ZVOČNA RAZGLEDNICA: ZORAN PUNGERČAR

Kulturna ali glasbena novica

Šiška, 9. april

Zdravo!

v preteklih tednih smo najbrž vsi poizkušali preživeti predvsem sami s sabo. Preizkušanje osebnih meja znotraj štirih sten zna imeti svoje posledice, ki si jih vsak izmed nas lajša na svoj način. Joga, meditacija, Netflix, kuhanje z drožmi, oživljanje pozabljenih hobijev itd. Poleg premikajočih se sličic in knjig je glasba najbrž najbolj pogosto sredstvo, ki se ga vsi poslužujemo za ohranjanje mentalne higiene. Zase ne vem, kdaj sem nazadnje imel toliko časa za brkljanje po raznih spletnih bazah glasbe, tako da z veseljem ponudim nekaj predlogov tudi vam.

Namesto meditacije in psihoaktivnih substanc si redno zavrtim kakšen posnetek zasedbe z najbolj negooglable imenom, France. Francoski trio, ki izdaja samo live posnetke, na katerih uprizarjajo neskončen krautrockerski trippy drone, sestavljen iz bobnov, basa in hurdy gurdyja. 

Namesto joge posezite raje po blackmetal plošči Lurker of Chalice, ki jo je leta 2005 zaplodil Jeff Whitehead, tetovator in glasbenik, bolj znan po svojem projektu Leviathan. Lurker of Chalice predstavlja enkraten kontrast vsemu, kar Whitehead počne pod imenom Leviathan, nekakšen ying njegovemu yangu. Tako kot večina Whiteheadove glasbe tudi ta plošča izhaja predvsem iz prostovoljne izolacije in samote. 

Zakaj bi pekli z drožmi, če lahko raje poslušamo na Škotskem živečo finsko glasbenico Cucino Povera, ki je ravnokar izdala novo ploščo Tyyni. Istočasno je izšlo še njeno sodelovanje z belgijskim producentom Haronom, s katerim sta sodelovanje zapakirala v glasbeni izdelek Plafond 6, ki je zadnje dejanje v seriji sodelovanj Plafond, ki jih izdaja nizozemska založba BAKK. Izjemno sodelovanje, mešanica ambientalnih melodij in zvočnih kolažev. Kot pravi nek ljubljanski bistro s predrago solato, toplo priporočamo!

Če ste že pogledali Tiger Kinga na Netflixu, prebrali RŠ-evo recenzijo in pogledali vse meme na to temo, potem je čas, da si zavrtite ploščo Release of an Oath, ki jo je leta 1968 izdala ameriška zasedba Electric Prunes. Se bom popravil, plošča je bila sicer izdana pod imenom zasedbe, a jo je v celoti napisal producent David Axelrod, izvedena pa je bila v majhni meri s strani benda ob veliki pomoči najetih glasbenikov. Electric Prunes so bili na prejšnjih albumih poznani bolj kot garažni psihedelični rock band, na Release of an Oath pa gre za rock predelavo katoliških in židovskih liturgij. Rezultat je precej nenavaden miks kalifornijske psihedelije poznih šestdesetih, ki poje o religiji, veri in čaščenju. Tiger, Bog, Bog, Tiger.

Če bi bili raje v Peruju, kot da ste ujetnik lastne dnevne sobe, potem vam situacijo mogoče lahko olajša zasedba Chicha Libre s svojo leta 2008 izdano ploščo ¡Sonido Amazonico!. Gre za sodobno predelavo glasbe, ki je v Peruju poznana kot chicha music, popularna pa je bila v šestdesetih in sedemdesetih v severnem Peruju. Plošče sicer niso posneli perujski glasbeniki, gre namreč za v Brooklynu baziran šesterec, ki ga vodi Olivier Conan. Najbrž bi lahko govorili o kulturni apropriaciji, ampak pustimo raje te stvari za takrat, ko bomo prišli spet na svobodo.

Ko je sonce zunaj premočno in ko si zaželim malo stepske teme, pride na vrsto kompilacija Viryavakay (Oh Mother, Protectress Of The Forest! Songs And Melodies Of The Mordva). Mordva oziroma Mordovija je pokrajina, ki leži na vzhodnem delu Rusije, kompilacija pa zajema širok presek glasbenikov, ki izvajajo ljudsko glasbo, značilno za to pokrajino. Po večini gre za ženske pevske zbore, ki izvajajo pesmi, ki zvenijo zelo ritualno, na kompilaciji pa se najde še nekaj harmonike in različnih godal.

Da pa ne bom našteval samo glasbenih izdelkov. Kar nekaj nas je velik del preteklih tednov preživelo na Mixcloudu, NTS-u in ostalih sorodnih platformah in spletnih mixtape radiih.

V uho se mi je zataknila kompilacija japonskega jazza, ki je, kot že ime pove, sestavljena iz japonskega jazza.

Glasbenik Bill Nace je za belgijsko glasbeno oddajo Sterrenplaten pripravil enoinpoluren miks, sestavljen iz različnih odvodov eksperimentalne glasbe, še eno absolutno priporočilo.

Še ena belgijska, in sicer miksi, ki jih za NTS pripravlja DJ in založnik Nosedrip. Ziggy Devriendt, kot se sliši njegovo pravo ime, vodi tudi založbo Stroom, na kateri izdaja predvsem bizarnosti in pozabljene raritete iz preteklih desetletij, kar tudi dobro opiše njegove prej omenjene mikstejpe.

Za sam konec pa priporočam potop v arhiv mikstejpov, ki jih za LYL Radio iz Lyona pripravlja v istem mestu živeča grafična oblikovalka, ki deluje pod psevdonimom Brigade Cynophile. Velika doza bizarnih kitar in postpunk ritmov, Damjan M. bi approval. Arhiv oddaj >>

Pazite nase, smrt fašizmu, go vegan in vse to, kar spada zraven. Se vidimo kmalu kaj naokrog.

Lp, Z

Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Bombica! Thanks!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness