Operacija Siriza

Mnenje, kolumna ali komentar
Anonymous
8. 1. 2019 - 13.00

Ne le, da smo se vrnili takoj po novem letu, doletela vas je dupla doza! Napihovanje je nazaj po enem celem delovnem dnevu, kajti njegova ekipa je neumorna. Tokrat vam ponujamo ekskluzivno analizo in vpogled v dogodke med našimi balkanskimi brati na jugu. Brez skrbi, ne gre za Hrvate, med nami in našimi današnjimi analizanti so varno umeščene najmanj tri države. Bolj je človek oddaljen, lažje ga je imeti rad. A začnimo na začetku.

Kraljevina SHS ni nastala navkljub željam velesil, ampak zaradi njih. Tito ni vladal Jugoslaviji, ker bi bil pametnejši od ameriških in sovjetskih predsednikov, ampak ker jim je bil ravno pravšnji za to nalogo. Slovenija se ni odcepila navkljub željam velikih, ampak zaradi njih. Vojne na Hrvaškem, Kosovu in v Bosni in Hercegovini so trajale natanko tako dolgo, kolikor je nevidni roki na geopolitični šahovnici ustrezalo. Balkan je vedno bil le kmet na tem polju, ki se ga lahko kadarkoli žrtvuje za višje cilje velesil. Kmeti se med sabo pobijejo, da naredijo prostor za konjenico, kraljico in kralja.

Kot vsaka druga država na Balkanu, je bila tudi Grčija vedno zgolj kmet. Mogoče tak z boljšim traktorjem in dražjim avtom, a vseeno zgolj kmet. Nato je prišla tista ljudska: “Kdor visoko leta, nizko pade”. Ko se je poskušala postaviti po robu troglavi finančni pošasti Trojki z izvolitvijo hudih marksističnih levičarjev, jo je ta kmalu postavila nazaj na mesto. Levičarski konsenz ostaja, da je Grčija bila žrtveno jagnje, da je evro preživel, hkrati pa je služila kot opozorilo vsem, ki si upajo nasprotovati Trojki. Naivno.

Izvolitev Sirize ni bilo dejanje upora. Bila je ravno to, kar so želeli v globalnih centrih moči. Levosredinsko vlado v Grčiji. Ko jim je to uspelo, so morali samo še povleči par potez, da so dobili isto v Makedoniji. Kajti - za Makedonijo gre. Že od samega začetka.

Grki zajebavajo Makedonce zaradi imena neprekinjeno od makedonske osamosvojitve leta 1991. Težava je v tem, da Makedonija ni zgolj država Makedonija, pač pa je širši geografski pojem. Grki zato raje kot Makedonija za severno sosedo uporabljajo naziv FYROM ali Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija. Če se želijo v celoti izogniti imenu, bodo uporabili kar ime prestolnice Skopje in s tem mislili na celotno državo. Čudaki.

ZDA so že leta 1995 imenovale izkušenega diplomata Matthewa Nimetza na mesto posebnega odposlanca za to vprašanje. Bivša jugoslovanska republika Makedonija, Gornja Makedonija, Severna Makedonija, Slavo-Makedonija, Republika Makedonija Skopje, Republika Skopje, Vardarska republika, Nova Makedonija, Neodvisna republika Makedonija, Demokratična republika Makedonija, Ustavna republika Makedonija, VMRO-DPMNE-MKD, McDoniyja, Ajvarska Makedonija, Aleksandrija, Južna Srbija, Južna Bolgarija, Makedonska Gvineja, Titostan in tako dalje. Vse to so bili predlogi, ki so se Nimetzu zdeli primerni. A ena stran je vedno nasprotovala. Ponavadi Grčija.

Obe državi sta se pretvarjali, kako aktivno delata na rešitvi spora. Makedonija je celo nekoliko spremenila sonce na prvotni zastavi in besedilo v komadu Dada Topića, da ji Grki ne bi očitali iredentizma. Fensi beseda. Look it up. Grčija je v zameno obljubila, da Makedonije ne bo omejevala na njeni evroatlanski poti k zvezdam. Evropskim zvezdam. S čimer bi postala 13. zvezdica na zastavi EU. Leta 2008 je Grčija to obljubo prelomila, s čimer si je zapečatila usodo. Ni še vedela, a bližal se ji je šah mat.

Leta 2008 CIA zruši investicijsko banko Lehman Brothers in sproži gospodarsko krizo. Kaj kmalu cunami iz Amerike zadane grške obale. Hedonistični življenjski stil lenih Grkov bo služil kot odličen razlog za načrtovano sistematično sesutje grških javnih financ s pomočjo velikih evropskih bank. Grčija gre iz posojila v posojilo, ob neprijetnih vprašanjih o severni sosedi pa umika pogled. Ne več dolgo.

Leta 2012 je bila tako sprejeta odločitev za implementacijo operacije S.Y.R.I.Z.A. ali Socialist Youth Revolution Installs Zoran-Aleksis. Catchy. Prej majhno levičarsko zavezništvo tuje obveščevalne službe predstavijo kot edino resno alternativo varčevalnim politikam, čemur lenuhi Grki, željni vrnitve k hedonizmu in brezdelju, nasedejo. Še tri leta orkestriranega zategovanja pasu naredijo svoje in vodja stranke Aleksis Cipras prevzame vodenje grške vlade. Zakreditiran foter v Solunu odpira šampanjec,  istočasno uradnik v pisarni Cie v Virdžiniji nariše kljukico. Prvi del operacije Siriza je uspel. Svetovno gospodarstvo se lahko vrne v ustaljene tirnice.

Makedonijo ekonomsko ni bilo treba slabiti. Po spremembi oblasti v Grčiji bi morala biti Makedonija mala malica. Korumpirana oblast in medetnični spori ustvarijo dobitno kombinacijo za predatorje, kot je CIA. Vse, kar so potrebovali, je bila iskra. Ta je prišla v obliki prisluškovalne afere, ki je popolnoma slučajno inkriminirala celotno vladajočo stranko VMRO-DPMNE in na ulice pognala tisoče ter dosegla razpis predčasnih volitev. Barvna revolucija, so ji rekli naivneži na ulicah. Direktno iz ameriškega učbenika.

Rahel zaplet, ko je volitve zmagala vladajoča desničarska stranka, so kaj kmalu rešili s pomočjo Ameriki večno naklonjenih albanskih strank, ki so odrekle podporo premierju Nikoli Gruevskemu in stekle v objem novemu šefu Zoranu Zaevu. Albanski dvoglavi orel bo večno stal ob strani ameriškemu gologlavemu kolegu. Zaev za razliko od Gruevskega kot pravi socialdemokrat nima težav s kompromisi. Mladi liberal v Bitoli odpre šampanjec, uradnik v pisarnah Cie naredi še zadnjo kljukico v mapi operacija Siriza.

Končno je na obeh straneh meje bila pripravljenost za pogovore. V Makedoniji so kaj kmalu razpisali referendum z vprašanjem: “Ali podpirate članstvo Makedonije v Evropski uniji in Natu ter Veliki Albaniji s sprejetjem sporazuma med Makedonijo in Grčijo?” Kljub nelegitimnosti rezultata so se podali v preimenovanje. Republika Severnata Makedonata. Republika se tako končno lahko pridruži imperialističnemu Natu. Še ena puzla v grandiozni ideji izolacije Svobodnega ozemlja Srbije. In tako so socialdemokrati zopet opravili delo konzervativne imperialistične desnice. Hura.

Da na jugozahodnem Balkanu ga ne fašete od zadaj, ampak od spredaj, poskrbi Napihovanje.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness