Ob policijskem nasilju nad rogovsko skupnostjo

Oddaja
20. 1. 2021 - 15.37

Na Radiu Študent najstrožje obsojamo brutalno represijo MOL-a, ki so jo nad uporabniki in uporabnicami tovarne Rog izvrševali varnostniki varnostnih služb SSA in Valina ter policija v polni bojni opremi. Ljubljana, mesto heroj, od nekdaj prvoborka med mesti svobodnega duha, je vsak petek v zadnjih mesecih videti kot prestolnica policijske države, včeraj pa se je pokazala kot policijska prestolnica. Še ne tako dolgo nazaj nepojmljiva uporaba policijskega nasilja nad miroljubnimi aktivistkami in aktivisti ter celo nad nekaterimi sodelavci Radia Študent, je grozljiva in pomeni v naši državi nevideno represijo. Da policisti s silo pridržijo osebo, ki se legitimira kot pripadnik medija, smo do zdaj lahko videli samo v državah z najnižjo stopnjo demokracije. To je srhljiva in žalostna realnost današnjega trenutka. To je znak smrti demokracije. In temu se moramo kot družba enotno upreti.

*

foto: Uroš Abram/Mladina

Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

se bo bralo take razglase, bo razne alter scene težko jemati resno.
ne se fizično spravljat na policaje, ki so dokaj strpni, pa ne bo niti te minimalne intervencije zakona, ki dokazuje, da zakon v državi sploh obstaja, čemur vi pravite "brutalno nasilje". to je histerija na ravni predšolcev.

zresnite se, lepo vas prosimo, da boste lahko enakopraven akter v javni debati.

Zadeva protesta je pac ta, da protestiras. Mimo posameznikov, ki gredo cez mejo in je njihovo frustracijo tudi clovesko mogoce razumeti, ceprav je nestrateska, so policaji npr. obkolili povsem mirno stojece dekle in odpeljali. In na fejsbuku je blo videti mnogo pricevanj in fotografij povsem neutemeljenih brezpredmetnih obtozb, saj ima policija evidentno navodilo ustrahovati protestnike. Taki cinicni komentarji samo kazejo nepoznavanje cele zadeve.

STOP! Ne se vec bati, dragi levaki. Obozevalka lika in dela Josepha Stalina, Svetlana Makarovic, je vrnila naziv castne mescanke*!
Vsi vasi problemi so s tem reseni, ko taksna eminentna oseba stoji za vami, potem se nimate kaj za bati. Dan in prihodnost sta resena.

*verjetno zgolj naziv, materialne bomboncke bo, kot je to v navadi licemerskih levakov, z veliko verjetnostjo obdrzala - to je njen MO navsezadnje.

kako pa k zmanjšanju/deeskalaciji policijskega nasilja pripomore metanje jajc v policaje in rezanje gum? pa ne odobravam policijskega nasilja, ampak tudi rogovci bi morali protestirati mirno.

imam pa še eno vprašanje - če je že bilo v kakem prispevku odgovorjeno, me lahko preusmerite nanj - kakšne so (bile) želje uporabnikov roga glede obnove tovarne rog? v članku Pie Nikolič v Mladini je pisalo, da so potekale debate in da so se načrti MOL po dialogu z uporabniki roga večkrat prilagodili (na dveh ali treh mestih piše, da so s pogovori prišli bližje, pa potem še malo bližje ...). kaj točno je bilo pri teh pogajanjih narobe? predstavniki MOL-a tudi trdijo, da s strani uporabnikov roga ni bilo pripravljenosti na dialog.

in še - ste na RŠ poročali o sumih kriminalne dejavnosti na področju tovarne rog (mislim na ukradene bicikle)? kako so se do tega opredelili uporabniki tovarne?

To s sumi kriminalne dejavnosti je Mal nadležno, ker še nikjer nisem videl da bi bili kaj več kot samo implicirani. Torej obstajajo sumi na podlagi novinarskih namigovanj? To niso sumi, do katerih bi se moral drug medij opredeljevati. Kot bivši rogove vem, da se kraj ni toleriralo, o ukradenih bi ciklih pa zaenkrat govorite samo komentatorji. Pa preden zalajaš nazaj, prosim, preberi še enkrat, dobesedno, in 3x premisli.

včeraj je te obtožbe na seji komisije v dz izrekel kar direktor ljubljanske policije

A to un direktor, ki se je zlagal, da je bil Rog ob prihodu varnostnikov prazen, al kak drug?

ne vem, kaj zate pomeni "sum" kriminalne dejavnosti. v rogu je bilo najdenih 300 koles, za 4 so se takoj našli lastniki, ki so ta kolesa prej prijavili kot ukradena. glede na to obstaja utemeljen sum, da so bila tudi nekatera druga kolesa ukradena. prav tako je bila najdena večja količina kokaina in heroina (ta podatek so kasneje na 24ur spremenili tako, da piše samo, da gre za prepovedane substance, ne pa katere). in če je te sume potrdil direktor policije, verjetno ne gre zgolj za govorice. prav tako nisem nikjer zasledil, da bi bile to laži ali da bi bila kolesa podtaknjena ali kaj podobnega.

da ne bo pomote - jaz rogovcev ne obtožujem kriminalne dejavnosti in načeloma podpiram skupnost rog, ampak če je RŠ kao objektiven, potem naj vsaj poroča o tem, kaj se je zgodilo.

OK tega kar navajaš tako natančno nikjer nisem zasledil in kot nekdanji uporabnik še vedno lahko vztrajam, da se organiziran kriminal na veliko tam ni dogajal - tudi to glede koles je blo demantirano, ker tudi če so vmes bila ukradena to ne pomeni, da so ukradena vsa etc. - in to, da je nekaj bilo v drugih medijih, kolikor vem ni vodilo uredniške politike RŠ. OK cenim tvojo treznost glede teh informacij, mislim pa da je trenutno stvar taka: ROG je bil na neki točki poražen z nasilno in zelo verjetno ilegalno evikcijo, in v tem trenutku vse te info, ki jih navajaš, niso nevtralna dejstva, ampak sredstvo v neki javni bitki za pridobivanje naklonjenosti, oziroma vsaj ta trenutek igrajo to vlogo (tudi če so dejstva). Z izpostavljanjem "suma" na kriminal v velini drugih medijev je v twm trenutku dosegan dvojni učinek: na eni strani točno kriminalizacija VSEH rogovcev - česar ti ne počneš - in s tem kriminalizacija očitno precej tečnega in pomembnega dela populacije ljubljane, ki je Zokiju bil ves čas trn v peti, pa četudi očitno manjšinski. Drugi učinek je, da se za tem skriva ommenjena problematičnost evikcije - ker če se je ven vrglo slabe fante, potem nikogar ne skrbi, da se je to mogoče storilo na slab način. V taki situaciji objektivnost ni mogoča in ja, razumem, RŠ bi lahko zavzel tudi drugačno držo in znotraj nje opozarjal na to kar omenjaš etc., ampak v situaciji kakršno je zaenkrat ustvaril MOL, je objektivnost lahko tudi samo navidezna objektivnost. ZAto se da razumeti, da skrb RŠa v tem trenutku ni sum petit criminala za zidovi ROGa (petit criminal, dokler mi kdo ne dokaže, da je dejansko neka nesposobna budala od dilerja mela tam skrite velike zaloge horsa in koke), ampak bolj sistematiziran proces v mestu, ki se v tem trenutku kaže kot objektivna nujnost, pa to ni. Tko da znotraj različnih nians, ki bi jih lahko ubral RŠ pri svojem poročanju, mislim da mi je na splošno ta novinarski aktivizem precej razumljiv.

Ja, prav ta. Saj pravm, to so obtozbe. Nisem rekel, da je res, le dal informacijo, da je tega obtozeval kar direktor

a to zihr niso uni bicikli, ki so jih rogovcev pokradli valinaši in ostali vunbacitelji? ker je kar nekaj folka iz roga zaenkrat ostalo brez njih...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness