S PERSPEKTIVE UMRLEGA PTIČA

Aktualno-politična novica
20. 5. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Na Starem gradu nad Kamnikom vsaj za zdaj še vedno stoji razgledna ploščad, ki je bila dokončno zgrajena lani. Razgledišče je bilo ena večjih turističnih naložb v občini Kamnik, a je v začetku maja pristojni inšpektorat na Ministrstvu za okolje in prostor izvajalcu gradbenih del in investitorju, velenjskemu podjetju AVTO DOM IN, izdal odločbo, da mora podjetje ploščad zaradi neustreznega gradbenega dovoljenja na svoje stroške odstraniti do 20. decembra letos.

Leta 2018 so na kamniški upravni enoti sicer zatrjevali, da gradbena dovoljenja za enostavne objekte, kot je razgledna ploščad, niso potrebna. Direktor AVTO DOM IN-a Stanislav Knez, ki je v gradnjo doslej vložil že 300.000 evrov, je ob začetku gradnje priložil kulturnovarstveno soglasje, soglasje Zavoda za gozdove, odločbo kmetijskega ministrstva o odobritvi posega v varovalni gozd ter mnenje Ministrstva za okolje in prostor, da razgledišče spada med enostavne objekte. Dodatno se je zapletlo še z uveljavitvijo nove gradbene zakonodaje; Knez je namreč dovoljenja pridobival še po stari zakonodaji. Stanislav Knez, direktor in lastnik investitorja, razloži postopek pridobivanja dokumentacije, potrebne za začetek gradnje.

izjava

Kljub vsem dovoljenjem in potrebnemu kulturnovarstvenemu soglasju zavoda za spomeniško varstvo je taisti zavod območje označil za nezazidljivo. Projekt razgledne plošče se je tako znašel v protislovnem položaju, razloži projektant in arhitekt  Tomaž Schlegl, ki je razgledišče zasnoval.

izjava

Investitor je nato na kamniško občino naslovil pobudo za spremembo namenske rabe zemljišča, ki bi ob posodobitvi občinskega prostorskega načrta omogočila legalizacijo projekta. Iz občine so na pobudo odgovorili, in sicer da so se pripravljeni pogajati, če bodo vsi soglasodajalci podali pozitivno mnenje. Stališče občine Kamnik povzame vodja občinskega oddelka za urejanje prostora Marija Tadeja Ježek.

izjava

Najpomembnejši dejavnik pri spreminjanju občinskega prostorskega načrta je soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki je sicer že izdal soglasje za gradnjo. V soglašanju z gradnjo naj bi na zavodu videli priložnost za ureditev in obnovo ostalin gradu kot osrednjega spomenika na tem območju. Nadaljnji obstoj torej visi na nitki zavoda; razloži Stanislav Knez.

izjava

Poročilo gradbenega inšpektorja pojasnjuje, da naj bi bila razgledna ploščad na Starem gradu sporna, saj po zakonodaji, ki je bila v veljavi ob začetku gradnje, presega dovoljeno višino. Razumu na ljubo pa je inšpektor nekdaj enostaven objekt sedaj oklical za zahteven. Zapleta se tudi glede datuma dejanskega začetka gradnje. Knez trdi, da se je gradnja začela aprila pred tremi leti, poročilo pa kot začetek gradnje navaja julij istega leta. Datum začetka gradnje ni zanemarljiv, saj so od tega odvisna pravila gradnje, ki so se posodobila skupaj z gradbeno zakonodajo. Ta je v veljavo stopila 1. junija 2018. Knez trdi, da razgledne ploščadi, katere gradnjo je podprla tudi občina Kamnik, ne namerava podreti.

izjava

Razgledna ploščad je sicer ena od investicij v turistično infrastrukturo na Starem gradu nad Kamnikom, katerega prenovo načrtujejo že več kot desetletje. Prenovi gradu in gradnji turističnih objektov so bili naklonjeni tudi v Zavodu za spomeniško varstvo Slovenije, a so postopke, ki so vodili k soglasju, ustavili. Med drugim je bila načrtovana gradnja paviljona z interaktivnim prikazom Starega gradu in zgodovine Kamnika ter vzpenjače, podobne ljubljanski, ki bi močno razbremenila promet do gradu. Oba projekta sta padla v vodo, čeprav je istemu investitorju, torej podjetju AVTO DOM IN, uspelo zagotoviti vsa potrebna sredstva. Da je šlo za strateško naložbo, razloži arhitekt Tomaž Schlegl. 

izjava

Razgledna ploščad za razliko od vzpenjače in paviljona že stoji, a še ni dočakala prvih obiskovalcev, saj je zapečatena in označena z napisom: »nelegalen objekt«. O tem, ali bo razgledna ploščad sploh kdaj dočakala iskalce lepih razgledov, pa bo odločal Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije v soglasju ali nesoglasju z novim občinskim prostorskim načrtom. 

izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Can't have shit in Kamnik

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.