Gabon libre!

Aktualno-politična novica
7. 1. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Pripadniki vojske so zgodaj zjutraj v Gabonu poskušali izvesti državni udar. Prevzeli so nadzor nad nacionalno radijsko postajo, kjer so posneli izjavo, v kateri so sporočili, da so oblast prevzeli z željo, citiramo, “po povrnitvi demokracije”, konec citata. Razglasili so tudi vzpostavitev sveta narodne obnove. Po poročanju tujih medijev je bilo v prestolnici Libreville slišati strele, po ulicah so vozili tanki in oklepniki.

Gabonska vlada je medtem že sporočila, da je aretirala prevratnike in ponovno vzpostavila oblast v državi. Do državnega udara je v tej srednjeafriški državi prišlo le slab teden po tem, ko je predsednik Ali Bongo Ondimba v novoletni poslanici iz Maroka nagovoril sodržavljane. Ali Bongo je na mestu predsednika od leta 2009, ko je nadomestil pokojnega očeta. Oktobra lani ga je med obiskom v Saudovi Arabiji zadela srčna kap, zaradi česar je odšel na zdravljenje v Maroko. Od takrat dalje so vse glasnejša ugibanja, ali je še zmožen opravljati svojo funkcijo.

Da je tako državni udar kot tudi njegov neuspeh pravzaprav pričakovan, pojasnjuje Eyachew Tefera, direktor Inštituta za afriške študije v Ljubljani.

Izjava

Ali Bongo je novi sedemletni mandat nastopil leta 2016, ko je za slaba dva odstotka premagal nekdanjega ministra za zunanje zadeve Jeana Pinga. Po razglasitvi rezultatov volitev je na ulicah izbruhnilo nasilje.

Dinastija Bongo to nekdanjo francosko kolonijo sicer obvladuje že več kot 50 let. Ali Bongo je namreč nasledil svojega očeta, Omarja Bonga, ki je vladal od leta 1967 vse do smrti leta 2009. Razloge za to, da se je ta družina na oblasti obdržala tako dolgo, navaja Tefera.

Izjava

Da Francija v nekdanji koloniji še vedno ohranja močan vpliv, tudi s prisotnostjo svojih vojaških sil, se strinja tudi Thomas Bart, predstavnik humanitarnega društva Survie. Poudarja predvsem interese naftnih družb.

Izjava

Čeprav je Gabon zaradi naftne industrije ena najbogatejših afriških držav, kar tretjina prebivalstva živi pod pragom revščine, državo pa prepreda korupcija. Bart meni, da bo zdajšnja oblastna garnitura poskus puča obrnila v svojo korist, da bi še bolj zatrla opozicijo.

Izjava

Razmere v srednji Afriki pa niso napete le v Gabonu. Združene države Amerike so, da bi zavarovale svoje državljane in veleposlaništvo v Demokratični republiki Kongo, ravno v Gabon poslale 80 vojakov. Bart o zapleteni situaciji v Kongu, kjer pričakujejo razglasitev izidov predsedniških volitev.

Izjava

Tamkajšnjo situacijo komentira tudi Tefera, ki meni, da bo Demokratična republika Kongo postala bojišče za prevlado interesov velesil.

Izjava

Nadalje meni, da v Demokratični republiki Kongo ne bo prišlo do izboljšanja razmer, in obenem svari pred morebitnim razpadom države.

Izjava

Nekdanji kolonizatorji iz Evrope v afriških državah torej še naprej rovarijo tako, kot jim najbolj ustreza. Sogovornik v zaključku izpostavi, da je pomembno poročati o teh temah, ter obenem povzema današnji OFFsajd.

Izjava

Tudi z glasbeno kariero Alija Bonga se je ukvarjal vajenec Žiga.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.