Majka Jamajka

Aktualno-politična novica
10. 12. 2018 - 10.05
 / BritOFF

1005

Dobro jutro, dober dan. Poslušate drugi jutranji BritOFF aktualnopolitične redakcije Radia Študent. ABCČDEFGHI smo že obdelali, v Abecedariju spregledanih sledi J. J kot Jamajka. Morebiti najslavnejša od karibskih držav, a vendarle spregledana v dnevnih novicah.

Novica minulega tedna je bila vrnitev Bujuja Bantona v domovino. 45-letni dancehall in reggae glasbenik je zadnjih sedem let preživel v zaporu v Združenih državah Amerike. Dobitnik grammyja za najboljši reggae album leta 2010 je le leto kasneje pristal v zaporu zaradi obtožnice iz leta 2009, ki ga je bremenila domnevnega sodelovanja pri preprodaji kokaina in nelegalnega posedovanja orožja. Porota ga je obsodila šele na drugem sojenju, pa še na tem se je izkazalo, da je eden od porotnikov kršil pravila in lastnoročno preiskoval primer.

Buju Banton se na sodbo ni pritožil, ne glede na to pa je obramba naknadno vendarle uspešno skrajšala kazen z izpodbijanjem obsodbe posedovanja orožja.

Bjuja je na letališču v Kingstonu dočakala navdušena množica.

 

0805

Četrti vikend protestov tako imenovanih rumenih jopičev v Parizu in drugod po Franciji je za nami. Obljuba o moratoriju na dvig trošarin za pogonska goriva očitno ni pomirila nezadovoljstva, saj se je ta vikend na ulicah po uradnih podatkih zbralo okoli 136 tisoč ljudi ali drugače rečeno nič manj kot vikend prej. Iz pisarne Emmanuela Macrona so tako sporočili, da bo v naslednjih dneh predsednik v iskanju rešitve sestankoval z več predstavniki lokalnih oblasti in sindikatov.

Rumeni jopiči so se sinoči pojavili tudi na ulicah črnogorske prestolnice Podgorice. Predstavniki srbske opozicijske Demokratske fronte, oblečeni po najnovejši pariški modi, so po lastnih besedah zbrali tri tisoč podpornikov, ki so protestirali proti nedavnemu pridržanju njihovega poslanca Nebojše Medojevića. Črnogorski varnostni in pravosodni organi pravijo, da je bil pridržan, ker noče pričati v eni od protikorupcijskih preiskav, dejstvo, da gre za enega glasnejših nasprotnikov vladajoče garniture, pa naj ne bi igralo nobene vloge pri aretaciji.

Nekoliko vzhodneje, na severu Kosova, so se še taksisti združili v protestu proti 100-odstotnim carinam, ki jih je Kosovo uvedlo za izdelke iz Srbije ter Bosne in Hercegovine. V večinsko srbski Kosovski Mitrovici že več tednov potekajo demonstracije zaradi carin, ki so bile uvedene kot odgovor na neuspešno kandidaturo Kosova za včlanitev v mednarodno policijsko organizacijo Interpol. Podporo demonstracijam je v nedeljo prišla izrazit tudi pevka Svetlana Ražnatović - Ceca, ki je po 90-minutnem koncertu od občine v zahvalo prejela grb mesta. To je ta ljubav fatalna.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.