Preveč vsega

Kulturna ali glasbena novica
29. 11. 2018 - 15.10

Ob pregledu današnjega dogajanja na kulturni sceni bi si človek mislil, da je petek. Pa ni, drago poslušalstvo, četrtek je. In takšna neenakomerna nasičenost dogodkov sploh ni tako redek pojav v Ljubljani. So dnevi, ko se hočeš nočeš sprehajate po mestu duhov. Potem pa pride naključni četrtek, ko urno po urniku tekamo od prireditve k otvoritvi in tehtamo, kaj se nam bolj splača in česa ni za zamuditi. Lahko bi rekli, da takšne zgoščenine ustvarijo prava mikro gibanja krožečih ljudi, ki posamično ali v skupinah obiskujejo dogodke v istem ritmu. Če si na prvem zadržano pokimajo, si na drugem nasmehnejo in se pri tretjem že trepljajo po ramenih in vabijo da skupaj obiščejo sledečo kulturno poslastico, ker imajo ta večer očitno usklajen tempo.

Današnji večer je do vaše percepcije časa nekoliko bolj izzivalen. Kaj točno pomeni sedma ura in kdaj se zgodi na različnih lokacijah? Vabljeni v svet časovnih zank. Sedma bo najprej sedma tam, kjer se bolj posluša kot gleda. Ob 19-ih v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna, kjer bodo pričeli z branjem pesmi treh sodobnih pesnikov: Primoža Čučnika, Petra Svetine in Miklavža Komelja.

Od nežnih besed nadaljujmo v vizualne vode, ki se na otvoritvah razstav, tako kot to narekuje tradicija čudežov, pretaka v vinu. Ob devetnajsti uri se bo v DobriVagi v okviru Zine Vitrine otvorila razstava From Shape to Intutition. Poklicali smo gostujočo kuratorico razstave Marío Valcárcel Maceira in jo povprašali o današnji razstavi.

Izjava

 

Naslednja točka se iz oblik vrača nazaj k intuciji. Govorimo o razstavi Lullaby for Lunacy Jane Vogrič v Gallery Gallery. Jana je umetnica mlajše generacije, ki se v tem projektu ukvarja z uspavankami in kolektivnim sanjanjem, katerega podobe naj bi bile generične, le da vas v amazonskem pragozdu strašijo jaguarji, v severnih gozdovih pa medvedi. Tudi njo smo poklicali za širšo razlago.

Izjava

 

Od sanj nazaj k času, katerega zgoščenost bo pretakala umetnica Lina Rica v prostorih SCCA ob sedmi večerni uri, seveda. Ob razstavi bo potekal tudi pogovor med avtorico in kuratorico razstave Jasno Jernejšek, ki smo jo tudi poprosili za vpogled v razstavljeno iz projekta Pretakanje časa in o čem bo tekel pogovor z umetnico.

Izjava

 

Čeprav se v današnjih Kulturnih novicah sprašujemo predvsem, kako naj se s časom ukvarja naslovljeni gledalec, smo Jernejšek povprašali, kakšen je njen pogled na širše soočanje umetnikov s konceptom časa.

Izjava

 

Še sreča, da se simpozij, ki prav ta trenutek poteka v Ustvarjalnem centru Švicarija, naslovljen Iracionalnost bienala, zaključi že ob šestih. Če pohitite in krenete proti Tivoliju po zaključku današnjih Kulturnih novic, morda še ujamete zadnje predavanj kolektiva Slavs and Tatars, ki bo kuriral 33. grafični bienale. Z njim se bo zaključil simpozij, ki je bil del dvodnevnega dogodka, posvečenega predvsem nekoliko zapozneli refleksiji lanskoletnega bienala, poimenovanega Kriterij rojstva. Ime zadnje točke Humor as Harmor hkrati najavlja temo letošnjega bienala, ki se bo posvečala potencialni satiri vizualnih del. Glede na vedno bolj aktualne naslove grafičnih bienalov, bi iz kulturnega uredništva predlagali obravnavo vpliva angleškega jezika na poimenovanje umetniških projektov v Sloveniji.

Za na konec naj še zatrobimo, da bo danes - ob sedmi uri, seveda - v Slovenskem mladinskem gledališču premiera predstave Narodna sprava: Krajine svobode. Če kart še nimate, bo vaša odločitev lahka, premiera je namreč že razprodana, ponovitve pa si lahko ogledate v prihajajočem mesecu.

 

Informacije smo vam podali, kako boste ukanili čas, pa je na vas, drage poslušalke in poslušalci.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.