Slovenska žlahtna plesen

Kulturna ali glasbena novica
28. 12. 2018 - 15.10

Zgodovinski odtis današnjega dne ostaja v žlahtnem spominu. V letu francoske revolucije so na današnji dan v ljubljanskem gledališču prvič uprizorili Županovo Micko. Od nekdanje žlahnosti nam danes marsikje ostaja le plesen.

 

Ob koncu leta se dogajajo opazne spremembe v vsaj dveh ljubljanskih javnih ustanovah. Eno, kot je dodatek nove zastave na stolp ljubljanskega gradu, bomo imeli moč opazovati vse leto. Zdaj bosta tam celo leto plapolali ne le ljubljanska, ampak tudi slovenska zastava. Ponovno je deklariranost na ven kristalno jasna, a kaj ko se zaplete pri temeljih, iz katerih izhaja.

 

Nacionalna televizija TV Slovenija se bo v naslednjem letu odpovedala še večim oddajam na področju kulturne sfere, kar bo že tako nizko prisotnost kulturnih oddaj skorajda izničilo. Po novem letu si obetamo ukinitev oddaj Kinofokus in Profil, ukinili pa bodo tudi uvode v petkove Kinotečne filme. Že deset dni poskušamo na telefon priklicati urednico kulturnega programa, Živo Emeršič, a se nam tudi na elektronska sporočila ne javlja.

 

Zanima nas tudi prihodnost snemanja igranih celovečernih in drugih filmov, o prihodnosti katerih lahko le sklepamo iz intervjuja z Markom Šantićem o filmu Skupaj, ki je bil na portalu MMC objavljen 12. decembra letos in v katerem je bilo zapisano, citiramo: Bil pa je to tudi zadnji film, ki je nastal v produkciji Igranega programa TVS …” je rekla novinarka. Šantić ji je na to odgovoril: “Mlada generacija režiserjev se je lahko vedno afirmirala in artikulirala skozi ustvarjanje filmov na televiziji. Svoje prvence so na Igranem programu posneli Klemen Dvornik, Slobodan Maksimović, Barbara Zemljič svoj drugi film Matevž Luzar, Miha Knific. Bilo je tudi nekaj dobrih kratkih filmov. Zdaj pa je tega žal konec. Samo upam, da se bo s časovno distanco dovolj razumelo, koliko je Igrani program TVS zares bil pomemben in koliko je prispeval h kakovosti Slovenskega filma in razvoju mladih avtorjev.” Konec citata. Zaradi neodzivnosti delavcev nacionalne televizije lahko zaenkrat o popolni ukinitvi Igranega programa le ugibamo. Z razlogom.

 

Ostajamo pri domačih novicah. Društvo Asociacija je podalo javen odziv na enoletne projektne razpise ministrstva za kulturo za leto 2019. Med drugim so zapisali. Citiramo: “Določila, kot so izločevalni kriteriji na podlagi kritik ali tipsko omejevanje možnosti prijavljanja na posameznem področju na zgolj na štipendije, vsekakor niso ukrepi, ki bi zasledovali uresničevanje javnega interesa v kulturi.” Konec citata. Ministrstvo za kulturo so pri Asociaciji pozvali, da naj čim prej razpiše nov razpis.

 

Pri Asociaciji opozarjajo, da so se skupna sredstva za enoletni projektni razpis sicer dvignila, ampak pri tem vsa področja umetnosti niso bila deležna enake obravnave. Sredstva za projekte na področju intermedijske umetnosti niso bila razpisana. Predvideva se le sofinanciranje enajstih delovnih štipendij za samozaposlene v kulturi, kar pomeni, da bodo projektna razpisna sredstva v letu 2019 za mlajše ustvarjalce in neodvisne nevladne producente nedostopna, so še zapisali v Asociaciji. Letos ponovno izpostavljajo še izločilni kriterij zahteve po medijski prepoznavnosti umetnika ali producenta, po katerem je prijavi potrebno obvezno priložiti vsaj dve fotokopiji medijskih odzivov objavljeni v “referenčnih” nacionalnih ali tujih medijih. Kot smo danes že povedali, je možnosti za omembo v nacionalnih medijih vse manj.

 

V Društvu so bili kritični tudi do razpisnih kriterijev uprizoritvenih umetnosti. Prijavitelj na primer dobi 0 možnih točk od 15-ih, če več kot trije predvideni sodelujoči ustvarjalci v projektu nimajo statusa samozaposlenega v kulturi. V tem vidijo še eno možnost onemogočanja vstopa mladih na kulturni trg. Nadalje predvidene višine sofinanciranja posameznih projektov ne zadoščajo za premiero in več kot šest ponovitev.

 

Celoten tekst lahko preberete na spletni strani Asociacije, ki je ob koncu še pozvala k povečanju proračunskih sredstev za kulturo in zavzemanju za izboljšanje njenega splošnega položaja v družbi. Pričakujejo jasen model razvoja slovenske umetnosti in način financiranja, ki bo temeljil na kakovosti in kariernem razvoju ustvarjalcev in producentov. Predlagamo jim, da morda zaradi medijskih objav in morebitnega odpisa Igranega programa TV Slovenija, zaposleni na ministrstvu stopijo tudi tja.

 

Zaključujemo praznično. Zvečer vas Radio Študent vabi še na intermedijski dogodek Radart številka 9: Pravočasnost, ki se bo odvil v prostorih Osmo/za na Bavarskem dvoru, danes od 20.00 dalje. Radar je Odprta radijska raziskovalna platforma, ki bo danes postregla z nastopi Nine Dragičević, Lale Rodgarkia-Dare, Brgsa in Ansambla PRSA. Pristavljamo še posebno opozorilo: izvedba dela Parallellax Nine Dragičević predpostavlja udeležbo občinstva ob posebnih pogojih omejene gibalnosti in čutne zaznave. V primeru, da ne želite sodelovati pri izvedbi dela Parallellax, priporočamo obisk od 21.00 naprej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.