Britoff Kulture

Aktualno-politična novica
9. 2. 2021 - 10.05
 / BritOFF

1005

S temi besedami naj bi na glavnem naroku maja 2019 svojo nedolžnost izgovarjal dolgoletni kranjskogorski župan Janez Horvat, za prijatelje Jani. Tožilstvo mu v ponovljenem sojenju, ki se je začelo septembra lani in nadaljevalo prejšnji teden, očita, da je aprila 2017 ob nedovoljeni akciji čiščenja poti v Malo Pišnico odrinil okoljevarstvenega nadzornika Triglavskega narodnega parka Rada Legata in s tem uradni osebi preprečil uradno dejanje. Hrovat naj bi Legata odrinil na ozki lovski poti tako, da je ta padel po strmem pobočju v grmičevje in se pri tem poškodoval.

Kranjsko okrožno sodišče je na prvem sojenju maja 2019 Hrovata oprostilo, saj naj bi bila kvalifikacija kaznivega dejanja neustrezna. Tožilstvo je namreč navajalo, da je do dejanja prišlo, ko je Legat želel prostovoljcem preprečiti urejanje poti, kar naj bi tako razburilo obtoženega, da ga je odrinil. Po mnenju obrambe Legat v tistem trenutku ni več izvajal uradnega dejanja, saj so nadzorniki pooblaščeni samo za identificiranje in izrek globe, ne morejo pa preprečiti dejanja urejanja poti.

Višje sodišče v Ljubljani je na pritožbo tožilstva maja lani razveljavilo prvostopenjsko sodbo in kranjskemu sodišču naložilo, naj še enkrat pretehta, ali je Legat v trenutku, ko je prišlo do spornega dogodka, opravljal uradno dejanje ali ne. Sodni senat bo presojal tudi z vidika, ali je Hrovatu mogoče očitati, da je dejanje storil namenoma ali zgolj po nesreči. Pred začetkom ponovljenega sojenja avgusta lani je namreč tožilstvo vložilo spremembo obtožnice, v kateri je kot uradno dejanje, ki naj bi ga obtoženi skušal preprečiti, navedlo izvedbo prekrškovnega postopka, v prvotni obtožnici pa je bila za uradno dejanje navedena preprečitev urejanja poti.

Prejšnji teden se je znova začela glavna obravnava. Hrovat je ostal pri zagovoru nedolžnosti, enako kot tudi vse vabljene priče. Večina jih je sodnici pojasnila, da je dogodek že tako časovno oddaljen, da se podrobnosti ne spominjajo več dobro. Matjaž Arih, ki se je delovne akcije v Mali Pišnici udeležil kot snemalec lokalne televizijske postaje Zgornjesavske doline, krajše ATM TV Kranjska Gora, je izpovedal, citiramo: “Njegovega padca nisem videl, ker sem si takrat ravno prižigal cigareto. Sem pa slišal Legata vpiti, da ga je porinil župan. Nadzorniki me takrat niso popisali, pa tudi policisti ne. So mi pa zasegli posnetke”.

Dogodka se je bolje spominjal udeleženec delovne akcije Marko Kopač, sicer podžupan Kranjske Gore iz vrst županove Alpske liste. Pojasnil je, da je mimo Legata, ki je stal na ozki poti, najprej šel župan, za njim pa je nadzornika pod stezo zaobšel še sam, citiramo: “Ko sem stopil nazaj na stezo, sem ugledal Janija od pet do sedem metrov pred seboj, hotel sem iti do njega. Ko sem se obrnil, sem videl roko, ki se je stegnila proti meni in me hotela zagrabiti. Tedaj sem videl nadzornika, ki je padel med grmičevje. Ko je padal, je vpil: 'Župan me je porinil'. Vprašal sem ga: 'Kako vas je župan porinil, če sem bil jaz pred vami?'. Jaz mislim, da se je Legat sam vrgel v grmičevje, lahko pa se tudi motim.«

Tudi naslednja priča, podjetnik Zoran Šolja, je zatrdil, da je povsem nemogoče, da bi župan tedaj odrinil nadzornika, citiramo: “Jani je bil takrat že deset metrov proč od njega, celo Marko Kopač je bil že cel meter naprej. Čista laž je, ko naravovarstveniki trdijo, da so Janija videli, kako je z bokom porinil Rada Legata. To ni res, ničesar niso mogli videti, ker so bili vsi za mano in še za ovinkom. Pritekli so šele, ko je Legat začel vpiti. Če kdo, potem bi ga lahko porinil edino jaz, saj sem bil edino jaz tako blizu njega, pa tega nisem storil.«

Incident se je sicer zgodil aprila 2017, potem ko je župan na na spletni strani svoje liste na Facebooku povabil prostovoljce, da pridejo pomagat urejati pot v Malo Pišnico. Ta je sicer z odredbo TNP-ja zaprta od leta 1994, saj naj bi bila hoja po njej smrtno nevarna, nahaja pa se znotraj varovanega območja parka. Županov poziv k ureditvi območja naj bi sledil neodzivnosti TNP-ja glede skupne usklajene akcije urejanja območja, po prihodu nadzornikov pa naj bi na poti prišlo do prerivanja in incidenta, o katerem bo razsodilo sodišče.

Jani Hrovat je sicer v Kranjski Gori precej priljubljen podjetnik, ki ima v lasti gostilno Pri Martinu v centru mesta. Med drugim je uspešna tudi njegova hči Meta Hrovat, perspektivna mlada slalomistka. Hrovat je na novembrskih županskih volitvah leta 2018 osvojil skoraj polovico vseh glasov, njegova lista pa v občinskem svetu vlada ob podpori svetnikov SDS in NSi. V začetku leta so se na njegov račun začele leteti kritike, saj se je število prijavljenih prebivalcev skoraj podvojilo. Turisti naj bi se prijavljali kot poslovni gostje in izigravali zakonodajo. Direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber je takrat izjavil, da razlike med eno in drugo skupino gostov v kraju, ki večino prihodkov ustvari prav s turizmom, ne vidijo. Ali je kranjskogorski župan na ozkih poteh res tako nespreten, kot to trdi o svojih pesniških zmožnostih, pa bo presodilo sodišče.

0805

V prvem krogu nedeljskih predsedniških volitev v Ekvadorju je z 31 odstotki glasov slavil levičarski kandidat Andrés Arauz, ki ga podpira nekdanji predsednik Rafael Correa. Po uradni razglasitvi rezultatov sredi tega tedna bo znano, s kom se bo pomeril v drugem krogu volitev, ki bodo potekale 11. aprila. Oba protikandidata, staroselski okoljski aktivist Yaku Perez in konservativni bančnik Guillermo Lasso, sicer predstavnik višjega srednjega razreda, sta osvojila okrog dvajset odstotkov glasov. Kandidati bodo imeli težko nalogo prepričati volivce v državi, ki se je zaradi vse manjšega povpraševanja po nafti, glavnem ekvadorskem izvoznem artiklu, znašla v hudi recesiji. S slabo popotnico se poslavlja tudi odhajajoči konservativni desničarski predsednik Lenín Moreno, ki je bil leta 2017 izvoljen na listi Correove [koréove] socialdemokratske stranke Zveza PAIS, a je po volitvah spremenil svoj politični stav in uvedel vrsto neoliberalnih gospodarskih reform.

Po skoraj devetih mesecih od začetka sojenja izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju zaradi korupcije je premier v odstopu včeraj znova stopil pred sodišče, kjer se je v treh točkah obtožnice izrekel za nedolžnega. Sojenje se bo nadaljevalo do predčasnih parlamentarnih volitev 23. marca, ko bodo volivci odločili, ali Netanjahuju, obtoženemu podkupovanja, prevare in zlorabe zaupanja, spet podelijo poslansko imuniteto. Krhka vlada narodne enotnosti, ki jo je Netanjahujeva stranka Likud sestavila z belo-modrim zavezništvom Bennyja Gantza, je sicer razpadla lanski božični večer zaradi neuspelega dogovora o proračunu za leti 2021 in 2022. Po današnji obravnavi se bo sojenje osredotočilo na pričanja in dokaze. Premier v odstopu bo tako moral večkrat na teden na sodišče, medtem ko so izraelske stranke že zagnale predvolilno kampanjo. Pred že četrtimi parlamentarnimi volitvami v dveh letih ankete kažejo, da Likud še vedno ostaja najmočnejša izraelska stranka. Vse prej kot gotovo pa je, ali mu bo skupaj s konservativnimi koalicijskimi partnericami uspelo oblikovati trdno vlado.

Včerajšnji veseli dan kulture oziroma slovenski kulturni praznik je minil v veselem vzdušju. Dopoldansko sončno vreme in brezplačna vstopnina sta v dolge vrste pred muzeje, galerije in druge razstavne prostore privabila številne obiskovalce. Ob enajsti uri se je predsednik republike Borut Pahor ob spremstvu častne garde srečal z ministrom za kulturo Vaskom Simonitijem in predsednikom upravnega odbora Prešernovega sklada Jožefom Muhovičem. Ob taktih Zdravljice so pred Prešernov spomenik položili spominski venec in se poklonili slovenski kulturi, nato pa jih je turistični vlakec v spremstvu Prešernovih nagrajencev odpeljal še na sprejem v predsedniško palačo. Slabo uro kasneje jo je nevihta zagodla osveščenim prebivalcem Slovenije, organizatorjem opoldanskega shoda proti cepljenju na Trgu republike. Zaradi močnega vetra in dežja niso mogli postaviti šotorov, nato pa so jih strumno popisali še predstavniki varnostnih organov. Shod se je predčasno zaključil, še preden bi se dodobra lahko začel. Pester kulturniški dan so ob šesti uri zaključili aktivisti iz AKC Metelkova mesto ter skupnosti uporabnic in uporabnikov nekdanje tovarne Rog. V protestnem shodu, žalostinki, imenovani “pogreb kulture”, so se odeti v anarhistično črnino in s krsto na ramenih izpred kluba Gromka na Metelkovi po ulicah Ljubljane odpravili na Prešernov trg. Tam so prebrali resignirano n’tokovsko pridigo, ki pa jo je že kmalu zadušilo večerno zvonjenje, protest pa možje v modrem, ki so vestno popisali prisotne. Ni kaj, vesel je bil ta dan kulture.

Vir fotografije: Osveščeni prebivalci Slovenije

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

A zdej je pa v tem mestu vse kr gre na ulco ze kr anarhisticno? Malo morgen. Jebi ga pr nas je crna barva zalovanja in pogreba. Kaj ma tu zdej anarhisticna crnina veze. A treba najt vsako priliko da rs mal cinizma ufura u zgodovinsko izgubo za to mesto.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.