BritOFF opustitve Microsofta

Aktualno-politična novica
Linux vs Windows
23. 11. 2021 - 10.05
 / BritOFF

Digitalni minister nemške zvezne države Schleswig-Holstein Jan Philipp Albrecht je napovedal, da bodo v javni upravi do konca leta 2026 na računalnikih nadomestili Microsoftova pisarniška orodja s paketom LibreOffice. Šlo naj bi za okrog 25 tisoč delovnih postaj, ki jih uporabljajo javni uslužbenci in učitelji v javnih šolah. Postopoma naj bi po tranziciji pisarniških orodij nastopila še menjava operacijskega sistema, in sicer bodo Microsoftova Okna nadomestili GNU/Linux operacijski sistemi.

Albrecht je poudaril, da odprtokodna programska oprema nudi večjo fleksibilnost za nižjo ceno, sploh cena, torej licenčnina, pa je bila za javno upravo na robu znosnosti. Odprta koda poleg tega nudi večjo raven zasebnosti in varovanja podatkov, saj je njeno delovanje povsem transparentno.

Podobni načrti so se sicer že izjalovili v Münchnu, ki je leta 2013 prešel na podobne odprtokodne rešitve. Leta 2017 se je zamenjala mestna oblast in se preusmerila nazaj k Microsoftovi zaprti programski opremi. Albrecht poudarja, da ne bodo ponovili napak iz Münchna ter da bo prehod postopnejši in bolj vključujoč za uporabnike.

Ko smo že pri licencah, lahko omenimo še, da se je včeraj iztekel rok, ki ga je Software Freedom Conservancy, organizacija, ki se ukvarja z uveljavljanjem pravic proste programske opreme, izdala podjetju Trump Media and Technology group, krajše TMTG, da ustrežejo uporabnikom v njihovih zahtevkih za posredovanje izvorne kode. TMTG je namreč za svoje socialno omrežje truth.social uporabilo federirano mikroblogersko socialno omrežje Mastodon, ki je zavarovano z licenco Affero GPL.

Licenca Affero GPL je prilagojena trendu poslovnih modelov storitev v oblakih, ki so informacijskim podjetjem omogočala, da se do neke mere izognila zagotavljanju pravic uporabnikom, ki jim jih nudi prosta programska oprema. Poročil, da bi TMTG predala izvorno kodo komurkoli, ki jo je zahteval, v kratkem času, ko je delovala spletna stran truth.social, ni, kar pomeni, da bo podjetje izgubilo vse pravice do uporabe programske opreme Mastodon.

Če vas zanima, kaj je TMTG s tem izgubila, lahko to preverite na slovenski Mastodon instanci toot.si.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Odlično, ko bi le pri nas kaki politiki takole razmišljali o prehodu na svobodno in odprto programsko opremo, nenazadnje, javni denar → javna koda. Glavna napaka v Münchnu je pa bila bolj v korupciji župana, ki je imel prijatelje v Microsoftu. Upam da tega res več ne ponovijo. No saj pri nas je pa na žalost zelo podobno, ko je pač skorumpiran naš minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič, ki je bolj Uberjev lobist kot pa da bi delal v dobro države in državljanov :(

@jakob, se strinjam. boris andrijanic ne bo rabil sprejemat nobenih lobistov, ker je ze sam ... farsa od digitalizacije.

valda da je farsa če vsi sam kimate temu kovid fašizmu, tovrstna digitalizacija ima zgolj en cilj: 1984 avtorja Georgea Orwella

@denis, odkar je FB na sceni je 1984 že davn tuki, sam ni na ulci tega. Ali pač? Koker štekam jes, bi s državnimi, 'nacionalnimi' digitalizacijami te multikorpo plejerje omejil...

@mateja;

mogoče odgovorim mal indirektno, poglejmo aktualn primer v Sloveniji - digitalizacija vinjet, izvajalec slovaški Skytoll, čigar večinski lastnik je slovaški Ibertax, čigar lastnik je nizozemski Sevenra BV iz Amsterdama, čigar lastnik pa je podjetje Anuket Limited, registrirano v Nikoziji na Cipru. Seveda je na tej točki ob imenu iberTAX in omembi Cipra že vsakemu vsaj polkritičnemu osebku jasno, da nekaj smrdi.

Pisarna 301 v "Panglobe business centru" v Nikoziji - v katerem je registrirana firma Anuk Limited, torej posredna lastnica Skytolla - pa kot sedež nekega drugega podjetja Velthemia Limited izskoči v ogromnem Paradise Papers leaku v zvezi z davčnimi oazami.

Če se potopimo še malce dlje - lastnik podjetja Velthemia Limited, ki je registrirano v istem prostoru kot posredna lastnica Skytolla, je Christopher Van Riet, ki je pred leti za 30 milijonov € tožil Hrvaško, ker mu ni izdala gradbenega dovoljenja za gradnjo luksuznih kapacitet na 47 parcelah ob morju v Zablaćah v Dalmaciji.

Zdej ne vem, kaj je slabš, nacionalna digitalizacija v praksi ali multikorpo, definitivno pa se v obeh primerih akterjem gladko jebe za mene pa tebe pa to, da nama bo bolje

brezpravna raja al kako že

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.