Maček socialdemokratov po volilni nedelji

Aktualno-politična novica
28. 5. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

V nedeljo so v Romuniji z dvojnim glasovanjem izrazili nezadovoljstvo z vladajočimi socialnimi demokrati. Ti so na evropskih parlamentarnih volitvah s 23 odstotki glasov znatno poslabšali svoj rezultat, medtem ko sta glavni opozicijski stranki zbrali skorajda polovico glasov. Poleg tega so Romuni glasovali še o dveh referendumskih vprašanjih ter zavrnili oba vladna predloga zakonodaje, ki ju je dal na glasovanje predsednik Klaus Iohannis, ki je že več let v konfliktu z vlado.

Prvo vprašanje se je glasilo: “Ali bi morali prepovedati amnestijo ali pomilostitev za osebe, obtožene korupcije?” Drugo pa: “Ali bi vladi prepovedali spreminjanje sodne zakonodaje z izrednimi določbami?” Volivci so odločno, z 81 odstotki glasov izjavili, da niti ne želijo amnestije ali pomilostitev za obtožence korupcije niti ne podpirajo spreminjanja sodne zakonodaje z izrednimi odločbami, torej z odločbami vlade, ki so veljavne tudi brez podpore obeh domov parlamenta.

To pa še ni bil konec pretresov za Socialdemokratsko stranko. Liviu Dragnea, voditelj stranke, je odšel v zapor. Vrhovno sodišče je namreč zavrnilo Dragneevo prošnjo za ponovno preiskavo njegovega primera in s tem potrdilo sodbo nižjega sodišča o triinpolletni zaporni kazni zaradi zlorabe položaja.

Florin Poenaru, antropolog in sokoordinator organizacije CriticAtac, pojasni, o čem so glasovali Romuni, kaj je sporočilo tega zakonsko neobvezujočega referenduma ter predvsem, kdo se je nadejal, da bo politično pridobil na račun rezultatov referenduma.

izjava 

V nasprotju z rezultatom referenduma pa je presenečenje bila volilna udeležba. Ta je bila 49-odstotna, kar predstavlja največji porast udeležbe glede na prejšnje volitve na ravni Evropske unije. Za primerjavo: na zadnjih državnih parlamentarnih volitvah leta 2016, ko je bila izvoljena Socialdemokratska stranka, je bila udeležba 40-odstotna.

izjava  

Evropskih volitev se je tako udeležilo 49 odstotkov Romunov, referenduma pa 41 odstotkov. Razlog za razliko v udeležbi leži tudi v pozivih Socialdemokratske stranke, naj volivci bojkotirajo referendum, češ da ga je predsednik Iohannis sklical le kot pretvezo za samopromocijo in začetek predsedniške kampanje pred decembrskimi predsedniškimi volitvami.

o protestih in strankarstvu v Romuniji
 / 6. 11. 2015

Poenaru o percepciji Iohannisovega razpisa referenduma ter o tem, kako bo odstranitev Liviuja Dragnee iz politike vplivala na Iohannisovo predsedniško kampanjo.

izjava 

Dragnea, voditelj Socialdemokratske stranke, je bil obsojen na 3 leta in pol zaporne kazni zaradi zlorabe položaja. Na to odločitev pritožba ni mogoča, zaradi česar je Dragnea že odšel v zapor. Dan Barna, voditelj opozicijskega zavezništva USR-PLUS, je odhod komentiral kot zaključek Dragneevega obdobja, ki je bilo po njegovem obremenjeno le z vprašanjem, kako se lahko Dragnea izogne zaporu. Poenaru oceni vpliv čakanja na končno odločitev o obsodbi na Socialdemokratsko stranko. 

Romunija
Predlogi pomilostitve in dekriminalizacije škode proračuna s strani romunske vlade ter protesti proti
 / 24. 1. 2017

izjava 

Poenaru o prvih korakih socialdemokratov po odhodu Dragnee v zapor.

izjava 

Notranja razklanost stranke se kaže tudi pri vprašanju, kako naj stranka ravna, da bo najboljše za njeno politično prihodnost. Poenaru predstavi različne ideje znotraj stranke.  

izjava 

Poenaru predstavi glavne korupcijske škandale socialnih demokratov in prve ukrepe, ki jih stranka lahko sprejme za izboljšanje ugleda.

izjava 

Poenaru OFFsajd zaključi z napovedjo prihodnosti: ali bo korupcija ostala ključna politična tema, ali se bo protestno gibanje zmanjšalo zaradi odhoda Dragnee v zapor in kako bo trenutna mobilizacija ljudi vplivala na predsedniške volitve.

izjava 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Romunija je v nesrečnem položaju kar se tiče politike.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness