Britoff avstralskega priznanja Jeruzalema

Aktualno-politična novica
Jeruzalem
15. 12. 2018 - 11.00
 / BritOFF

Na Počku spet poka
 / 15. 5. 2018
Avstralija je prepoznala Zahodni Jeruzalem kot uradno prestolnico Izraela. Premier Scott Morrison je odločitev pojasnil z dejstvom, da je Zahodni Jeruzalem sedež izraelskega Knesseta in mnogih vladnih institucij. Kljub temu Avstralija svojega veleposlaništva še ne bo preselila v Jeruzalem, temveč bo po Morrisonovih besedah počakala, da bo to praktično in da bo dosežen mirovni sporazum. Avstralija s tem sledi odločitvi Združenih držav Amerike, ki so lansko leto Jeruzalem priznale za prestolnico, maja letos pa tja prestavile svoje veleposlaništvo, kar je sprožilo nezadovoljstvo in proteste med okupiranim palestinskim prebivalstvom.

Nekropolitika med Izraelom in Palestino
 / 17. 1. 2017
Ameriški zvezni sodnik v Teksasu je razsodil, da je zakon o zdravstveni oskrbi, imenovan tudi Obamacare, neustaven. Zakon, sprejet leta 2010, namreč predvideva, da si posamezniki zagotovijo zdravstveno zavarovanje, v nasprotnem primeru pa morajo plačati kazen v obliki davka. Vendar je ameriški kongres lansko leto s spremembo davčne zakonodaje ukinil kazen za nezavarovanje, iz česar je teksaški sodnik sklenil, da je sedaj celoten zdravstveni sistem neustaven. Sodba sklepa proces, ki ga je začela koalicija 20 zveznih držav z zveznima tožilcema, ki prihajata iz vrst republikancev. Podporniki zakona sicer že napovedujejo pritožbo na višjem sodišču.  

Tretji spolNemški parlament je izglasoval, da morajo imeti državljani sedaj možnost, da v matičnem registru rojstev kot spol otroka označijo tretjo možnost. Parlament je bil v tako odločitev prisiljen, potem ko je višje sodišče lansko leto razsodilo, da je možnost registriranja le kot moški ali le kot ženska diskriminatorno in se mora omogočiti tretjo možnost ali ukiniti opredeljevanje spola sploh. Vendar kljub spremembi aktivisti za pravice LGBTQ+ ostajajo kritični, saj se kot tretji spol lahko registrira zgolj nekdo, ki si predtem pridobi zdravniško potrdilo o interseksualnosti.

Praznik federacije
Kaj že pomeni F v SFRJ?
 / 15. 10. 2018

Facebook se je javno opravičil za ranljivost v svoji kodi, ki je omogočala aplikacijam tretjih oseb dostop do sicer zasebnih slik uporabnikov. V zadnjem izmed letošnjih Facebookovih spodrsljajev naj bi bilo ogroženih 6.8 miljona uporabnikov. Ranljivost se je v produkcijsko kodo socialnega omrežja prikradla 13. septembra in tam ostala 12 dni. V tem času je imelo dostop kode 1500 storitev tretjih oseb.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.