Stop batinam

Oddaja
10. 12. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Barbara Životić

Tako se je v soboto zvečer za beograjsko televizijo Studio B s protesta “Stop krvavim košuljama” ali v prevodu “Stop krvavim srajcam” javila “novinarka” Barbara Životić in sprožila burne reakcije v obliki zgražanja in posmeha na družbenih omrežjih. Število udeležencev protesta proti političnemu nasilju v Srbiji je bilo večje, kot so poročali vladi naklonjeni mediji, po podatkih organizatorjev se jih je zbralo prek 10 tisoč. Povod za shod je bil nedavni napad na vodjo opozicijske stranke Levica Srbije Borka Stefanovića, ki so ga pretepli v Kruševcu pred tremi tedni. Komentira Dragan Janjić iz novinarske agencije Beta.

Izjava

Bolj kot zaradi dejanskega nasilja nad enim od poslancev je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zaskrbljenost izrazil zaradi domnevnih groženj novinarki Barbari Životić, avtorici prispevka z začetka oddaje.

Izjava

Pisatelj Filip David pravi, da ne gre za strankarski protest, a opozicijski voditelji so temu navkljub zavzeli mesta na čelu kolone. Za zdaj te stranke ne predstavljajo resne grožnje vladavini Srbske napredne stranke, ki jo pooseblja predsednik Vučić.

Izjava

Ne davimo Beograd
Razmišljanje o srbskih državljanskih protestih.
 / 13. 7. 2016

Srbija je bila v minulih letih soočena z vse večjo centralizacijo oblasti in odločanja, kar je rodilo več gibanj, ki nasprotujejo trendu. Največje število ljudi sta mobilizirala iniciativa Ne davimo Beograd, ki nasprotuje netransparentni gradnji mega projekta Beograd na vodi, in pa Protiv diktature, množično protestniško gibanje mladih, ki je vzniknilo po predsedniških volitvah, s katerimi je Vučić zacementiral svojo oblast. Tokrat se zdi, da je politična opozicija zavzela bolj odkrito vlogo, saj je 'dobil batine', kot je dejal Janjić, eden izmed njihovih članov.

Izjava

Javljanje novinarke Barbare Životić je po mnenju Dragana Janjića iz novinarske agencije Beta zgolj najbolj eklatanten primer delovanja mainstream medijev v Srbiji.

Izjava

Razlogi za nekritično poročanje medijev v Srbiji so po prepričanju Janjića bržkone finančne narave.

Izjava

Današnji OFFsajd z mislijo zaključuje pisatelj Filip David.

Izjava

Predsednik Vučić je protestnikom odgovoril, da se naj kar sprehajajo, citiramo: “Nobene vaše zahteve ne bom izpolnil. Lahko se vas zbere tudi pet milijonov. Lahko samo zmagate na volitvah.”

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.