Pred spolnim odnosom odkljukaj 'DA'

Aktualno-politična novica
4. 3. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Španija je na poti do ostrejših zakonov o spolnem nasilju. Koalicija strank Unidas Podemos in Socialistov je podprla osnutek zakona, ki bi spremenil kazenski zakonik. Ta bi po novem klasificiral vsak spolni odnos brez privoljenja kot posilstvo. V trenutnem zakoniku je navedeno, da mora biti proti žrtvi uporabljeno nasilje ali ustrahovanje, da se spolna zloraba kvalificira kot posilstvo. Hkrati bi se kazni za posilstvo dvignile z od štiri do deset na petnajst let zapora. Sodnikom bi bilo omogočeno, da v posebnih primerih uporabe drog ali nasilja zavoljo onesposobljenja žrtve podajo daljše kazni. V isto kategorijo bi spadala tudi posilstva v primerih, v katerih je žrtev s storilcem v partnerskem razmerju. Kot je že praksa pri primerih nasilja v družini, bi sojenja potekala pred specializiranim sodiščem. Nujnost spremembe kazenskega zakonika so izpostavili protestniki po več primerih problematčnih razsodb, med drugim tudi glede skupinskega posilstva leta 2016 v Pamploni. Dve leti kasneje so pet storilcev obsodili zaradi spolnega nasilja, ne pa zaradi posilstva, saj po preučevanju posnetkov sodišče ni prepoznalo uporabe fizične prisile nad žrtvijo. Po pritožbi na vrhovno sodišče so jim izrekli petnajstletno zaporno kazen.

O spolnem nasilju nad ženskami na Hrvaškem
 / 16. 11. 2019
Eden izmed povodov za množične proteste z zahtevo po reformi zakona je bil tudi primer posilstva štirinajstletnice, v katerem je bila petim moškim izrečena kazen za manjši zločin spolne zlorabe, saj proti žrtvi niso uporabili sile. Predlog za spremembo zakona ni preživel brez protesta, saj skrajno desna stranka Vox meni, da zakon diskriminira moške, ker jim ne nudi enake zaščite pred spolnim nasiljem kot ženskam. V konservativni Ljudski stranki pa so predlog zakona kritizirali, češ da se bodo s pozitivno privolitvijo spolni odnosi spremenili v izpraševanje, da bi naposled le slišali besedico “ja”. 

V Sloveniji na spremembe še čakamo. V soboto se bo v Kopru odvil protest, ki ga organizira Inštitut 8. marec. Ta bo namenjen ponovni zahtevi po redefiniciji kaznivega dejanja posilstva, s katero bi uvedli princip “samo ja pomeni ja”. Zakaj je zdajšnji zakon problematičen, pojasni Tina Tomšič, članica Inštituta 8. marec. 

Izjava

Njenemu mnenju in pohvali Španiji se pridružuje tudi Špela Veselič, vodja programov Društva SOS - telefona, namenjenega ženskam in otrokom, ki so žrtve nasilja. 

Izjava

Mesto Koper je bilo simbolično izbrano zaradi predhodnih vprašljivih razsodb v primerih spolnega nasilja. Lani je višje sodišče v Kopru razsodilo, da storilec ni kriv posilstva, pač pa le spolne zlorabe, ker se žrtev, ki je spala na kavču, ob začetku akta ni upirala in posledično ni prišlo do uporabe sile. Tudi letos je prišlo do podobnega primera, v katerem so storilcu kazen sicer zvišali v primerjavi s predhodno, ki je bila nižja od najnižje predvidene, saj samo posilstvo pač ni trajalo ravno dolgo in žrtev ni bila poškodovana. Več Veselič. 

Izjava

Tina Tomšič pa meni, da so ravno koprski primeri jasni pokazatelji, kje so pomanjkljivosti aktualnega zakona in zakaj ga je treba spremeniti. Zdi pa se, da ministrstvo za pravosodje nad idejo ni preveč navdušeno, saj je v odgovor oblikovalo le delovno skupino.

Izjava

Pod novo vlado je problem redefinicije posilstva pod še večjim vprašajem. V Društvu SOS vseeno ostajajo optimistični in upajo na razumevanje problema tako v vladi kot v slovenski javnosti.

Izjava

Tako kot v Španiji so tudi v Sloveniji nekateri skeptični do koncepta pristanka na spolni odnos, saj ga razumejo kot pogodbo med dvema osebama, ki jo podpišeta v postelji in jo neseta overit k notarju ali pa v posebni aplikaciji obkljukata “DA”. 

Izjava

Redefinicijo posilstva bodo protestniki torej ponovno zahtevali v soboto. Po mnenju organizatorjev gre za nujen korak k pravičnejšim razsodbam, saj bi tak zakon dovoljeval manj različnih interpretacij. S tem bi se Slovenija pridružila množici držav, ki sprejemajo koncept “samo ja pomeni ja”. Vprašljiva je le volja novega ministrstva za pravosodje. 

OFFsajd je pripravila vajenka Lucija.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Španski sistem se mi zdi kar malo pretiran, ker konec koncev potrditev lahko pride iz same mimike telesne in podobno, res ne rabi biti verbalna izjava. Vsekakor pa prikazani primeri po drugi strani izpričujejo preveliko prizanesljivost našim posiljevalcem. Vsekakor pa bi definicija morala vsebovati tudi neprivoljen spolni odnos pri nezavestnem oz. spečem stanju. Tudi same kazni bi lahko bile za spoznanje strožje.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness