PonOFFno štetje glasov

Aktualno-politična novica
4. 12. 2018 - 15.00
 / OFF

Predsednik francoske vlade Édouard Philippe je napovedal moratorij na zvišanje obdavčitve pogonskih goriv, ki je bilo napovedano za začetek naslednjega leta. S preložitvijo datuma povišanja obdavčitve poskuša vlada pomiriti proteste rumenih jopičev, ki trajajo že tri tedne. Uradni in neuradni odzivi protestnikov kažejo na to, da jih ukrep ni zadovoljil.

Iz Pariza v Bruselj. Evropski finančni ministri so po več kot 18 ur trajajočih pogajanjih sprejeli dogovor o reformi evrskega območja. Reforma zaenkrat še ne bo uresničila prizadevanj francoskega predsednika Emmanuela Macrona po vzpostavitvi skupnega proračuna članic evroobmočja za lažje okrevanje po finančnih krizah in šoku, ki ga bo povzročil brexit. O skupnem proračunu bodo ponovno razpravljali poleti. Dogovorjene spremembe bodo predvsem razširile pristojnosti Evropskega mehanizma za stabilnost, ki državam s finančnimi težavami ponuja posojila, če te težave ogrožajo stabilnost celotnega evroobmočja. O potrditvi reforme bo naslednji teden razpravljal Evropski svet.

Korupcijska afera brazilskega konglomerata Odebrecht v Peruju
 / 28. 11. 2018

Urugvaj je zavrnil prošnjo za azil, ki jo je podal bivši predsednik Peruja Alan Garcia. Ta se je zadnja dva tedna pred zakonom skrival v urugvajski ambasadi v Limi, potem ko mu je sodišče v Peruju prepovedalo zapustiti državo za 18 mesecev. Ukrep je sodišče sprejelo zaradi preiskave korupcijske afere v povezavi z brazilskim gradbenim podjetjem Odebrecht, v katero je bil Garcia vpleten v svojem drugem predsedniškem mandatu med letoma 2006 in 2011. Podjetje je znano po strategiji prodiranja na celoten južnoameriški gradbeni trg preko podkupovanja državnih uradnikov. V Peruju je Odebrecht za podkupnine zapravili več kot 26 milijonov evrov, z bivšim predsednikom pa je podjetje povezano preko projekta izgradnje podzemne železnice v Limi. Boj proti korupciji Peru vodi še proti štirim bivšim predsednikom. Alberto Fujimori je obsojen, Alejandro Toledo je pobegnil v ZDA, Ollanta Humala je v priporu, Pedra Pabla Kuczynskega pa preiskujejo v povezavi z nameščanjem volitev in pranjem denarja.

V Amsterdamu so odstranili slavni napis iAMsterdam, ki so ga turisti množično uporabljali za selfije, saj je po mnenju  mestnega sveta preveč individualističen in ne promovira progresivnih vrednot. Napis bodo po obnovi selili po ostalih soseskah Amsterdama v izogib turističnim gnečam v že tako prenatrpanem središču mesta.

Zadnje sodbe pred iztekom 24-letnega mandata
 / 1. 12. 2017

Medtem pa na Hrvaškem postavljajo nove spomenike z ekstra progresivnim sporočilom. Včeraj je v Zagrebu, na križišču med Vukovarsko in ulico Hrvatske bratske zajednice, največje severnoameriške hrvaške skupnosti, zrasel kip doktorja Franja Tuđmana, prvega predsednika Hrvaške in vodje hrvaške osamosvojitve v zadnjem desetletju prejšnjega tisočletja. Spomenik je visok več kot štiri metre, nasproti pa mu bodo naslednje leto postavili še spomenik Domovini.

K Domovini so danes klicali kosovski Srbi. V Severni Mitrovici, Gračanici in Štrpcu je več sto protestnikov javno izražalo nasprotovanje nad 100-odstotnimi carinami, ki jih je vlada iz Prištine uvedla na proizvode iz Srbije ter Bosne in Hercegovine ob koncu novembra. Komentira direktor media centra v Čaglavici Budimir Ničić.

Izjava

Na dva izmed najatraktivnejših rezultatov lokalnih volitev pretekli konec tedna so bili vloženi ugovori. V Kopru, kjer je zmagovalca Aleša Bržana od drugouvrščenega Borisa Popoviča ločilo le sedem glasov, je ugovor in zahtevo za ponovno štetje podal Franci Matoz, Popovičev odvetnik. Razložil je, da so na posameznih voliščih dobili manjše število glasovnic, kot je bilo volilnih upravičencev, posameznikom je bilo onemogočeno glasovanje na domu, sporna pa je tudi presoja o veljavnosti in neveljavnosti glasovnic. V Šmarjeških Toplicah, kjer sta kandidat in kandidatka prejela popolnoma enako število glasov, je Marjan Hribar vložil dva ugovora, Bernardka Krnc, ki je najprej izjavila, da ne bo podala ugovora, pa si je tudi premislila. S tem sta nas kandidata mogoče prikrajšala za edinstven dogodek žrebanja zmagovalca volitev za župana. Občinska volilna komisija mora o ugovorih odločiti do četrtka.

V Rogaški Slatini so zaradi nevarnosti puščanja jedkih nevarnih snovi evakuirali delavce v Steklarni Rogaška, potem ko se je razlila kislina v proizvodnji. Regijski center za obveščanje Celje okoliške prebivalce poziva, da ostanejo v zaprtem prostoru in ne odpirajo oken, o škodi še ne poročajo. Zaposleni v steklarni so bili življenjsko ogroženi že lani septembra, ko je zagorelo na plinski peči, namenjeni za predelavo stekla. Takrat poškodovanih ni bilo, požar pa je povzročil okoli sto tisoč evrov škode.  

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness