Vse najboljše za smrtni dan

Kulturna ali glasbena novica
11. 12. 2018 - 15.10

Pozdravljeni v torkovih Kulturnih novicah. Danes obeležujemo 100. obletnico smrti enega najpomembnejših slovenskih literatov, Ivana Cankarja. Hkrati se s tem tudi približujemo koncu tako imenovanega Cankarjevega leta, ki ga je že pred dvema letoma razglasila Vlada Republike Slovenije. Slovenski kulturni prostor je bil letos posledično zaznamovan s številnimi kulturnimi dogodki v čast Cankarju, za kar so poskrbele osrednje slovenske kulturne institucije.

H komentiranju Cankarjevega leta in obilice dogodkov, ki jih je tó vključevalo, smo povabili zgodovinarja in literarnega zgodovinarja Igorja Grdino. Povprašali smo ga, kako razume količinsko nabit repertoar na čast Ivanu Cankarju. Ga ta sploh časti v njegovem duhu?

Izjava

Včeraj je na Vrhniki potekala državna proslava v spomin Cankarju. Predsednik države Borut Pahor je kot slavnostni govorec povedal, da je bil Cankar kljub kritičnosti in opisovanju nesrečnih ljudi in družbe optimist. Ob tem je spomnil, da je bil Cankar do oblasti vedno neprizanesljiv, in se vprašal: “Le kaj bi danes napisal o meni?” Cankarjev optimizem in predsednikovo izjavo spet komentira Grdina.

Izjava

Letos je pri založbi Beletrina izšla Grdinova knjiga z naslovom Ivan Cankar, portret genija. Glede na to, da o Cankarjevi osebnosti obstaja veliko stereotipov, smo Grdino povprašali, ali je v njih kaj resnice. Bolj podrobno nam je razlog za nastanek enega od njih tudi razložil.

Izjava

Glede Cankarjeve smrti obstaja kar nekaj teorij zarote. Je bil kriv padec ali je smrt posledica nasilja, ki naj bi imelo politične motive? Današnje kulturne novice zaključujemo z Grdinovo anekdotično razlago teh verzij.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.