Procesiranje in cilkuriranje

Kulturna ali glasbena novica
17. 12. 2018 - 15.10

Dragi poslušalci, poslušate ponedeljkove Kulturne novice. V Projektni sobi SCCA na Metelkovi bo Neža Knez v pogovoru z Anjo Guid ob 19. uri predstavila vmesno fazo svoje umetniške raziskave oziroma projekta V procesu. Neža Knez je domača umetnica mlajše generacije, ki v svojem delu uporablja različne medije, kot so avdio, video, fotografija, risba, klasični materiali, performans. V trenutnem projektu, ki nosi delovni naslov V procesu, se s starejšimi občani sprašuje o ljubezni.  

Pri omenjenem projektu v ospredje stopa dvoje: procesualnost in ljubezen. Procesualnost, ki definira delo, in abstraktni pojem ljubezni, ki je zgolj prenosnik izrečenega, medtem ko dokončnost sama ostaja neoprijemljiva. V pogovoru z umetnico bodo problematizirali sam proces, pri čemer se bodo spraševali, kako je ta odvisen od sodelujočih, v kolikšni meri je treba posegati v naključnost, kaj imajo sodelujoči od tega in navsezadnje kako manipulirati s pridobljenim materialom.

Na razstavi bodo na ogled različni objekti. Umetnico smo vprašali, kateri so ti objekti in na kakšen način z njimi upodablja sámo procesualnost dela.

Izjava

Umetnica se je o ljubezni pogovarjala s starejšimi občani. Povedala nam je, zakaj se je odločila za to starostno skupino in temo ljubezni.

Izjava

 

Ostajamo blizu polja vizualnih umetnosti. Interdisciplinarna postaja Cirkulacija 2 ob 20. uri vabi v zimsko sobo na predzadnjo letošnjo seanso. Avdiovizualni performans z naslovom “-O-” je nastal v navezavi domačega umetnika z dvema japonskima avtorjema. Slednji so vizualni umetnik Simon Svetlik, plesalec in koreograf Ryuzo Fukuhara ter glasbenik in skladatelj Takatsuna Mukai. Glede na njihova področja zanimanja v polju umetnosti lahko nocoj pričakujemo nekakšno zmes video projekcij, plesnega izročila butoh in električne violine ter sintetike. Vsi trije umetniki se v svojem delu ukvarjajo z raziskovanjem lastnega medija, s katerim drzno eksperimentirajo in tako razširjajo meje svojih ustvarjalnih obzorij.

Transmedijski večer bo predstavil subtilno medsebojno komunikacijo umetnikov, jezik kolektiva in komunikacijo s prostorom ter ljudmi v njem. Kot lahko preberemo v opisu dogodka na spletni strani Cirkulacije 2, je dogodek “jam session; je neponovljiva ‘skupna pesem’ pričujočih, ki začasno ustvarja ‘svet’; je nadaljevanje skupne pripovedi umetnikov; je abstraktna predstava; je pot v neznano; je način delovanja in življenja umetnikov, ki jih prostor in čas naplavljata skupaj na vsakič drugo obalo, drug prostor …”

Enega od avtorjev, Takatsuno Mukaija, smo povprašali, kako je performans sploh nastal.

Izjava

Povprašali smo ga tudi, ali sploh obstaja kakšen koncept, na katerem temelji performans.

Izjava

Za konec nam je Takatsuna povedal, da naslov “-O-” nima nobenega posebnega pomena. Mogoče še najbolj spominja na kemijski zapis kisikove vezi, mogoče gre za radostni vzklik "O!", mogoče za otožni "oh ...", najverjetneje pa za nekaj čisto tretjega.  

 

Kulturne novice je pripravila Valentina.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness