Desničarski OFF človekovim pravicam

Aktualno-politična novica
3. 1. 2019 - 15.00
 / OFF

Brazilske volitve: od whatsapp fake news kampanje do neoliberalne čikaške šole
 / 31. 10. 2018
Novi predsednik Brazilije Jair Bolsonaro je izdal izvršni ukaz, ki vladni agenciji za domorodna ljudstva FUNAI odvzema pristojnosti za upravljanje domorodnih rezervatov in jih prenaša na ministrstvo za kmetijstvo. FUNAI, ki sicer nadzira še druge pravice domorodnih skupnosti, kot so zdravstvo, prebivališča in ohranitev jezikov, pa bo prestavljen na novoustvarjeno ministrstvo za družino, ženske in človekove pravice. Izvršni ukaz prav tako praktično ukinja brazilsko gozdno agencijo, ki jo prestavlja pod okrilje ministrstva za kmetijstvo. Prav tako bo ministrstvo od agencije prevzelo upravljanje javnih gozdnih površin. S tem so Amazonski pragozd in ostala ekološko občutljiva ozemlja potencialno odprta za masovno kmetovanje in komercialno izkoriščanje. V še enem izvršnem ukazu pa je Bolsonaro odstranil skrb za pravice LGBT skupnosti iz nalog novega ministrstva za človekove pravice.

Izraelski minister za javno varnost Gilad Erdan je razkril načrte Izraela, da namerava otežiti življenjske razmere za palestinske zapornike v izraelskih zaporih. Načrte je sprejel državni varnostni kabinet, kljub temu da Izrael trenutno nima vlade. Erdan je dejal, da načrti predvidevajo omejevanje količin vode, zmanjševanje števila obiskov, odpravo pravice do samostojnega kuhanja hrane ter omejevanje dostopa do televizije. V skladu s sprejetimi načrti je izraelska oblast zapornikom, ki so povezani s Hamasom, že prepovedala kakršnekoli obiske. Erdan pravi, da so načrte sprejeli z namenom oteževanja življenja v zaporu tistim, ki ‘izvajajo terorizem’. Trenutno naj bi bilo v izraelskih zaporih približno 5500 Palestincev, vključujoč 230 otrok in 54 žensk. Ob tem naj bi okoli 1800 zapornikov potrebovalo zdravstveno pomoč. Številni palestinski zaporniki so dejali, da so podrejeni stalnemu nasilju in mučenju. Zaradi takih pogojev je prišlo že do številnih protestov in gladovnih stavk, o katerih pa se zaradi izolacije le redko poroča.

Združene države Amerike in Kolumbija so se na srečanju Kolumbijskega predsednika Ivana Duqueja in ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea zavezale k znižanju produkcije rastline koke za 50 odstotkov do leta 2023. Kolumbija je največji svetovni proizvajalec kokaina, medtem ko so ZDA največji porabnik. Letno ZDA Kolumbiji priskrbijo 350 milijonov evrov pomoči za večno vojno proti drogam. Kljub vsem ukrepom pa produkcija vztrajno narašča, ob tem da kolumbijske oblasti letno uničijo kar osemdeset tisoč hektarjev koke. Avgusta izvoljeni predsednik Duque je ob tem dejal, da bodo oblasti nadaljevale z napadi na kmetovalce, ki gojijo koko, in sprejemanjem novih zakonskih sprememb, ki bi oblastem omogočale več pooblastil v boju proti drogam.

Po poročanju južnokorejskega časnika Džunang Ilbo je severnokorejski odpravnik poslov v Italiji Ču Song-il z družino zaprosil za azil v neimenovani zahodni državi. Song-il je v Rimu deloval od oktobra 2017, ko so italijanske oblasti zaradi jedrskega poskusa protestno izgnale veleposlanika Mun Džong-nama. Dejstvo, da je s seboj smel pripeljati svojo družino, naj bi nakazovalo, da je sorodnik enega najvišjih funkcionarjev severnokorejskega režima. Zaradi tega se je Italija znašla v zapletenem položaju, kako ukrepati, vendar naj bi, po poročanju časnika, Song-ila ščitile na, citiramo: “varnem mestu”. Takšni primeri prebegov - zadnji sega v leto 2016 - so sicer redki, saj morajo diplomati v domovini pustiti družinske člane, praviloma otroke, s čimer si severnokorejski režim zagotavlja njihovo poslušnost.

Civilnodružbeno gibanje Pravica za Davida ali kako rešiti zamolčane umore v RS
 / 5. 12. 2018
Banjaluška policija v Republiki srbski je izdala zaporni nalog za štiri ljudi, med njimi tudi za vodjo protestov in očeta ubitega Davida Dragičevića, Davorja Dragičevića, ki ga pogrešajo od nedelje. Medtem so oblasti po zaslišanju pri okrožnem tožilcu na svobodo že izpustile v torek priprtega poslanca Stranke demokratičnega napredka Draška Stanivukovića. Stanivuković je sodni postopek, v katerem ga bremenijo poskusa državnega udara in kršenja javnega reda in miru, označil za montiran proces. Čeprav so že od ponedeljka prepovedana vsa nadaljnja zborovanja skupine Pravica za Davida, so se včeraj pred cerkvijo Kristusa Odrešenika vseeno zbrali njeni podporniki, ki so skupaj s Suzano Radanović, Davorjevo mamo, prižigali sveče. Zbrane je razgnala policija.

Kako poteka določanje kvot za odstrel medvedov...
 / 20. 12. 2018
Upravno sodišče Republike Slovenije je do pravnomočne odločitve zadržalo izvajanje odloka o odvzemu rjavega medveda iz narave. Po odloku vlade je bil do 30. septembra predviden odvzem 200 medvedov; 175 bi jih odstrelili, dodatnih 25 pa je zajetih v kvoto izgub, ker bi bili povoženi ali bi poginili drugače. Temu je nasprotovala okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green, ki je na sodišče vložila pritožbo. Po njenem mnenju bi odstrel takega števila pomenil nepopravljiv poseg v naravo in posledično rušenje biotske pestrosti, prišlo pa naj bi tudi do kršitev slovenske in evropske zakonodaje ter celo petega člena ustave. Vlada se v odgovoru na zahtevo za izdajo začasne odredbe sklicuje na podatke, ki ne kažejo negativnih posledic odstrela; populacija rjavega medveda se v zadnjih letih namreč širi tako številčno kot prostorsko. Iz sklepa sodišča sicer še izhaja, da bo zadeva obravnavana po prednostnem postopku.

Mariborski javni potniški promet z današnjim dnem uvaja novo brezstično kartico, ki je približen ekvivalent temu, kar v Ljubljani že poznamo kot kartica Urbana. Zakaj so se odločili za uvedbo nove kartice in kakšna je njena namembnost, pojasnjuje Miha Rubin iz Marproma.

Izjava

Funkcionalnost kartice bo v prihodnosti mogoče tudi razširiti. Miha Rubin.

Izjava

Kakšna je vrednost nove programske opreme in kdo je investitor, odgovarja Rubin.

Izjava

OFF sta pripravila vajenca Jan in Žiga.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.