Kdo bo sodil sodnikom OFF

Aktualno-politična novica
4. 1. 2019 - 15.00
 / OFF

Novoobjavljeni dokumenti nizozemske gospodarske zbornice razkrivajo, da je Google v davčno oazo na Bermudih leta 2017 prelil skoraj 20 milijard evrov neobdavčenega dobička, ki so ga ustvarile podružnice izven Združenih držav Amerike. Google preko nizozemskega slamnatega podjetja zaslužke prelije v irski holding, ki pa ima sedež v davčni oazi na Bermudih. Tako je Google na Nizozemskem plačal le 3,4 milijona evrov davka. Strategija izogibanja davkom, znana tudi kot Double Irish with a Dutch Sandwich, je zakonita in uveljavljena med več korporacijami. Strategija slednjim omogoča, da se izognejo plačevanju davka v ZDA in v Evropski uniji. Te strategije se poslužujejo med drugim Facebook, Apple, Airbnb in Microsoft. Leta 2014 je EU prisilila Irsko, da onemogoči uporabo prej omenjene davčne sheme za vse nove dogovore s podjetji. Kljub temu pa so nekaterim podjetjem, kot je Google, ki so že takrat uporabljala to davčno strategijo, dali čas do leta 2020, da končajo s tovrstnimi praksami.

o napovedani turški invaziji na Afrin
 / 19. 1. 2018
Potem ko je predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump decembra dejal, da je Islamska država poražena, in obenem napovedal umik približno dva tisoč ameriških enot iz Sirije, so ameriške sile v minulem tednu povečale intenzivnost bombnih napadov na ozemlja v Siriji, ki jih še nadzoruje ravno Islamska država. Najhujši napadi so se odvili na meji z Irakom, kjer so ob reki Evfrat pozicionirani borci Islamske države. Kaj je torej z napovedanim umikom? Primož Šterbenc, profesor na Univerzi na Primorskem, nenadno napoved umika ameriških enot vidi predvsem kot osebno odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Izjava

Več o stanju na severu Sirije v Kultivatorju ob sedemnajstih.

Iran se je odločil, da bo marca poslal bojne ladje na Atlantski ocean. Admiral Turaž Hasani je dejal, da s tem nameravajo povečati operativni doseg pomorskih sil ter zagotoviti trgovske poti in preprečiti kakršnekoli protiiranske zarote. Iran je v zadnjih letih močno razširil vpliv na morju. Tako so poslali pomorske sile v Indijski ocean in Adenski zaliv ob Jemnu. Iran in ZDA že dolgo merita moči, položaj pa se je še poslabšal po odstopu ZDA iz jedrskega sporazuma maja lani in ponovni uvedbi sankcij na iranski energetski in bančni sektor. Prav tako je v Perzijskem zalivu v zadnjih letih prišlo do nekaj manjših soočenj med iranskimi in ameriškimi oboroženimi silami, ki so stalno prisotne v mednarodnih vodah, nedaleč od obal Irana.

Britanska mornarica je v Rokavski preliv poslala ladjo, ki bo skupaj z britansko obmejno agencijo migrantom preprečevala poskus prečkanja preliva. Odločitev sledi komentarjem britanskega notranjega ministra Sajida Javida, ki je povišanje poskusov prečkanja preliva označil za velik incident. Da je res šlo za incident, je Javid presodil zaradi skupaj sto! migrantov, ki so v zadnjih dveh tednih poskušali po morski poti doseči dovrske bele klife. Poleg vpoklica ladje britanske mornarice je notranji minister Javid odpoklical dve ladji obmejne agencije, ki delujeta v Sredozemskem morju, in jih preusmeril v Rokavski preliv. Leta 2018 je od Calaisa do Dovra pot poskušalo prebroditi skupaj 539 migrantov, uspelo pa je 312-im.

Medtem ko se britanska mornarica aktivira v boju proti migracijam, si britanska vojska v posebni oglaševalski akciji prizadeva pridobiti nove borce. Z novimi plakati vojska cilja na od telefonov odvisne milenijce. Telefonski zombiji, snežinkice, odvisniki od selfiejev, vaša vojska potrebuje vas in vaše sočutje.

Italija v sporu z EU o svojem proračunu in o tem ali je 10 odstotna brezposelnost nova italijanska normalnost
 / 10. 12. 2018
Italijanski notranji minister Matteo Salvini je k odstopu pozval župane Palerma, Neaplja in Firenc. Slednji nasprotujejo novembra sprejetemu proti-migrantskemu zakonu, ki je med drugim ukinil možnost pridobitve azila iz humanitarnih razlogov. Župani trdijo, da so deli zakona protiustavni, napetost med vlado in občinami pa se je dodatno zaostrila, ko je neapeljski župan ponudil roko pomoči 32 migrantom, ki so trenutno ujeti na ladji Sea Watch 3 v bližini Malte. Reševalna ladja že dva tedna ne more pristati na obalah Evropske unije, danes pa je nizozemska vlada naznanila, da je pripravljena sprejeti del migrantov pod pogojem, da druge evropske države storijo enako.

Kitajski predsednik pravi, da je združitev Kitajske in Tajvana nujna in neizogibna
 / 3. 1. 2019
Indonezijsko zunanje ministrstvo je začasno prekinilo program izmenjav indonezijskih študentov v Tajvanu po poročanju tajvanskih medijev, da so tam prisiljeni delati v tovarnah. Okoli tisoč indonezijskih študentov je v Tajvanu na pripravniško-študijski izmenjavi. Prejšnji teden je poslanka v tajvanskem parlamentu Ko Či-en obtožila šest tajvanskih univerz, da indonezijske študente izrabljajo za prisilno delo. Okoli tristo študentov naj bi v tovarnah kontaktnih leč delalo 10-urne izmene v zameno za dva dni študija na teden. Tajvansko ministrstvo za šolstvo je obtožbe zanikalo, hkrati pa sprožilo preiskavo in zatrdilo, da bodo program izmenjav ukinili v primeru, da ugotovijo nepravilnosti. Podobne kršitve je sicer novembra Ministrstvo za izobrazbo ugotovilo na eni od tajvanskih univerz, kjer je bilo 40 šrilanških študentov prisiljenih v delo v klavnici.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro čisti marksistične smeti v vladnih službah. Tristo začasno zaposlenim vladnim uradnikom bo prekinjena pogodba o delu. Vodja vladnega osebja Onyx Lorenzoni je na novinarski konferenci napovedal, da bodo očistili hišo, saj lahko le na ta način dosežejo manifestacijo političnih idej novega predsednika. Čistki bodo podvrženi simpatizerji nekdanje leve vlade Delavske stranke.

Vodja Štajerske varde Andrej Šiško je v Mariboru ovadil šest sodnikov, ki jim očita protizakonito, pristransko in nepravično sojenje. Ovadil je tri sodnike okrožnega sodišča in tri sodnike višjega sodišča v Mariboru. Šiško jim očita, da so se v svojih sodnih odločbah glede podaljšanja njegovega pripora sklicevali na lažne trditve, obenem pa je zahteval njihovo takojšnjo priprtje. Šiško je sicer v priporu že od dvanajstega septembra zaradi suma ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, potem ko so bile na spletu objavljene slike zborovanja Štajerske varde. Tožilstvo je decembra izdalo obtožnico zoper Šiška in Mateja Lesjaka, nekdanjega člana podmladka SDS, ki pa čaka sojenje na prostosti, saj je obsojen le pomoči ščuvanja k nasilni spremebi ustavne ureditve. Šiško medtem vztraja, da ni šlo za kaznivo dejanje, temveč le za provokacijo.

 

 Off sta pripravila vajenec Jan in Lana.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness