Slovenska vojska "praznuje"

Oddaja
8. 1. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Slovenska vojska praznuje dan Poveljstva sil, vendar za Sindikat vojakov Slovenije prav veliko razlogov za praznovanje ni. Konec preteklega leta je namreč vlada na dopisni seji sprejela uredbo, s katero so slovenski vojaki napredovali za en, nekateri pa za dva plačna razreda. Z uredbo v Sindikatu Slovenske vojske in Sindikatu Ministrstva za obrambo niso zadovoljni, saj naj vlada te uredbe ne bi sprejela v dogovoru z njima. Po prvem predlogu, pri katerem so sodelovali tudi sindikati in izrazili pozitivno mnenje, naj bi vsi vojaki na plačni lestvici napredovali za tri plačne razrede, nato pa se je z drugima dvema predlogoma, ki sta sledila, napredovanje po lestvici zmanjševalo. Razlike med predlogi in plačnimi razredi razloži predsednik sindikata vojakov Gvido Novak:

Izjava

Po besedah Novaka se je obseg dodatnih sredstev za vojake z 9,5 milijona evrov po prvem predlogu zmanjšal na 6 milijonov evrov. Po njegovih besedah naj bi bil problematičen tudi sam potek usklajevanja s sindikati, ki naj ga, razen ob prvem predlogu, ne bi bilo.

Izjava

Problematičen naj bi bil tudi odvzem 19-odstotnega dodatka k plačam za povečan obseg dela in delovnih obremenitev. Izplačevanje dodatka se je začelo 1. julija 2018, ko ga je ukazal nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alan Geder. Novembra se je nato po priporočilu notranje revizijske službe število prejemnikov dodatka zmanjšalo na 5000 od 6700 zaposlenih, 21. decembra pa se je z ukazom nove načelnice Generalštaba Alenke Ermenc število prejemnikov dodatka zmanjšalo na približno 1300 zaposlenih. Zmanjšanje števila zaposlenih, upravičenih do dodatka, Novak postavlja v kontekst pogajanja vlade s policijskima sindikatoma:

Izjava

Kot odgovor na vse to so v sindikatu za sredino januarja napovedali protestni shod. O osnovnem vzroku za protest in končnem povodu za takšno odločitev Novak še dodaja:

Izjava

Predsednik Odbora za obrambo v Državnem zboru Samo Bevk meni, da so kritike uredbe, ki sta jih podala oba sindikata, utemeljene.

Izjava

Vprašanju, kaj misli o trditvah, da naj bi sredstva za izplačevanje 19-odstotnega dodatka vojakom naenkrat izostala zaradi povečanja dodatnih sredstev policistom, se je Bevk spretno izognil. Podal pa je svoj pogled na glavne izzive v zvezi s Slovensko vojsko, ki čakajo tako njo kot tudi vlado:

Izjava

Odločitev o izvedbi protesta bo svet Sindikata Slovenske vojske sprejel v naslednjih dneh.

OFFsajd je pripravil vajenec Tilen.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness