BritOFF teče drugi krog

Aktualno-politična novica
2. 12. 2018 - 10.37
 / BritOFF

V 56 od 212 slovenskih občin poteka drugi krog županskih volitev. Med občinami, kjer nobeden od kandidatov v prvem krogu ni dobil večine glasov, je šest mestnih občin: Maribor, Koper, Kranj, Nova Gorica, Slovenj Gradec in Ptuj. Za zmago je dovolj, da kandidat zbere le glas več od tekmeca. Če bi se glasovi razdelili natanko na polovico, pa bi odločal žreb. To se do sedaj še ni zgodilo, se je pa že zgodilo, da sta odločala le eden ali dva glasova. V nekaterih občinah bodo morali ponoviti tudi glasovanje v občinski svet. Med temi je denimo občina Rogaška Slatina, kjer jim je pred 14 dnevi zmanjkalo glasovnic. Za komentar današnjih rezultatov in razplet letošnjih lokalnih volitev vabljeni k poslušanju nočnega povolilnega programa APR. 

V petek in soboto je v glavnem mestu Argentine, Buenos Airesu, potekalo zasedanje voditeljev najbogatejših in najbolj razvitih držav na svetu, G20. Ob koncu so voditelji sprejeli skupno izjavo, v kateri so podprli zavezanost Pariškemu podnebnemu sporazumu in se strinjali, da je potrebna reforma WTO. Odstop od Pariškega sporazuma je sicer ponovno potrdil ameriški predsednik Donald Trump. Voditelji so se na kratko dotaknili tudi migracij. Zapisali so, da predstavljajo migracije globalno skrb in da je pri ugotavljanju razlogov za migracije in odzivanje nanje potrebno skupno delovanje.

Srečanje G20 je bilo tudi priložnost za dvostranska srečanja. Ruski predsednik Vladimir Putin se je tako zaradi situacije v Ukrajini sestal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemško kanclerko Angelo Merkel. Sestala sta se tudi Trump in kitajski predsednik Xi Jinping, ki sta se dogovorila, da ZDA in Kitajska 90 dni ne bosta vzpostavili novih carin ena proti drugi in bosta v tem času raje s pogajanji poskušali zgladiti spor. 1. januarja tako ne bo 15-odstotnega zvišanja ameriških carin na okoli 200 milijard kitajskih proizvodov. 

V Tbilisiju, v Gruziji več kot 20 tisoč ljudi protestira proti rezultatom volitev in trdi, da so bile volitve prirejene. Protestnike je nagovoril tudi poraženec drugega kroga volitev Grigol Vašadze, ki zavrača rezultate volitev in poziva k predčasnim parlamentarnim volitvam. Z navedbami da so bile volitve, na katerih je v sredo slavila kandidatka s podporo vladajoče stranke, Salome Zurabišvili, prirejene, se ne strinja Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi, OVSE. Njeni opazovalci so namreč pohvalili volini proces, kot edino pomanjkljivost pa navedli dostop Zurabišvili do državnih sredstev za kampanjo. Izpostavili so tudi datum volitev, ki so bile izvedene v sredo in oprostitev dolgov okoli 600 tisoč osebam, ki ga je financiralo zasebno podjetje, povezano z vladajočo stranko. Z vsem tem, je ugotovila OVSE, so bile meje med stranko in državo zabrisane. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.