Britoff novičarskih virov

Aktualno-politična novica
facebook
18. 2. 2021 - 10.05
 / BritOFF

ob 10.05

Bing kaže rožičke
 / 4. 2. 2021
Pozdravljeni v tehnološkem BritoFFu. Nadaljujemo, kjer smo ostali prejšnji teden, in sicer v Avstraliji, kjer trenutno poteka spor med nekaterimi spletnimi platformami in avstralsko vlado. Za kratko osvežitev spomina iz prejšnjega tedna povejmo, da Avstralija obravnava zakon, ki predvideva finančno kompenzacijo za medijske hiše, če se povezave do njihovih člankov objavi na spletni platformi.

Prebivalci Avstralije so se tako danes zbudili s praznimi novičarskimi viri na portalu Facebook, saj se je spletni gigant odločil, da bo v znak protesta vse takšne vsebine umaknil. S tem si je že prislužil kritike, saj se je izkazalo, da je Facebook umaknil tudi objave uradnih zdravstvenih organizacij in socialnih ustanov ter nujna varnostna opozorila. Umik novic je še dodatno zaskrbljujoč, saj se je zgodil tri dni pred začetkom splošnega cepljenja. Pomanjkanje uradnih virov je lahko dodaten razlog za razrast teorij zarote.

Facebookov prijatelj v zločinu, s katerim sta se vrsto let uspešno spopadala s podobnimi zakonskimi predlogi, je tokrat v Avstraliji ubral drugačno taktiko. Google je preventivno že sklenil določene pogodbe s posameznimi medijskimi hišami.

Zakon bo predvidoma potrjen v naslednjih dneh, Facebookovo stališče do zakona pa je, da odraža popolno nerazumevanje odnosa med njim in medijskimi založniki. Viri novic naj bi na Facebooku predstavljali zgolj štiri odstotke vsebin, ki jih njihovi uporabniki konzumirajo. Kljub temu statistični podatki kažejo, da so socialna omrežja vse pomembnejši vir novic. 21 odstotkov Avstralcev se nanje zanaša kot na primarni vir novic, kar predstavlja povečanje za tri odstotne točke v pičlem letu. Skoraj 40 odstotkov Avstralcev pa Facebook uporablja kot splošni vir novic.

 

ob 8.05

Nova Zelandija je napovedala razširitev programa zastonjskega razdeljevanja higienskih pripomočkov za menstruacijo. Od junija dalje se bodo lahko vse osnovne in srednje šole po državi prijavile v program, ki je doslej pilotno potekal na 15 šolah. Za triletno delovanje je programu dodeljenih 25 milijonov dolarjev. Program je namenjen socialno ogroženim dekletom, ki imajo zaradi socialnih okoliščin ovire pri obiskovanju šole. Podobni programi že potekajo na Škotskem in v Angliji.
 
Mehika bo s Tajske začela uvažati prehranska dopolnila, narejena na osnovi insektov. Natančneje gre za prah iz zmletih čričkov. Tajski nacionalni urad za kmetijske proizvode in živilske standarde upa, da bodo tajska živila na osnovi insektov na tak način prodrla na svetovni prehrambeni trg.
 
Interni dokumenti multinacionalnega podjetja Amazon so pokazali, da je spletni trgovec v svoji indijski podružnici več let zagotavljal preferenčni status manjšemu število prodajalcev. Javnosti je prikrival svoje povezave s prodajalci na njihovi platformi in se na tak način uspešno izognil zakonom o tujih investicijah, ki se nanašajo na spletno prodajo. Amazon je imel v 33 indijskih podjetjih, ki so svoje izdelke prodajala v amazonovi spletni trgovini, lastniške deleže. Ta podjetja hkrati ustvarijo dobro tretjino prometa na indijski izpostavi Amazona.
 
Slovenska vlada je za sedem dni podaljšala nekatere ukrepe, namenjene zajezitvi epidemije covid-19. V veljavi ostaja prepoved gibanja ponoči, prav tako tudi začasna prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev, kolektivno uresničevanje verske svobode, prepoved zbiranja ljudi ter obvezna namestitev razpršilnikov v večstanovanjskih stavbah. Nekoliko so se omilili pogoji za vstop v Slovenijo. Karanteni se lahko izognete s potrdilom o negativnem izvidu ali s potrdilom o pozitivnem izvidu, ki je starejši od 21 dni in mlajši od pol leta.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Rabimo davek na zucker.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness