Brati skupaj

Kulturna ali glasbena novica
17. 11. 2020 - 15.10

Nedelja, preberem poglavje iz tretjega zvezka Kapitala. Torek, izmenično berem Kalibana in Čarovnico ter Kaj je psihologija? Sreda je rezervirana za Projekt in utopijo. Marx, Federici, Canguilhem in Tafuri. To so avtorji, ki jih trenutno berejo v ljubljanskih bralnih krožkih. Razmah družbenokritičnih bralnih krožkov ni posledica karantene, mnogi so že obstajali in so se na razmere samo prilagodili, tako da so se prestavili na splet.

Samoorganiziranje kot kontramoment institucionalnemu pristopu

Lujiza Pesjakova/Urška Perenič – Beatin dnevnik: Roman, FF, 2019
 / 24. 6. 2019
Iz javnih prostorov so se premaknili v domače spalnice, kjer jih ovirajo slaba internetna povezava in nedelujoče kamere. Ko so nekoč čitali v prostorih v velikosti povprečne švabske spalnice, se je to v zgodovino zapisalo kot pomembna etapa slovenske nacionalne zgodovine. Čitalnice 19. stoletja kontekstualizira slovenistka dr. Urška Perenič.

Čitalnice v 19. stoletju

Zgodovinopisje bo pokazalo, ali imajo sodobni bralni krožki družbeni potencial, ki bo pomembno vplival na naša življenja.

Umestitev bralnih krožkov

Danes namerno izpuščamo vse beletristične, pa tudi vse institucionalne bralne klube. Kar imajo skupnega omenjeni bralni krožki, sta samoiniciativna organizacija in družbenokritična ost, ki jo vsak naperja iz druge smeri. Ne gre torej samo za branje. Kritična psihologija ruši psihologijo, feminizem patriarhat, kaj kritizira arhitekturni bralni krožek? 

Antiintelektualizem Fakultete za arhitekturo

Najvažnejša lastnost omenjenih bralnih krožkov je skupno branje, ki ga ustvarjena skupnost vzpodbuja in motivira.

Sodelovalnost bralnih krožkov

Vsi naši sogovorniki omenjajo, kako pomembno je imeti vnaprej določena branja in termine. Ustvarjanje bralne skupnosti ima številne učinke, najbolj očitno izobraževalne.

Učimo se drug od drugega

Izgradnja delujočega bralnega krožka ne zahteva samo motivacije udeleženih, da vsakič preberejo predpisano gradivo. Potrebno je pomiriti neskladja v predznanju udeleženih, preprečiti vzpostavitev ospoljenih razmerij moči v diskusiji, omogočiti vsem varen prostor za sodelovanje. Kakšne strategije pri tem uporabljajo? Bralni krožek kritične psihologije stavi na produktivno tišino, ki učinkovito izrine občutek nesigurnosti.

Prostor za vse

Bralni krožek Kapitala stavi na delitev dela in poskuša ustvarjati trajne zapiske.

Delanje zapiskov

Delitev dela

Težavnost vzpostavitve kontinuiranega delovanja je uspelo premostiti feminističnemu bralnemu krožku, ki se je tekom let prilagajal in učil iz preteklih izkušenj.

Časovni razvoj bralnega krožka

Že Paolo Freire v knjigi Pedagogika zatiranih govori o kulturnih krožkih, ki porajajo nove kulturne krožke. To je želja marsikaterega obstoječega bralnega krožka, tudi arhitekturnega.

Konec je nov začetek

Z vzpostavljanjem in udeležbo na samoiniciativnih bralnih krožkih preberemo več, si vzamemo čas za razmislek in ustvarjamo skupen prostor za delovanje.

Z bralnimi krožki spreminjamo sebe in svet

Vsi omenjeni krožki so nastali iz preproste ideje: njihovi člani so se želeli poučiti in pogovarjati o zapostavljenih temah. Preprosta objava na socialnih omrežjih ali zgolj pogovor z znanci sta porodila krožke, ki kontinuirano delujejo tudi v težkih razmerah karantene.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

prebrana

Ej btw, a dejansko te dni v Ljubljani kdo bere Kapital trojko? Najbrž gre za zatipk, al kaj?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness