Pogajalski trikotnik

Oddaja
20. 11. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Del sindikatov javnega sektorja je včeraj z vlado dosegel dogovor glede dviga plač in dodatkov. Na sindikalni strani bodo dogovor predvidoma jutri podpisali Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture - krajše Sviz - ter dva zdravstvena sindikata: Sindikat zdravstva in socialnega varstva ter Sindikat delavcev v zdravstveni negi. Tako so preprečili za začetek decembra napovedano stavko. Z izpogajanim pa se ne strinja pogajalska skupina pod vodstvom Jakoba Počivavška, ki je včerajšnja pogajanja zapustila. Dogovoru očita, da z dvigom plač za posamezna delovna mesta v zdravstvu ruši enotni plačni sistem in zahteva enako obravnavo delovnih mest v drugih delih javnega sektorja. Policijski sindikat medtem nadaljuje s stavko, glede podpore dogovoru pa se še ni izrekel.

Sporazum predvideva dvig plač v javnem sektorju za 1 do 3 plačne razrede in dvig nekaterih dodatkov, predvsem za delo ob praznikih. Poleg tega so sindikati dosegli povišanje regresa za vse, ki prejemajo minimalno plačo, na 1200 evrov, kar je 200 evrov več kot do sedaj. O prvi točki, to je dvigu plačnih razredov, spregovori predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič:

Izjava

Pri dodatkih je najopaznejši dvig dodatka za delo ob praznikih, ki bo zrasel z 90 na 120 odstotkov običajne urne postavke.

Izjava

Prav tako bodo višji tudi dodatki za delo z deljenim delovnim časom ter dodatek za delo na 6. in 7. dan. Neuspešni so bili sindikati po Vukadinovičevih besedah pri zahtevi za dvig dodatka za stalno pripravljenost in za delo preko polnega delovnega časa.

Vlada je prav tako pristala na zahtevo sindikata Sviz za dvig regresa delavcem, ki prejemajo minimalno plačo. Ta bo po novem znašal 1200 evrov.

Izjava

V šolstvu so sindikati dosegli napredek pri ureditvi delovnega mesta razrednika in ureditvi napredovanj strokovnih delavcev. Kot pove glavni tajnik sindikata Sviz in predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, so v pogajanjih vztrajali pri dvigu vseh plač ...

Izjava

Ena izmed zahtev zdravstvenih sindikatov je bila ureditev kadrovskih normativov. Na tem mestu takojšnjega rezultata niso dosegli, so pa dobili zavezo, da bodo normativi sprejeti do septembra prihodnje leto. Pojasni predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencigar.

Izjava

Še ena posebnost v zdravstvu pa je dodaten dvig plač na zahtevnejših delovnih mestih, med njimi za medicinske sestre na intenzivni terapiji. Vukadinovič:

Izjava

Za ta vihar v kozarcu vode je poskrbel vodja druge pogajalske skupine, Jakob Počivavšek. Trdi, da tovrstne izjeme rušijo razmerja med plačami znotraj javnega sektorja.

Vukadinovič odgovarja, da je bilo pri sprejemu sporazuma treba pohiteti, saj bi identifikacija vseh nesorazmerij v javnem sektorju zahtevala precej časa. Ob tem pa da je dolgoživost te vlade vse prej kot zagotovljena in bi lahko sindikati zopet ostali brez vsega.

Izjava

S tem se strinja tudi Slavica Mencigar, ki poudarja, da z izpogajanim niso popolnoma zadovoljni, a niso želeli ponoviti scenarija iz pomladi.

Izjava

Branimir Štrukelj pa se z očitki Jakoba Počivavška, da gre za rušenje sorazmerij, ne strinja. Nasprotno, pravi, da gre za odpravljanje anomalij.

Izjava

Na primeru šolnikov Štrukelj trdi, da se s trenutnim dogovorom odpravlja šele približno polovica zaostanka rasti plač.

Izjava

V primeru, da bi druge pogajalske skupine blokirale sprejem sporazuma, Štrukelj obljublja oster odziv. Grozi z umikom iz enotnega plačnega sistema in zahtevo po pogajanjih zgolj za kolektivno pogodbo vzgoje in izobraževanja.

Izjava

Za sprejem včeraj dogovorjenega sporazuma morajo sindikati doseči enega od dveh zakonsko predpisanih kvorumov. Za dosego prvega zadostuje večina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. Drugi možni kvorum bi bil izpolnjen, če bi sporazum podprli sindikati iz najmanj štirih dejavnosti, katerih članstvo presega 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju. Vukadinovič meni, da je dosega kvoruma odvisna od podpore policijskega sindikata.

Izjava

Policijski sindikat je prejšnji teden zaostril stavko. A kot pove njegov predsednik Radivoj Uroševič, so za četrtek napovedana nova pogajanja z vlado, zaradi česar so zaostritev prekinili. Glede morebitne podpore včerajšnjemu dogovoru pa še nimajo stališča, saj podrobnosti še ne poznajo. Uroševič:

Izjava

Slavica Mencigar je prepričana, da je kvorum mogoče doseči tudi brez policijskega sindikata, a hkrati verjame, da ta dogovoru ne bo nasprotoval.

Izjava

Štrukelj je do prvega kvoruma - torej tistega, za katerega zadostuje večina reprezentativnih sindikatov - izjemno kritičen, saj omogoča blokado dogovora s strani večine sindikatov, ki pa ne zastopajo večine organiziranega delavstva. A hkrati je prepričan, da se blokadi lahko izognejo z dosego drugega kvoruma, za kar da imajo dovoljšnje število članov.

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness