Na ulice po umetnost

Kulturna ali glasbena novica
8. 1. 2019 - 15.10

Današnje kulturne novice bodo puste kot presušeno rečno grlo ali kot bistra juha brez kure. Ker pa se nadejamo boljših, s kulturnimi dogodki nabitih naslednjih dni, z vodo polnih strug in juh polnega mamljivega okusa, si za danes oprostimo in se kulturno postimo. Potikali se bomo po ulici prestolnice, natančneje po Vegovi. To je tista ulica, ki pelje od sfriziranega Kongresnega trga vse tja do avtomobilskega »le za minuto postajališča« Trga francoske revolucije. Tam se namreč že zadnje pol leta odvija cikel, imenovan Takle mamo …/ So it has come to this.

Nosilec cikla razstav 12-mesečnega projekta, naslovljenega TAM–TAM-ova Ulična galerija, je družba TAM–TAM, ki se na svoji uradni spletni strani predstavlja kot »specialista za mestne plakate«. Kuriranje razstav pa so v roke vzeli v Muzeju in galerijah mesta Ljubljana oziroma kuratorki Ajda Kocutar in Lara Mejač. Razstava je zastavljena večplastno in pušča sodelujočim avtorjem možnost lastne interpretacije umetnosti, umeščene v ulico. Več o konceptu in izbiri avtorjev nam je povedala ena izmed kuratork Lara Mejač.

Izjava

Danes in vse tja do 4. februarja se bo na Vegovi ulici s svojim triptihom Preskoki predstavil Manuel Fabris, študent podiplomskega študija slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Njegova umetniška praksa se izraža v želji po poenotenju navideznega nasprotja med digitalnim in analognim. Prvi naj bi predstavljal natančno in hladno, drugi neposredno in spontano. Več o umetniku ponovno Lara Mejač.

Izjava

Manjšanje števila kulturnih oddaj na TVS, odziv Društva Asociacija na razpis za enoletne projekte ...
 / 28. 12. 2018

Iz ulice pa pod streho Ministrstva za kulturo. Po treh mesecih od prevzetja novi minister za kulturo Dejan Prešiček ugotavlja, da je slovenski kulturni sistem krhek in da bi mu nenadne in večje spremembe prej škodovale kot pomagale. Po njegovih besedah bi bilo treba ugotoviti, kaj v zdajšnji kulturni sferi deluje in kaj ne, predvsem z vidika tehnološkega in družbenega razvoja. Tem naj bi se nekateri umetniški izrazi laže, spet drugi teže prilagajali. Poudaril je tudi potrebo po ureditvi položaja nevladnikov in samozaposlenih v kulturi, ki naj bi ga poskušali vzpostaviti s samostojnim zakonom, katerega osnutek so pripravili pri Levici. Kaj to pomeni za kulturno sceno, ki je, kot ugotavlja in na to opozarja npr.Društvo Asociacija, še kaj drugega kot krhka in še kako kliče po spremembah, bo treba tako v bližnji kot daljni prihodnosti temeljiteje premisliti. Če sodimo zgolj o pričujoči izjavi, nič pretresljivega. Isto sranje, isto pakovanje? Po Peršaku - Prešiček? Ker pa smo optimisti, se bomo vseeno pustili presenetiti.

  

Kulturne novice je spisala Kaja

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness