Alda: A Distant Fire

Recenzija izdelka
12. 10. 2021 - 19.00

Eisenwald Productions, 2021

Ta lep jesenski večer bomo ogreli s prijetno blackmetalsko godbo ameriškega benda AldaA Distant Fire je plošča, ki nostalgično obuja spomine na obdobje, ko je kraljeval kaskadski black metal. Za izdajo te imenitne plošče, ki je izšla osmega oktobra, stoji Eisenwald Productions.

Potovanje skozi atmosferičen black metal z geografskim poreklom
 / 8. 6. 2013

Glede na to, da struja kaskadskega black metala ni več ravno v trendu, moramo na kratko orisati ta geografsko zamejeni žanr. Kaskadsko gorovje se razteza odzahodne obale Kanade do severne Kalifornije. Na severni pacifiški obali se je v začetku tisočletja začel nov val black metala, ki je črpal iz atmosferskega black metala in se tematsko osredotočal na ekologijo ter naravo in njeno uničevanje. Zelo pogosto se v tem žanru prepletata drveče melodičen black metal in ezoteričen neofolk. Ta žanr je nedvomno najbolj populariziral bend Wolves in the Throne Room, ki je letos tudi izdal novo ploščo. V njegovi senci so sceno ohranjali aktivno prav bendi, kot sta Alda in Addaura, pred njimi pa so bili dejavni pionirji, kot so LeechAsh BorerFell Voices in Skagos. Več o tem smo povedali v DJ Grafitih iz leta 2013 z naslovom Cascadian Black Metal.

Alda so zadnjo ploščo z naslovom Passage izdali pred šestimi leti, njihova prva izdelka – demo in istoimenska plošča – pa sta izšla leta 2009. Že takrat so pokazali močno spogledovanje z neofolkom in drvečimi black metal rifi. Vrhunec njihovega ustvarjanja je gotovo odlična plošča Tahoma, ki ponudi eno izmed najbolj triumfalnih rifaž tega podžanra.

Black metal za pravo pomlad
 / 13. 4. 2018

Kaskadski black metal je zadnje čase v hibernaciji, bodisi ker je gibanje izgubilo hype bodisi ker so ključni akterji migrirali v druge vode. Zato smo bili presenečeni in navdušeni, ko smo izvedeli, da Alda pripravljajo novo ploščo. A Distant Fire vzbuja navdušenje predvsem vsem, ki smo vneto sledili temu gibanju. To je bilo vedno varen pristan za black metal, ki je prežet z naravo in poganstvom, ne da bi bil tudi vpet v neonacistične ideologije. Četudi pripišemo gibanju hipsterske tendence in vzamemo v zakup dejstvo, da ga elitistični blackmetalski krogi označujejo za pozerskega, moramo priznati, da Alda ponudijo kvaliteten izdelek imenitnega atmosferskega black metala. 

Četverec iz Tacome nam ne ponudi ničesar, česar ne bi slišali že na ostalih ploščah, in vztraja pri viziji, ki ji sledi od samega začetka. A Distant Fire lahko zveni klišejsko in predvidljivo. Slišimo veliko neofolk vložkov, ki v večini primerov napovejo eksplozijo v melodičen black metal. Slišimo ogromno srednje hitrih pasaž, ki tako kot hitri rifi ustvarijo triumfalne melodije in rišejo neskončno divjino Kaskadskega gorovja. Takšne asociacije bend izpostavi tudi z naslovnicami, na katerih vedno najdemo risbe neokrnjene narave. Prav narava, predvsem pa njeno uničevanje in maščevanje nad človekom kot rabljem divjine so njegove ključne tematike.

A Distant Fire je vse, kar želimo slišati v tem mračnem obdobju. Z glasbenega vidika je to album s klasičnimi prijemi omenjenih scen, in ker takšnih izdaj dolgo ni bilo, nam poteši vse želje po prav takšnem black metalu. Ob poslušanju plošče nas navdušujejo slavospevne melodije in sporočilo, da bo ob propadu človeka narava ponovno prevladala. Tako sporočilo je danes še močnejše kot pred desetimi leti, ko posledice podnebnih sprememb še niso tako neizprosno kovale življenja civiliziranega človeka. Alda vedo: narava je večna, človek pa ne, in tako je tudi prav.

Alda - Live at Sonic Grave, Nambucca 2018
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Hvala za izpostavo te plate, Luka. Dobro, da še držijo to špuro

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.