Britoff podpore migrantom

Aktualno-politična novica
Protesti v Italiji
16. 12. 2018 - 10.00
 / BritOFF

V Italiji so se odvili protesti proti nedavnemu odloku namestnika premiera in vodje stranke Liga, Mattea Salvinija. Odlok predvideva ukinitev tako imenovanega humanitarnega varstva za migrante, po katerem sme okoli 25 odstotkov migrantov, ki jim je bil zavrnjen azil, dve leti še naprej živeti v državnih zbirnih centrih, se izobraževati in poiskati delo. Po odloku bodo dovoljenja za bivanje prejeli zgolj tisti migranti, ki imajo resne zdravstvene težave, so žrtve nasilja v družini, izkoriščanja ali trgovine z belim blagom, bežijo pred naravnimi nesrečami ali so storili herojsko dejanje za Italijo. Protestniki menijo, da bo zakon zgolj prisilil številne migrante v skrivanje in životarjenje z ilegalnim statusom.

Protestov, vsaj takšnih v rumenih jopičih, pa se ne nadejajo v Turčiji. Tamkajšnje notranje ministrstvo je izvedlo preiskavo, če je bilo v zadnjih dneh v državi prodanih več rumenih jopičev kot ponavadi. Ker so ugotovili, da temu ni tako, so sklenili, da lahko mirneje spijo.

Če bi takšno raziskavo izvedli v Srbiji, bi verjetno prišli do drugačnega zaključka. V Beogradu se je namreč odvil protest, v katerem je mnogo protestnikov nosilo rumene jopiče. Protestniki nasprotujejo predsedniku Aleksandru Vučiću, kateremu očitajo avtoritarnost in ustrahovanje političnih nasprotnikov. Pretekli teden je bil namreč napaden opozicijski politik Stefanović, ki je utrpel lažje poškodbe. Protestniki menijo, da je v ozadju napada prav Vučićeva stranka, kar ta zanika. Prav tako pozivajo k pravičnejšim volitvam in večji medijski svobodi, kar je Vučić prejšnji teden zavrnil rekoč, da se opozicijskim zahtevam ne bo odzval, pa četudi bi bilo na ulicah pet milijonov ljudi. 

sri lankaRanil Wickremesinghe je po dveh mesecih zopet premier Šrilanke. Predsednik Maithripala Sirisena je klonil pod pritiski protestov in ga ponovno imenoval na mesto premiera. V znak negodovanja je prepovedal prisotnost novinarjev ob premierjevi zaprisegi. Wickremesinghe bo v prihodnjih tednih zopet sestavil vlado, njegova prva naloga pa bo priprava proračuna za leto 2019. Zaradi politične krize so bonitetne agencije Šrilanki znižale kreditno oceno, kar bo Wickremesingheju otežilo delo.

Za pozabljive: Pred dvema mesecema je šrilanški predsednik Sirisena odstavil premiera Wickremesingheja, mu postavil ultimat, zamrznil delovanje parlamenta, nato pa imenoval novega premiera. To je v državi spodbudilo množične proteste, o njih sadovih beremo v današnjem Britoffu.

 

Včerajšnje novice:

Jeruzalem
Avstralija Jeruzalem prepoznala za prestolnico Izraela
 / 15. 12. 2018

 

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness