Osebni oreščki

Kulturna ali glasbena novica
21. 1. 2021 - 15.10

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. V petek, 15. januarja, so v projektnih prostorih Fotopuba in Fundacije ULAY otvorili razstavo Leave Group?, ki predstavlja prostorska, konceptualna in družbena raziskovanja osmih mladih avtoric. Dela izhajajo iz osebnih dilem, stisk in frustracij, kot celota pa ponujajo vpogled v kolektivna prevpraševanja mlajše generacije ustvarjalk. Sodelujejo Lina Akif in Lucija Ostan Vejrup s področja dramske igre, Ema Radovan - montažerka, Hannah Koselj Marušič in Lara Papov z Akademije za vizualne umetnosti, Iza Štrumbelj Oblak in Lea Topolovec - fotografinji ter Eva Žibert s področja umetnostne zgodovine.

Razstava je nastala kot zaključni akt programa Akademski oreščki pod vodstvom Hane Ostan Ožbolt in Dušana Josipa Smodeja. Po njunih besedah je to eden redkih izobraževalnih programov, ki želi povezovati in vzgajati študente in študentke različnih profilov skozi refleksijo in kontekstualizacijo sodobne umetniške produkcije.

Raznolikost ozadij avtoric se je ob snovanju razstave izkazala za prednost, ki je omogočila idejno in tehnično sodelovanje. O vsebinskih izhodiščih in pomenu razstave smo govorili z umetnicama, sicer študentkama ALUO in AGRFT, Emo Radovan in Leo Topolovec. Radovan nam je najprej povedala nekaj o vsebini posameznih projektov.

Izjava

Radovan se sicer ukvarja s filmsko montažo, tokrat pa je v performansu Harfa, v katerem ponovno učenje pozabljene spretnosti premakne v galerijski prostor, izpostavila lastno izkušnjo ranljivosti.

Izjava

Umetnice skozi ukvarjanje s prostorom znotraj galerije ustvarjajo različne mikroambiente, ki jih na nek način odražajo. Topolovec, na primer, v inštalaciji Pit Stop s pomočjo petindvajsetih metaliziranih folij za prvo pomoč, vzporedno pritrjenih na strop, formira prevotljeno formo, skozi katero se obiskovalec lahko giblje. Tako ustvari igrivo celostno izkušnjo, ki s prepletanjem zvoka, tipa, svetlobe in prostora proizvaja skoraj nadrealno doživetje. Topolovec opiše proces dela.

Izjava

Kljub trenutni situaciji je razstava postavljena v fizični obliki, v prostorih Fotopuba na Tivolski cesti in Fundacije ULAY na Igriški ulici. Radovan je za konec nekaj besed namenila tudi pomenu izvedbe razstave v fizičnem prostoru.

Izjava

Razstava bo trajala do 5. februarja, ko je napovedan zatvoritveni dogodek. Pred tem bosta na sporedu še dva dogodka, in sicer prvi že jutri, ko bo med 11. in 15. uro na platformi Facebook Live potekal spletni performans Hannah Koselj Marušič Just a Dance, v petek, 29. januarja, pa bo na voljo tudi spletno vodstvo po razstavi.

 

Orešček je strla Eva. Malo je pomagal Marko.

Avtorica fotografije: Lea Topolovec

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Bravo! Upseh delati nekaj takega, sploh v teh časih.

Odlicno!
Komaj čakam, da obiščem razstavo.
Čestitke avtoricam in mentorju!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.