Notranje politično varnostno tveganje

Mnenje, kolumna ali komentar
12. 12. 2018 - 16.00

Komisija državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki ji po parlamentarni tradiciji drugih in v demokratičnem smislu pač bolj zrelih držav z večino glasov predseduje parlamentarna opozicija oziroma tačas Matej Tonin osebno, je na včerajšnji seji sprejela predlog priporočila za okrepitev varnosti v Sloveniji. Člani komisije, v kateri ima svoje predstavnike tudi večina koalicijskih političnih sil, razen Stranke Alenke Bratušek in Levice, so bili v kar treh točkah od skupaj štirih soglasni, pričakovano pa se je zapletlo le pri politični identifikaciji posameznih varnostnih tveganj, ki so jih po besedah predsednika komisije sprejemali z različnimi večinami.

 

Glavna naloga Komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb oziroma krajše KNOVS je, da nadzira dejavnost obveščevalno-varnostne službe pri vladi in obveščevalno-varnostne službe ministrstva, pristojnega za obrambo, skladnost njihovega delovanja s politiko nacionalne varnosti Republike Slovenije in smernicami vlade. Potem da nadzira uporabo z zakonom določenih posebnih oblik, metod in ukrepov pridobivanja podatkov obveščevalno-varnostnih služb iz prejšnje alineje in varnostnih služb ministrstva, pristojnega za notranje zadeve. In nenazadnje da državnemu zboru enkrat letno poroča o nadzoru in predlaga potrebne ukrepe. Sestavlja jo devet članov, v tem mandatu pa ima daleč največ mest v komisiji poslanskega nadzora nad notranjo in zunanjo obveščevalno dejavnostjo domače bolj ali manj demokratične republike poslanska skupina največje parlamentarne in opozicijske stranke SDS, saj ima ta v njej kar tri člane. Po enega imata še poslanski skupini Nove Slovenije in Slovenske nacionalne stranke. In s tem je že zagotovljena opozicijska večina, tudi za nekatera, če že za moralo na domači politični desnici več nikomur ni, vsaj politično spornejša varnostna tveganja in priporočila.

 

Predsednik komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb sicer ni posebej izpostavil, katera od varnostnih tveganj ta čas za domovino Slovenijo so bila identificirana in nenazadnje potrjena z navadno, opozicijsko večino komisije oziroma so ji nasprotovali predstavniki koalicijskih strank Lista Marjana Šarca, Socialni demokrati, Stranka modernega centra in Demokratična stranke upokojencev Slovenije. Toda med varnostna tveganja, s katerimi vsaj opozicijska večina vladi Marjana Šarca priporoča proaktivno soočanje ob nedvomno nespornih negativnih demografskih trendih, pogostejših kibernetskih napadih in ob odsotnosti ukrepov za urejene ter zakonite migracije prav tako nedvomno nespornemu povečanju nezakonitih migracij, sodijo tudi neuspešna integracija pri zakonitih migracijah, terorizem v povezavi s širjenjem radikalnega islama, resne težave pri vzpostavljanju vladavine prava, omejevanje svobode govora, nespoštljiv odnos do institucij in simbolov Slovenije, širjenje delovanja organiziranih kriminalnih skupin in njihove naveze na posameznike ter skupine znotraj državnih institucij in nevladnih organizacij ter za sam konec še stopnjevanje konfliktov na Zahodnem Balkanu.

 

Čeprav bi lahko rekli, da že vrabci čivkajo, da imamo na Slovenskem resne težave z vladavino prava, nenazadnje pa bo v predvidoma jutri objavljenem intervjuju za nacionalno tiskovno agencijo to potrdila še odhajajoča predsednica ustavnega sodišča Jadranka Sovdat, ki meni, da je politično nespoštovanje odločb ustavnega sodišča ena velika anomalija v delovanju naše domače pravne države, ni čisto jasno, v kakšnem smislu je za opozicijsko večino KNOVS to sploh lahko varnostno tveganje za domovino Slovenijo. Toda tako to gre. Kako svobodo govora razumejo v SDS kot ta čas največjem dejavniku domačega notranjepolitičnega tveganja, lahko preverite na twitter profilu in Tanji Fajon v Strasbourg namenjenem sporočilu poslanca Tomaža Lisca. Med nespoštljiv odnos do institucij in simbolov Slovenije pa vsekakor sodi tudi nespoštovanje odločb ustavnega sodišča, širjenje delovanja organiziranih kriminalnih skupin in njihove naveze na posameznike ter skupine znotraj državnih institucij in nevladnih organizacij pa je tako ali tako varnostno tveganje, ki je lahko tako kot opazka, da je karantanski panter izumrl zaradi podnebnega ohlajanja, zraslo le na zelniku poslanca SDS Branka Grimsa.

 

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s poslansko skupino SDS in opozicijsko večino v Komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Državnega zbora kot največjima notranjepolitičnima varnostnima tveganjema v zobeh poskrbel Tomaž Z.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.