Kristal kulturne dediščine

Aktualno-politična novica
28. 1. 2020 - 10.05
 / BritOFF

Deseta

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je dve leti po predstavitvi projekta izdal soglasje za gradnjo razglednega stolpa na območju nekdanje mizarske delavnice v Rogaški Slatini. A morebitni negativni vpliv na kulturno dediščino mesta ni edina prepreka na poti do najvišje stavbe na območju Kozjanskega in Obsotelja. Že ob predstavitvi bodočega turističnega produkta na seji občinskega sveta januarja 2018 se je slatinska javnost razdvojila glede smotrnosti gradnje takšne stavbe. Skrbi sta ljudem povzročali predvsem cena gradnje in finančna struktura, zaznali pa so tudi ironijo, saj bližnji vrhovi že omogočajo panoramski razgled, prav tako kot tudi recimo stavba Terapija v Zdraviliškem parku.  

Mogočna turistična infrastruktura na obzorju v Rogaški Slatini
 / 6. 8. 2019
Že pol leta po predstavitvi so morali projektanti spremeniti lokacijo gradnje, ki je bila načrtovana na ozemlju glasbene šole v središču mesta, saj niso dobili soglasja prej omenjenega zavoda. Elegantna rešitev se je ponudila v nekdanji mizarski delavnici nekaj sto metrov stran. A kaj ko je bilo lastniško mizarsko podjetje Bitermo iz Portoroža pripravljeno prodati zemljišče le v celoti, stolp pa bi zasedel samo njegovo tretjino. Župan Branko Kidrič je imel ponovno srečo, saj je ponudbo za ostali dve tretjini kmalu oddal slavni orglar Anton Škrabl. Poleg bodoče avantgardne turistične atrakcije bo zgradil evropski orglarski center z največjimi orglami in dvorano z dva tisoč sedeži. Sami superlativi!

Niti selitev ni zadovoljila vseh Slatinčanov, kar se je pokazalo tudi na prvi javni razpravi o spremembi občinskega podrobnega prostorskega načrta. Župan Branko Kidrič, predstavnik Slovenske demokratske stranke, je debato odprl v svoji maniri ter zagotovil strumno in veselo nadaljevanje projekta po zakonitih korakih. Pomisleki javnosti glede postavitve orglarskega centra in 106-metrskega razglednega stolpa, ki se mu je v projektni dokumentaciji medtem pridružil še nadhod Sonce, so ostali isti. Občinska svetnica iz vrst Socialnih demokratov Andreja Flucher jih je predstavila za radio Štajerski val. 

Izjava

Manj naklonjenosti pa je od Zavoda za varstvo kulturne dediščine prejela ideja o orglarskem centru. Medtem ko župan načrtuje vznik stolpa čez dve leti, je Škrabl povedal, da bo 400 milijonov evrov vreden objekt začel graditi, ko bo za to pravi čas, kakopak. A na Zavodu niso prepričani, ali bo čas sploh prišel. Za Štajerski val generalni konservator Robert Peskar.

Izjava

Slatinčani so na glas razmišljali tudi o referendumu. A županu Kidriču to zaenkrat ne povzroča sivih las, o referendumu se bo odločalo, ko bodo občani zanj podali pisni predlog, podkrepljen z najmanj 470-imi podpisi. 

Medtem ko bodo Slatinčani, kot vse kaže, še poskušali soodločati o milijonskih investicijah, v bližnji občini Rogatec že obirajo plodove svojega razglednega stolpa. Za razliko od Kristala, načrtovanega daleč pod obronki Boča, so ga Rogatčani zgradili na veliko višji nadmorski višini in jim ni bilo treba graditi drugega najvišjega objekta v državi. Občina Rogaška Slatina bodoči stolp sicer oglašuje kot najvišjo stavbo v Sloveniji, a ga prekaša dimnik termoelektrarne v Trbovljah, saj na Zasavje gleda s 360-ih metrov. 

 

Osma

Novoizvoljeni predsednik Gvatemale Alejandro Giammattei je prvič po izvolitvi obiskal svojega kolega Nayiba Bukeleja na enakem položaju v San Salvadorju, kjer sta sprejela številne sporazume in okrepila odnose med državama. Po hitrem postopku bodo odstranili mejo in omogočili prost prehod, poleg tega pa bosta državi oblikovali skupni varnostni sistem in poenotene javne storitve. Tovariški odnos je Giammattei izkazal predvsem s tem, ko je predsedniku San Salvadorja, ki ima izhod zgolj na Tihi ocean, ponudil možnost gradnje in upravljanja pristanišča v Atlantskem oceanu na gvatemalskem teritoriju. Bukele bo uslugo Gvatemali vrnil z gradnjo turističnega in logističnega centra ob pristanišču. Prijateljski odnosi Gvatemale in San Salvadorja bi lahko veliko naučili tudi voditelje dveh držav članic Evropske unije - Slovenije in Hrvaške. 

Uprava nigerijske prestolnice Lagos je napovedala prepoved uporabe najemniških motornih trikolesnikov, ki jim domačini pravijo okade. Kolesa, ki jih lahko prebivalci Lagosa najamejo pri treh podjetjih, naj bi ključno vplivala na nevarnost v prometu in številne smrtne žrtve. Če verjamemo statistikam podjetij, ki jih oddajajo, uporablja okade več kot 8 milijonov Nigerijcev, torej bo prepoved vplivala na prometne navade celotne države. Podjetja medtem napovedujejo poslovne rešitve v obliki širitve ponudbe s kurirsko službo in drugimi transportnimi uslugami, čeprav še ni čisto jasno, katera podjetja bodo v Lagosu še smela delovati - predlog zakonodaje zaenkrat predvideva prepoved le tistih okad, katerih motor nima več kot dvesto kubičnih centimetrov prostornine.

zadnji sestanek lažno upanje 'nova bomba'
 / 29. 6. 2016
Se Jat Lung, kitajski državljan ki prebiva v Imotskem in se predstavlja kot ustaš, je spoznal prijeme hrvaških organov pregona. Kitajsko-hrvaški domoljub je namreč med ogledom finala rokometnega evropskega prvenstva, v katerem je Hrvaška izgubila proti Španiji, na bencinski postaji v Grubinah v občini Podbablje prepeval ustaške budnice. Poleg prekrškovnega postopka je policija zaradi ponavljajočega se prekrška sprožila tudi kazenski pregon, sodišče v Makarski pa je Lunga obsodilo na trimesečni izgon iz države - sodba sicer še ni pravnomočna. Kot kaže, lahko spomin na štiri leta paradržavne Neodvinske države Hrvaške obujajo le Hrvati, saj njih sodišče nima kam izgnati.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Če ne veste, kako se reče prebivalcem Rogaške Slatine, zapisujte raje vsakič "prebivalci Rogaške Slatine". Ob nesposobnosti špikerja tako nihče ne bo opazil, če bo tekst malo neroden.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness