Kdo ali kaj nam dela sive lase?

Aktualno-politična novica
25. 6. 2021 - 7.05

Medtem ko način praznovanja dneva državnosti že od nekdaj povzroča kar nekaj nejevolje in sivih las številnim slovenskim politikom, v današnji novici iz sveta znanosti poročamo o vplivu stresa na sivenje las. Ameriški znanstveniki in znanstvenice v članku, ki je bil objavljen v znanstvenem mediju eLife, razkrivajo prvo metodo, ki omogoča spremljanje pigmentnih vzorcev oziroma procesa sivenja las pri ljudeh.

Sivenje las je običajno neobrnljiv proces razbarvanja las zaradi izgube melanina. To je pigment, ki se nahaja v koži, očeh in laseh. Starost, pri kateri lasje pričnejo siveti, določata v prvi vrsti genetika in zdravje lasnih mešičkov. Zelo redko pa se pri določenih posameznikih in posameznicah, ki so navadno stari okoli 35 let in zato na pragu začetnega sivenja las, pojavijo sivi lasje, čemur sledi spontana repigmentacija. Predhodne laboratorijske raziskave na miših so že potrdile vzročno povezavo med stresom in noradrenalinom ter začasno izgubo pigmenta oziroma prehodnim sivenjem mišjih dlak. Poleg tega stresni hormoni sprožijo signal za rast lasnim mešičkom, iz katerih poganjajo novi lasje. 

Aktualna študija, ki je prva tovrstna raziskava na ljudeh, je potekala na osebah s sivimi ali dvobarvnimi lasmi, ki so nepoškodovani, nepobarvani in daljši od štirih centimetrov. Lase so ročno ali s pinceto izpulili s korenino vred. Nato so jih ustrezno obdelali in pregledali z elektronskim mikroskopom, v drugem delu eksperimenta pa so preverjali razlike med sivimi in barvastimi lasmi pri izražanju različnih proteinov. Izkazalo se je, da imajo sivi lasje seveda manj pigmenta melanina, a bolj izražene proteine, povezane z mitohondriji. Ti proizvedejo dovolj energije, da lasni mešiček požene nov las. Nekateri izmed zaznanih proteinov v sivih laseh ostanejo tudi po repigmentaciji.

Ob sivenju las, ki ga sproži stres, se pri mlajših posameznikih in posameznicah na prehodno osivelem lasu pojavijo trije odseki: na konici gre za star barvast las, sledita pa sivi vmesni del in nov barvast las, ki izrašča iz mešička. To se zgodi, ko stres popusti, torej čez več tednov ali mesecev. Tako kot letnice na drevesu razkrivajo njegovo starost, bi s pomočjo računalniškega modela, s katerim simuliramo proces sivenja las, morda lahko na dolgi rok spremljali stresne dogodke v posameznikovem življenju.

Prijetno poletje brez stresa in novih sivih las vam želi Andrea.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Metabolizem bakra.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness