Tudi drobtine so kruh

Aktualno-politična novica
27. 4. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Ministrstvo za kulturo se je ob koncu minulega delovnega tedna poslužilo dobro znanega novičarskega trika: če želiš pritegniti čim manj pozornosti, objaviš v petek. Tako je tudi kulturno ministrstvo na svoji spletni strani sporočilo, da ne bo moglo v celoti izplačati sredstev iz javnega razpisa za sofinanciranje programskih vsebin medijev v letu 2020. Ta razpis je bil zaključen 28. oktobra 2019, na njem pa je bilo na področju tiskanih in digitalnih medijev izbranih 35 projektov, na področju avdio in avdiovizualne produkcije pa 32 projektov v skupni vrednosti skoraj dveh milijonov evrov.

Ministrstvo je navedlo, da lahko zagotovi le “do 30 odstotkov sredstev, dodeljenih na osnovi javnega razpisa JPR-MV-2020, ko bodo začeli prihajati prvi zahtevki z dokazili za izplačilo. Preostala sredstva se bodo izplačevala po sprejemu rebalansa proračuna. Žal pa zaradi znanih razmer v državi, ki se hitro spreminjajo, ne moremo z gotovostjo vedeti, ali bomo lahko zagotovili izplačilo vseh sredstev.”

Velika večina predstavnikov medijev, s katerimi smo govorili med pripravljanjem te oddaje, je zagotovila, da ob neizplačilu sredstev z že začetimi projekti ne bodo mogli nadaljevati. Sredstva iz razpisa namreč predstavljajo polovico celotne vrednosti projektov, ki jih ti izvajajo. Mediji morajo tako zagotoviti polovico lastnih sredstev in založiti drugo polovico. Zahtevek za izplačilo subvencije lahko predložijo, šele ko lahko dokažejo porabo sredstev. Ob izpadu prihodkov iz oglaševanja zaradi trenutne koronakrize bo to precej otežilo delovanje in poslovanje predvsem lokalnih in regionalnih radijskih postaj, ki niso del večjih skupin medijev. Pogled na problematiko predstavi Simon Prelesnik, odgovorni urednik trboveljskega Radia Kum.

Izjava

Manjši lokalni in regionalni radii si tovrstnega izpada sredstev ne morejo privoščiti. Po pričakovanjih bi to lahko pomenilo tudi ukinitev radijskih postaj. 

Izjava

Prelesnik izpostavi, kako ključnega pomena so pravzaprav lokalne in regionalne radijske postaje.

Izjava

V velikih težavah bodo zlasti programi posebnega pomena, ki imajo po zakonu posebno funkcijo in obveznosti v javnem interesu in so prav zato upravičeni do javnih sredstev. To so mediji, katerih preživetje je že v normalnih okoliščinah v precejšnji meri odvisno od javnih sredstev. Eden takih je tudi Radio 94 iz Postojne. Glavna in odgovorna urednica Mateja Jordan pojasni, kakšne posledice bi imel izpad sredstev za njihovo radijsko postajo.

Izjava

Društvo novinarjev Slovenije je v soboto na ministrstvo in vlado naslovilo javno pismo, v katerem zahteva, da se zagotovi izplačilo pogodbeno že dodeljenih sredstev iz medijskega razpisa in da se poleg ukrepov iz protikoronskih zakonov, ki veljajo za vse gospodarske družbe, sprejme tudi paket pomoči medijem: “Ta naj vsebuje kombinacijo iz nabora ukrepov, kot so oprostitev davka na dodano vrednost, davčne olajšave za donatorje medijem, povečanje medijskega sklada vsaj na 10 milijonov evrov in dodaten razpis še v letu 2020, kritje izpada dohodkov iz oglaševanja, subvencije za tiskanje in distribucijo tiskanih medijev. Zagotovi naj tudi stabilno financiranje javnih medijev in uvede digitalni davek, iz katerega naj se financira medijska produkcija.” Komentira predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek.

Izjava

Minister za kulturo Vasko Simoniti je še konec marca zagotavljal, da bodo sredstva izplačana, zato je tovrstna odločitev presenetila vse sogovornike. Za pojasnilo takšne napovedi v kriznih časih, ko je delovanje medijev že tako ali tako oteženo, smo se obrnili na ministrstvo, a do zaključka redakcije nismo prejeli odgovora. Naj za konec omenimo še, da je med prejemniki sredstev tudi Radio Študent s projektom Urbana študentska medijsko-izobraževalna platforma 2020, ki bi prav tako lahko ostal brez dela načrtovanega sofinanciranja, zaradi česar bi bila tudi naša dejavnost otežena.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Orbanizacija medijev

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness