Cafe Open - 10 let

Kulturna ali glasbena novica
14. 9. 2018 - 15.15

Danes mineva 10 let, odkar je ljubljanski LGBT lokal Cafe Open odprl svoja vrata. V tistem času je Open predstavljal enega izmed prvih LGBT lokalov v prestolnici, saj je pred njim tisti čas deloval le gejevski lokal Lan. Potrebno je poudariti, kako je v 5-letnem obratovanju lokal močno presegal le običajno gostinsko ponudbo; bolj kot to je šlo za hibrid med gostinskim lokalom in družbeno angažiranim prostor, ki je poleg prijetnega vzdušja skrbel tudi za vidnost in inkluzivnost LGBT skupin v širši družbeni prostor.

Ko je leta 2013 Open zaradi najrazličnejših težav, od katerih sta bili prostorska stiska in neprimerna lokacija zagotovo odločujočega pomena, zaprl svoja vrata, je sledilo neprijetno zatišje. Poleg tega, da je Ljubljana izgubila prizorišče za “alternativno” kulturno in umetniško izražanje, je omenjeni lokal deloval tudi na principu ne-primarno tržno naravnanih projektov - zavoljo tega je deloval kot nekakšen inkubator, ki je na eni strani služil kot stičišče LGBT skupnosti, na drugi pa sprovedel množitev različnih idej in možnosti, ki drugje niso mogle dobiti potrebne podlage za razvoj.

Ko se z današnjega gledišča ozremo nazaj, je slika veliko bolj čista. Da je bil v prestolnici primanjkljaj tovrstne produkcije, je bilo že dalj časa znano, a uspeh ustvarjalcev in omenjenega projekta je neizbežno vodil v krepitev samozavesti ter dal vedeti, da je omenjena aktivnost nekaj, kar mesto potrebuje. Če je bila torej otvoritev Cafe Opena še delno zadržana - ali bolje; skrb je vzbujala nevednost o potencialnih - pozitivnih ali negativnih - manifestacijah iz zunanjega okolja -, je bila otvoritev lokala Pritličje že bolj sproščena, konsolidirana in predvsem usmerjena v naprej.

Ker bar Pritličje predstavlja naslednika Cafe Opena, bomo sedaj besedo predali Nini Hudej, članici Pritličja, DJ-ki in eni izmed ustvarjalk bara, ki bi danes praznoval 10. obletnico delovanja. Začeli bomo kar na začetku.

Izjava:

Hudej nadalje spregovori o posledicah za ljubljansko sceno, ki jih je sprožil Cafe Open; zakaj ima pritličje v tem času nekoliko drugačno držo.

Izjava:

Sedaj pa še nekaj o današnjem dogodku, kaj lahko pričakujemo.

Izjava:

Nadaljujemo festivalsko. Namreč, v Ljubljani še vedno poteka 14. mednarodni festival sodobne lutkovne umetnosti LUTKE 2018. Obiskovalcem Lutkovnega gledališča Ljubljana bo še do 16. septembra na voljo ogled sodobne mednarodne lutkovne produkcije; dela različnih umetnikov iz Finske, Francije, Nemčije, Rusije, Češke, Španije in Slovenije si je mogoče ogledati na različnih prizoriščih Lutkovnega gledališča Ljubljana, na Ljubljanskem gradu in v Stari mestni elektrarni. Ne zamudite festivala, saj se nedelja hitro približuje.

Ob vsem tem se v galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki danes odpira razstava Hotelski Dnevnik/Hotel Diary umetnice Nataše Prosenc Stearns. Danes ob 19.00 uri bo v dotični galeriji njeno delo predstavila kustosinja Meta Kordiš.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness