BritOFF pričakovanj novega leta

Aktualno-politična novica
30. 12. 2018 - 11.00
 / BritOFF

Italija v sporu z EU o svojem proračunu in o tem ali je 10 odstotna brezposelnost nova italijanska normalnost
 / 10. 12. 2018
Italijanska poslanska zbornica je s 327 glasovi za in 228 proti izglasovala spremenjen proračunski predlog za leto 2019 in s tem potrdila dogovor, do katerega sta Evropska komisija in italijanska vlada prišli prejšnji teden in ki ga je že potrdil tudi italijanski senat. Italijanska koalicija, ki jo sestavljata Liga in Gibanje petih zvezd, je bila v spreminjanje proračunskega osnutka primorana po tem, ko je Evropska komisija zaradi predvidenega zvišanja primanjkljaja na 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda za prihodnje leto prvotni predlog kot prvič v zgodovini Unije zavrnila. Po novem predlogu naj bi proračunski primanjkljaj znašal 2,04 odstotka, kar je sicer še vedno bistveno več od 0,8 odstotka, ki ga je Bruslju obljubila prejšnja vlada. Sprejetje proračuna so pospremila nasprotovanja opozicijskih poslancev, saj naj bi dogovor z Brusljem, zgolj teden pred rokom za sprejetje proračuna ob koncu leta, prišel prepozno, da bi lahko v parlamentu potekala razprava o njegovi vsebini.

V veljavo stopa tihomorski prostotrgovinski sporazum CPTPP, ki ga je marca letos podpisalo 11 držav območja Pacifika. Za šest članic, ki so sporazum že ratificirale - Avstralijo, Kanado, Mehiko, Japonsko, Novo Zelandijo ter Singapur, bodo učinki takojšnji, saj so že začele veljati znižane carine za določene produkte na področju industrije in kmetijstva. Države, ki so del sporazuma, predstavljajo 13 odstotkov svetovne ekonomije, med njimi pa ni Združenih držav Amerike, ki so sicer sodelovale pri snovanju predhodnega tihomorskega trgovinskega sporazuma imenovanega TPP, a od njega odstopile kmalu po nastopu mandata Donalda Trumpa. 

V pričakovanju novega leta ter pravoslavnih božičnih praznikov je v veljavo stopilo tudi premirje v vzhodu Ukrajine med vladnimi silami ter proruskimi separatisti, ki je bilo sprejeto znotraj Trilateralne kontaktne skupine za Ukrajino. Premirje ni trajalo dolgo, saj tako s strani ukrajinske vojske, kot s strani separatistov, že prihajajo poročanja o strelih na položaje njihovih sil. 

Kerški preliv in Azovsko morje kot prizorišče zadnjega incidenta med Rusijo in Ukrajino
 / 30. 11. 2018
Ukrajinske oblasti so sicer ta teden prekinile izredno stanje, ki so ga uveljavile po incidentu v Kerški ožini med Črnim in Azovskim morjem v novembru, a Ukrajina nadaljuje z uvajanjem gospodarskih sankcij proti Rusiji, še vedno velja tudi prepoved vstopa v državo ruskim moškim, starim od 16 do 60 let. Kot odziv na to, je ruski premier Dimitrij Medvedjev, oznanil prepoved uvoza več proizvodov iz Ukrajine, med njimi pšenice, čokolade in piva. Še pred tem je Medvedjev podpisal odlok, s katerim je razširil seznam ukrajinskih podjetij ter posameznikov, za katere veljajo sankcije, ki vključujejo zamrznitev premoženja in nepremičnin v Rusiji.

Medtem se je ruski predsednik Vladimir Putin v Moskvi sestal z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom. Srečanje prihaja v času, ko sta državi prišli v spor zaradi ruske spremembe davčnega sistema, po kateri mora Belorusija plačati bistveno višjo ceno za rusko nafto in zemeljski plin, kar naj bi tudi bila tema tokratnih pogovorov. Lukašenko je pred tem Kremelj obtoževal, da poskuša izsiliti Belorusijo, da bi se priključila Rusiji, tokrat pa je srečanje začel v bolj spravljivem tonu, saj je za novoletno darilo Putinu podaril štiri vreče krompirja in vedro masti. Kot je povedala Lukašenkova tiskovna predstavnica, je krompir prišel s predsednikovega vrta in je primeren za najrazličnejše jedi.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness