Danny L Harle: Harlecore

Recenzija izdelka
12. 3. 2021 - 19.00

Mad Decent, 2021

 

Vozimo se po mestu z avtom, kolesa na avtu se vrtijo, angeli nam pojejo in bas je močan. In ne, ne mormo nehat, nočmo nehat, nočmo nehat nabijat muziko na ves glas in se vozit po mestu z avtom.

 

Tisti, ki smo bili mulci konec 90-ih in v začetku tega tisočletja, se še spomnimo modelov, ki so v svojih renault 19-kah, ki so obvezno imele spojler, okol fural čke in nabijal muzike tipa Scooter in Gigi D’agostino. Četudi so to spomini, za katere kak resen glasbeni kritik ne bi želel, da pridejo na dan, pa se v situaciji, ki je leto 2021, spomnimo tudi tega, saj je vse, kar še imamo, obujanje starih dobrih časov. Fak, a tle smo. :rolling eyes emoji: No, za to nostalgično popotovanje po najstniških spominih bomo okrivili Dannyja L Harla oziroma, kakor si sam rad pravi, Huge Dannyja, ki je konec februarja odprl virtualni klub Harlecore, v katerem servira svojo interpretacijo muzik, kot so happy hardcore, eurodance, trance in mákina. V tem virtualnem klubu najdemo štiri flore, vsak ima svojega didžeja in v vsakem je, kakor je bilo nekoč v navadi tudi v pravih klubih, v katere si moral iti fizično, nek specifičen vajb. Do posameznega flora nas pripelje virtualno dvigalo, v katerem si izberemo svoj omiljeni DJ-lik - DJ DannyjaMC BoingaDJ Mayhema ali DJ Ocean.
 

DJ Danny ima rad komade, ki zvenijo veličastno in zasvajajoče, predvsem pa imajo karakteristike klubskih himn. Med njegovimi boljšimi deli so zagotovo RŠ Hit On a Mountain, ki nas z nežno klavirsko melodijo in falzetom neznane pevke uvede v s sinti nasičeno dramič fantazijo. Do you Remember je brbotajoča trance himna s high-pitchanim vokalom in skromnim, ponavljajočim se besedilom. V poskočnici Take My Heart Away pa se morda še najbolj očitno sliši, da je DJ Danny tudi eden izmed tistih, ki so svojo kreativno pot začeli z založbo PC Music, katere ustanovitelj A. G. Cook je mimogrede že od otroštva prijatelj z glavnim protagonistom Harlecora, Dannyjem L Harlom.

V klubu Harlecore muzika igra 24 ur na dan vsak dan, tako da lahko v miru kruzamo in čekiramo vajb še na ostalih florih. Dvigalo nas z osrednjega party flora, imenovanega Danny Stadium popelje navzgor, v Boing Dome, kjer odru kraljuje MC Boing. Ta brbotajoči modri možicelj, ki ima vedno slušalke na glavi in jezik nabrušen z lasersko preciznostjo, pljuva vrstice hitreje kot kolesar muhe in predvsem ceni prijazne ljudi in jake base. MC Boing je sicer skupni projektič, ki ga Danny L Harle fura skupaj s še enim pc music kolegom – ta sicer ustvarja pod imenom Lil Data.

Po energičnem MC Boingu se prileže kakšna nežnejša melodija, ki jo nemara najdemo čisto na vrhu kluba Harlecore, v kupoli Ocean Forest, kjer domuje DJ Ocean. Za psevdonimom DJ Ocean se skriva še eno sodelovanje, in sicer med Dannyjem L Harlom ter Caroline Polachek. V preteklosti sta skupaj sproducirala Carolinin tretji studijski album Pang, za Harlecore pa sta kot duo Danny L Harle in DJ Ocean ustvarila dve zvočni krajini, ki nas potopita v čarobni podvodni svet. Tukaj domuje DJ Ocean – prikaže se nam kot bioluminiscenčna meduza, ki nas objame s svojim hipnotičnim meditativnim tokom in nam povrne moči za spust v klet kluba Harlecore, in sicer v Mayhem Dungeon, kjer s svojim ogromnim kladivom kraljuje DJ Mayhem - s steroidi napumpan volkodlak in skrivni alter ego Hudsona Mohawka, ki ima svojo znamko tenisk in najraje - kaj pa drugega - udriha s svojim ogromnim kladivom. 

Naposled se nam le uspe prebiti čez vse nivoje kluba Harlecore, ki sta ga oblikovala in postavila digitalna umetnika, specializirana za virtualno resničnost, Andy in Sam Rolfes. Slednji je v preteklosti že ustvaril video za producentov komad Ashes of Love, kot DJ Fuck pa je nastopil tudi na enem od harlecore večerov. Preden je obstajal virtualni klub Harlecore, je namreč Danny L Harle pod istim imenom prirejal klubske večere, na katerih je skupaj z gosti vrtel odpičene in mejno sprejemljive muzike, med njimi pa je bilo možno slišati tudi robne edite Vengaboys in the hampster dance, ki nam je ostal v spominu kot eden najzgodnejših meme komadov. Počasi je v sete začel uvajati tudi lastne produkcije, katerih se je sčasoma nabralo dovolj za izdajo v obliki albuma in virtualnega kluba Harlecore. Danny L Harle sicer ni navdušen nad idejo, da bi ta skupek komadov označili za njegov prvenec, čeprav ima vse potrebne karakteristike. V enem od intervjujev je povedal, da bo nekoč izdal tudi prvenec, vendar Harlecore to še ni.

Ideja o virtualnem klubu se je Dannyju svaljkala v glavi že vse od leta 2017. Takrat ga je skrbelo, kako bi ob realizaciji ideje pojasnil koncept za virtualnim klubom, a se je vmes zgodilo leto 2020 in sedaj je takšna ali drugačna oblika virtualnih partijev edini način, da lahko vsaj malo podoživimo rejversko vzdušje, ki smo ga nekoč doživljali v živo. Preden je Danny L Harle začel svojo DJ-kariero, praktično ni zahajal v klube, and it shows. Struktura komadov ni nujno najprijaznejša do old school rejverjev, ki so bili navajeni biti v pogonu vso noč. So pa odlični za rejvat v samoizolaciji ali kruzat z avtomobilom po mestu. Harlecore je tako virtualni klub - in album -, ki je nabasan s feel goodnostalgijo happy hard cora, eurodancea, trancea in severnoangleškega happy hardcore podžanra makina, ob tem pa hkrati izraža smisel za humor ter pristen občutek evforije ob nečem, kar je po eni strani tako preprosto, a hkrati na novem nivoju. Ko Danny L Harle reče »this music sounds the way I feel«, to čutimo. Harlecore je tako topel žarek sonca, ki nam prinaša radost in veselje v sicer precej turbulentnih in depresivnih časih. 
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

top

a lahko pliz playlisto

Ja ta plata je res super

"Vozimo se po mestu z avtom, kolesa na avtu se vrtijo, angeli nam pojejo in bas je močan. In ne, ne mormo nehat, nočmo nehat, nočmo nehat nabijat muziko na ves glas in se vozit po mestu z avtom."

can confirm, sm se vozu z avtom po mestu in naredu še en krog

@hrvoje anede! <3

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.