BritOFF uhajanja podatkov

Aktualno-politična novica
Uhajanje podatkov
4. 10. 2018 - 10.05
 / BritOFF

10.05

Pozdravljeni v novi sezoni tehnobritoffa. Irska komisija za zaščito podatkov je sprožila preiskavo proti socialnemu omrežju Facebook. Zaradi ranljivosti v programski kodi spletne platformo so bili kompromitirani podatki več kot 50 miljonov uporabnikov. V napačne roke je prišlo tudi veliko število digitalnih žetonov, ki omogočajo vpis v povezane aplikacije brez uporabe gesla. Ranljivost se je v kodo, v kateri je spisano socialno omrežje prikradla julija lansko leto, ko so nadgradili nalaganje video vsebin. Od takrat je bilo mogoče preko funkcije za ogled svojega računa, kakor bi ga videli drugi, priti do podatkov drugih računov, če so ti imeli določene nastavitve zasebnosti.

osebni podatki
ICANN't implement GDPR
 / 18. 6. 2018

Preiskava proti Facebooku bo predstavljala enega prvih večjih testov Splošne uredbe o varstvu podatkov, ki je letos spomladi v Evropski uniji stopila veljavo. Po tej uredbi morajo spletne storitve o vdoru obvestiti informacijskega pooblaščenca 72 ur po tem, ko so za vdor izvedeli. V tem primeru najbrž ni šlo za enkraten vdor, saj so ranljivosti očitno obstajale dobro leto, a na Facebooku so jih odkrili šele ta teden, ko so njihovi administratorji opazili nenavadne aktivnosti pri prijavah s Facebookovimi žetoni.

Splošna uredba o varstvu podatkov tudi predvideva kazni, ki se odmerjajo glede na prihodke podjetja na svetovni ravni. Če bi se Komisija za zaščito podatkov odločila za najstrožjo kazen, bi ta lahko znašala 1,4 miljarde evrov. Višina kazni bo močno odvisna rezultatov preiskave, ki bo skušala tudi ugotoviti, ali je Facebook implementiral dovolj varnostnih mehanizmov za zaščito podatkov svojih uporabnikov, ali pa je šlo za malomarnost.

8.05

izrael-iran-zda
"Eden večjih obveščevalnih dosežkov Izraela"
 / 11. 5. 2018

Meddržavno sodišče v Haagu je razsodilo, da morajo Združene države Amerike umakniti ekonomske sankcije do Irana za življenjsko pomembne izdelke. Po odločitvi sodišča morajo ZDA prenehati z oviranjem izvoza zdravil, zdravniške opreme, hrane in kmetijskih pripomočkov v Iran. V kategorijo izdelkov, katerih izvoz v Iran bi moral biti po mnenju sodišča omogočen, sodijo še deli za letala, saj bi lahko slabo stanje letal ogrozilo prebivalce Irana.

Združene države Amerike so na razsodbo odgovorile, da odločitve sodišča ne bodo spoštovale. Nekaj ur po razsodbi so še preklicale Pogodbo o prijateljstvu, ki so jo leta 1955 podpisale z Iranom in ki je služila kot podlaga za sprejetje jedrskega sporazuma.

Francoski notranji minister Gerrard Collomb je podal svoj odstop. Tega je sicer napovedal že pred dvema tednoma, a ga je takrat postavil za celo leto dlje v prihodnost. Razlog za njegov odstop je želja, da bi kandidiral na županskih volitvah v Lyonu. Nato pa so se v vladi pojavile kritike, da se preveč posveča županski kampanji in premalo vodenju notranjega ministrstva.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.