OFF odkupljenih obveznic

Aktualno-politična novica
Nune
11. 12. 2018 - 15.00
 / OFF

Sodišče Evropske unije je razsodilo, da Evropska centralna banka ni prekoračila pooblastil, ko je leta 2015 odkupila obveznice držav članic. To je storila v želji po razbremenitvi držav, ki jih je kriza leta 2008 najhuje prizadela, saj bi jim s tem znižala obrestne mere za posojila. ECB je leta 2015 spremenila svojo politiko in pričela s programom kvantitativnega sproščanja, ki predvideva odkupovanje obveznic držav in večjih podjetij ter tiskanje denarja. Kritiki takšne politike so menili, da je ta neustavna, saj krši načela Maastrichtske pogodbe, ki določa, da Centralna banka ne sme financirati držav članic. Primer se je znašel na nemškem zveznem ustavnem sodišču in nadaljeval na Sodišču Evropske unije, obe sodišči pa sta sklenili, da se mora ECB držati le lastnih določil, torej da ne sme odkupiti več kot tretjine državnih obveznic, saj bi sicer postala glavna kreditodajalka. Odkupovanje samo je bilo torej legalno.

Rumeni jopiči in zasedbe šol
 / 8. 12. 2018
Duh hodi po svetu, duh rumenih jopičev. Egiptovske oblasti so pred obletnico protestov iz leta 2011, ki so strmoglavili predsednika Hosnija Mubaraka, prepovedale prodajo rumenih jopičev. Prodaja je dovoljena samo še podjetjem, ki si zagotovijo dovoljenje policije, trdijo prodajalci, medtem ko oblasti o tem za zdaj niso želele dati izjav za javnost.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je poslužil nekoliko drugačne strategije boja proti že prisotnim rumenim jopičem. Najavil je namreč dvig minimalne plače za sto evrov v letu 2019, pri čemer pa bi stroške dviga krila država, ne podjetja. Prav tako je odstopil od načrtovanega zvišanja prispevkov za socialno zavarovanje za upokojence s prihodki, nižjimi od 2000 evrov. Vendar pa je zavrnil ponovno vzpostavitev davka na premoženje ter ni odstopil od načrtovanih sprememb pokojninskega sistema, socialnovarstvenih prejemkov in državnih izdatkov.

O ozadjih politične delitve na Tajskem, ki je pripeljala tudi do zadnjega državnega udara maja letos.
 / 29. 10. 2014
Tajska volilna komisija je za 24. februar napovedala izvedbo splošnih volitev. Še isti dan je vojaška hunta na oblasti odpravila prepoved političnih aktivnosti v državi, ki je veljala od državnega udara leta 2014. Prepoved je delno omilila sicer že septembra, ko je dovolila vzpostavitev političnih strank. Na volitvah se bosta po pričakovanjih pomerila nekdanji premier Taksin Šinavatra ter vojaški in rojalistični establišment. Šinavatra je iz države pobegnil leta 2006, ko ga je z oblasti vrgel vojaški udar, a je ohranil svoj politični vpliv v državi. Leta 2011 je premierka postala njegova sestra, ki pa je leta 2014 prav tako doživela državni udar. Šinavatra se je sprva uveljavil kot relativno progresiven premier, vendar so njegovo oblast leta 2006 zamajali protesti tako imenovanih rumenosrajčnikov - tokrat torej srajc, ne jopičev - ki so mu očitali koruptivnost in zlorabo oblasti. Tujim investitorjem je namreč prodal delnice svoje korporacije v vrednosti več milijard dolarjev, ne da bi pri tem plačal davek.

Namesto rumenih srajc pa v Kaliforniji nered povzročajo bele halje. Katoliška šola St. James je ugotovila, da sta njeni nuni v zadnjih desetih letih ukradli 500.000 dolarjev in z njimi plačevali igre na srečo v bližnjem casinoju. Čeprav šolski pastor proti njima ni želel sprožiti sodnega procesa, je tega napovedala losangeleška nadškofija.

... z Narendro Modijem, njegovo nacionalistično-neoliberalno ideologijo ter avtoritarnimi težnjami.
 / 18. 6. 2014
V Indiji je na regionalnih volitvah po uradnih rezultatih vladajoča stranka BJP izgubila oblast v treh zveznih državah: Madja Pradeš, Radžastan in Čatisgar. V vseh treh je BJP pod vodstvom premiera Narendre Modija izpodrinila opozicijska Kongresna stranka pod vodstvom Raula Gandija iz tako imenovane dinastije Nehru-Gandi.

Na Novi Zelandiji je bil sprejet zakon, po katerem bo marihuana v letu dni postala široko dostopna v zdravstvene namene. Do sedaj je bila namreč dovoljena zgolj v primerih, ko jo je pacientu odobril sam minister za zdravje. Neozdravljivo bolni bodo lahko z nekaznovanim uživanjem marihuane pričeli že takoj. Zakon bo s tem omogočil proizvajanje zdravstvenih izdelkov iz marihuane tako za domače kot za tuje trge, s čimer se boljši časi obetajo predvsem maorski skupnosti na severovzhodu države, ki je do sedaj marihuano gojila nelegalno. Zakon prihaja med načrtovanjem referenduma o legitimaciji rekreativnega uživanja marihuane, ki naj bi se zgodil v naslednjih dveh letih.

Organizacija Human Rights Watch je izdala poročilo, v katerem ugotavlja, da hrvaška policija zlorablja, zmerja in pretepa migrante, jim odvzema denar in osebne predmete ter jih vrača v Bosno in Hercegovino, ne da bi jim omogočila, da zaprosijo za azil. Hrvaški notranji minister Davor Božinović trditve zavrača in meni, da dokazov o zlorabah ni dovolj, da bi sprožil kriminalno preiskavo.

Novice iz Slovenije

Sindikat Radia Študent ima novo vodstvo. Nova predsednica sindikata je Zala Bezlaj, generalna sekretarka pa Zala Č. Gruden. Redakcije in službe Radia Študent so izvolile vsaka svojega sindikalnega predstavnika. Vendar se nesoglasja že pojavljajo - urednik Redakcije za kulturo in humanistiko Matjaž Zorec namreč nasprotuje mandatu včeraj izvoljenega sindikalnega predstavnika Slukana. Zakaj?

Izjava

Ne glede na odločitev ljudstva bo prvi vsečlanski sestanek, na katerem se bo predstavil program sindikata, potekal naslednji ponedeljek ob 18.00.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness