Volitve brez meja

Oddaja
7. 12. 2018 - 17.00

Pretekli konec tedna je potekal drugi krog lokalnih volitev, vseeno pa zmagovalec še ni znan v vseh občinah. Najbolj se je zapletlo pri drugem krogu volitev v Šmarjeških Toplicah in v Kopru.

V nedeljo ob deseti uri zvečer se je uradna spletna stran Ministrstva za javno upravo, ki je sproti beležila neuradne rezultate, prenehala osveževati. Takrat je rezultat v Kopru kazal 1148 glasov prednosti Aleša Bržana pred Borisom Popovičem. Gradbinec in podpornik Borisa Popoviča Ante Guberac je zagotavljal, da Bržanovi podporniki prehitro slavijo z ognjemetom. Glasovi s predčasnih volitev so to razliko skrčili na dvanajst glasov, kar je pomenilo, da je o zmagovalcu odločalo 46 glasov po pošti. Po pošti lahko glasujejo volivci, ki so v priporu, zavodu za prestajanje kazni, bolnišnici ali socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo. Bržan je tudi po tem štetju zadržal zmago, in to z razliko skromnih sedmih glasov.

Rezultatu je prvi ugovarjal Franci Matoz, Popovičev odvetnik, in sicer v treh sklopih. Na posameznih voliščih naj bi prejeli manj glasovnic, kot je bilo volivcev v volilnem imeniku, nekaterim volivcem je bilo menda onemogočeno glasovanje na domu, tretji sklop pa se nanaša na presojo veljavnosti ali neveljavnosti glasovnic. Kasneje se je zaradi neskladja med zapisniki in volilnimi imeniki pritožil tudi Bržan. Občinska volilna komisija je oba ugovora zavrnila, ponovno pa so pregledali glasovanje na volišču, na katerem so bili podatki v volilnem imeniku in v zapisniku najbolj neskladni. Popoviču so odšteli še dodatnih deset glasov.

V Šmarjeških Toplicah je bil rezultat med Marjanom Hribarjem in Bernardko Krnc po vseh preštetih glasovih, vključno z dvema po pošti, izenačen, oba kandidata sta zbrala 1016 glasov. Hribar je podal štiri ugovore. Eno veljavno glasovnico so označili za neveljavno, saj se je volivka v Orešju podpisala pod ime kandidata, namesto da bi obkrožila številko, še bolj pa se je zapletlo na volišču v Beli Cerkvi, ko je volivec na glasovnici svoje matere sam spremenil njeno odločitev s Hribarja na Krnc.

Volilni odbor je glasovnico označil za neveljavno, komisija pa jo je pripisala Bernardki Krnc. Ugovora je komisija sprejela, glas v Orešju so spoznali za veljaven, tako bi Marjan Hribar zmagal za en glas, vendar je komisija kasneje sporočila, da bo zaradi ugovora na rezultate volitev v Beli Cerkvi tam izvedla ponovno glasovanje. Oba ugovora aktualne županje je komisija zavrnila. V drugem krogu je v Beli Cerkvi glasovalo okoli petsto volivcev, Krnc pa bi morala v ponovljenem glasovanju premagati razliko 185 glasov prednosti, ki jo ima Hribar na ostalih voliščih.

Najpomembnejšo vlogo pri štetju glasovnic imajo volilni odbori, ki prvi preštejejo vse glasovnice in se odločijo o veljavnosti in neveljavnosti le-teh. Njihove rezultate nato preveri občinska volilna komisija. Predsednica občinske volilne komisije v Metliki Marija Črnugelj pojasni, kako poteka izbor članov volilnih odborov in volilne komisije.

Izjava

Kot povzame Miloš Šenčur, predsednik občinske volilne komisije v Kopru, je tudi tam izbira članov volilnih odborov potekala na podoben način.

Izjava

Šenčur še poudari, da odločitev o zavrnitvi ugovorov v Kopru ni bila težka, saj ugovori niso temeljili na nepravilnostih, ki na rezultat vplivajo v taki meri, da bi bilo potrebno ponovno štetje, sploh pa ne ponovno glasovanje.

Izjava

Na več kot sedem ur trajajoči seji koprske občinske volilne komisije so ob zavrnitvi vseh ugovorov ugotovili, da razlika med kandidatoma ni sedem, temveč sedemnajst glasov. Miloš Šenčur povzame, kako je prišlo do razlike v številu glasov v ponedeljek in četrtek.

Izjava

Za razveljavitev glasovanja ali ponovno štetje glasov pa so potrebne kršitve, ki bi ogrozile verodostojnost volilnega izida, kot razloži Šenčur.

Izjava

Sedaj imata kandidata do prve oziroma ustanovne seje občinskega sveta čas, da podata pritožbo na rezultat volitev, saj bodo takrat novoizvoljeni svetniki potrjevali mandate. Po tem je možna še pritožba na upravno sodišče, kot razloži Roman Lavtar, vodja Službe za lokalno samoupravo na Ministrstvu za javno upravo.

Izjava

Lavtar še pojasni, da se lahko zgodi, da občino do potrditve županskega mandata, če do te ne pride na ustanovni seji občinskega sveta, vodi najstarejši svetnik.

Izjava

V občini Šmarješke Toplice je do včerajšnje seje občinske volilne komisije vse kazalo, da bo prvič v zgodovini države o zmagovalcu županskih volitev odločal žreb. Vendar je komisija odločila, da je v Orešju Marjan Hribar dobil en glas več kot po prvih rezultatih, zaradi nepravilnosti na volišču v Beli Cerkvi pa bodo glasovanje 16. decembra ponovili. Roman Lavtar.

Izjava

Lavtar še pojasni, da je žreb pogosta praksa. Uporabljajo ga kot mehanizem določanja vrstnega reda kandidatov na volilnem lističu, pa tudi na ravni volitev za občinske svetnike in člane krajevnih skupnosti.

Izjava

Letos so žreb izvedli v Občini Metlika, saj sta na volitvah za člane Krajevne skupnosti Gradac Mirko Kočevar in Marina Vorkapić prejela vsak po 93 glasov. Na žrebu je zmagala slednja. Predsednica občinske volilne komisije v Metliki Marija Črnugelj opiše potek žreba.

Izjava

V preteklosti so v Občini Metlika že imeli primer izredno tesnih volitev. Marija Črnugelj se spomni volitev, ko je dva kandidata za župana ločil le en glas. Ugovorov takrat ni bilo.

Izjava

Tudi v nekaterih drugih občinah so bili rezultati lokalnih volitev v zgodovini zelo tesni. Razloži Roman Lavtar.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness