O Zavodu za mladinsko popotništvo

Oddaja

Vseštudentsko smučanje, Romantična Verona, Big Beach Spring Break & more
 / 19. 3. 2021
Študentske organizacije v svojih prizadevanjih za celostno zadovoljevanje potreb in interesov slovenskega študentstva organizirajo raznorazne prostočasne aktivnosti in zagotavljajo storitve, ki naj bi olajšale in obogatile povprečno študentsko izkušnjo. Ena stalnic v ponudbi so tudi študentski turistični aranžmaji, za katere tradicionalno skrbijo nekdanji študentski funkcionarji. Današnjih pet minut za boljši ŠOU bo posvečenih delovanju Zavoda za mladinsko popotništvo, krajše ZMP, ki za nemoten potek študentske mobilnosti skrbi pod okriljem Študentske organizacije Univerze v Mariboru.

Združenje za mladinsko popotništvo je bilo ustanovljeno leta 2003 in je v istem letu postalo del skupine ŠOUM. Direktor Združenja za mladinsko popotništvo in njegov edini zaposleni je Igor Jurišič, nekdanji študentski funkcionar ŠOUM in predsednik Stranke mladih – Zeleni Slovenije. Jurišič spada v generacijo ŠOUM-ovcev, ki je leta 1994 protipravno odpustila direktorja Mitka Ivanovskega – slednji naj bi po poročanju Večera iz leta 2000 skušal brzdati nenamensko porabo sredstev za zabave, potne stroške in honorarje ter za sporno volilno kampanjo Primoža Juharta in Igorja Jurišiča. Po poročanju Mladine naj bi Ivanovski prav tako nasprotoval imenovanju, citiramo: »celega kupa novih sodelavcev iz Ruš«, od koder sicer prihaja Jurišič. Slednji trdi, da so bile takratne izjave Ivanovskega zelo izkrivljene, in dodaja, da je res, da je, citiramo: »na volitvah kandidiralo tudi nekaj študentov iz Ruš, a kandidirati je pravica vsakega študenta. Tudi iz Ruš«.

in ostale zgodovinske malenkosti.
 / 28. 10. 2021
Jurišič, zdaj zastopnik ZMP naj bi bil po poročanju nekaterih slovenskih medijev skupaj z osmimi drugimi funkcionarji del neuspele privatizacije podjetja za gostinsko in turistično dejavnost Gaudeamus. Sodeč po nekaterih člankih Večera, Dnevnika in Mladine je privatizacijo takrat načrtoval upravni odbor ŠOUM, v katerem sta bila tudi trenutni direktor ŠOUM Drago Žura in trenutni zastopnik Zavoda ŠOUM Branko Klarič. Upravni odbor je namreč po sprejetju neustavnega statuta ŠOUM leta 1997 nadomestil parlament in predstavljal vse tri veje oblasti, kar je pomenilo, da študentskemu parlamentu ni bilo treba potrjevati dejanj funkcionarjev. 

Od nasilja pred volitvami v Kamerunu do združevalnih kandidatov za župana v Sloveniji
 / 5. 10. 2018
Predsednik stranke mladih nam je v korespondenci sporočil, da gre pri zgodbi o načrtu privatizacije za, citiramo, »dvajset let stare neresnice«. Po Jurišiču so se Žura, Klarič in on sam zoperstavili izvršitvi sklepa upravnega odbora in s tem preprečili privatizacijo, kar je po njegovih navedbah ugotovilo tudi sodišče. Katera verzija zgodbe drži, zaenkrat še raziskujemo. 

Po prelomu tisočletja je Jurišič deloval kot vodja službe za mednarodne odnose ŠOUM, obenem pa je deloval kot generalni sekretar Počitniške zveze Slovenije, katere naslednica je današnje Popotniško združenje Slovenije, krajše PZS. Slednje je poleg ŠOUM ustanoviteljica ZMP, pri čemer sta oba Zavoda registrirana na istem naslovu, aktualni zastopnik obeh pa je Igor Jurišič.

Po podatkih iz erarja Združenje mladinskih popotnikov največ sredstev prejme od Študentske organizacije Univerze v Mariboru. Od oktobra 2016 so iz tega naslova prejeli nekaj več kot 470 tisoč evrov. Sredstva Zavoda so se od leta 2019 do letošnjega leta postopno višala za približno petnajst tisoč evrov letno. Leta 2019 je Zavod iz naslova ŠOUM prejel okoli 84 tisoč evrov, leto kasneje skoraj 100 tisoč evrov, letos pa 113 tisoč evrov. Pri tem je bilo najvišje nakazilo, ki ga je Zavod prejel od leta 2016, opravljeno novembra letos, in sicer v višini 62 tisoč evrov. S ŠOUM so nam pojasnili, da je bila neenakomerna distribucija sredstev predhodno dogovorjena s prejemnikom, njen namen pa naj bi bil, citiramo: »zagotavljanje nemotenega delovanja ŠOUM v nestabilnih časih epidemije«.

Po podatkih na portalu Gvin so skupni prihodki Zavoda preteklo leto znašali okoli 116 tisoč evrov, od katerih skoraj 100 tisoč evrov oziroma okoli 85 odstotkov prihaja iz naslova ŠOUM. Sodeč po bilancah z istoimenskega portala je to petnajst odstotkov več kot v predkoronskem letu, ko je iz naslova ŠOUM prihajajo okoli 70 odstotkov vseh prihodkov.

Kakšne storitve za ta sredstva ŠOUM ponuja ZMP? Iskanje dejavnosti ZMP po spletu ni lahka naloga. ŠOUM na svoji spletni strani zavod predstavi s sledečimi besedami. Citiramo: 

»Ste mladi, mladi po srcu? Želite potovati, pa ne veste kam in kako? Želite spoznati tujo kulturo, pa nimate dovolj denarja, da bi si ogledali vse skrivnosti in lepote sveta? Za vse odgovore je tu Popotniško združenje Slovenije«.

Ob navedenem citatu na spletni strani ŠOUM ni povezave do nobene spletne strani ali socialnega omrežja. Vse, kar je mogoče izslediti na spletu, je stran potovalne agencije Zavoda za mladinsko popotništvo Fairtravel, ki kot samostojni poslovni subjekt ne obstaja. Iz delno funkcionalne spletne strani je razvidno, da je ZMP v zadnjih treh letih organiziral tri potovanja. Prvo aprila 2018 v sodelovanju s Klubom mariborskih študentov v Amsterdam, avgusta 2018 v Severno Korejo in aprila 2020 v Oman. Že po cenah sodeč si slednji težko predstavljamo kot tipično študentski, potovanje v Severno Korejo je na primer znašalo 2150 evrov, v Oman pa okoli 1500. Slednje je bilo zaradi epidemije odpovedano. 

Na Jurišiča smo naslovili deset vprašanj, ki zadevajo delovanje ZMP na ŠOUM. Ta nam je odgovoril v treh delih, ki naj bi predstavljali, citiramo, »nedeljivo celoto«, ki jo potrpežljive poslušalke in poslušalci lahko preberete pod objavo na naši spletni strani. Iz nekaterih pasusov nedeljive celote sicer lahko razberemo, da ZMP oziroma Fairtravel večinoma organizira potovanja za zaokrožene skupine, ki niso objavljena na spletni strani. Jurišič je pojasnil še, da so po pridobitvi licence za dejavnosti turističnih agencij, ki so jo pridobili kot posledica inšpekcijskega nadzora ob izvajanju projekta v tujini, s spletno stranjo želeli vstopiti v sfero turističnih agencij. Vendar bi to, citiramo: »terjalo ogromno sredstev, ki jih nismo mogli pridobiti od ustanoviteljev, zaradi osnovne dejavnosti ZMP pa bi lahko kakršno koli povezovanje z zasebnimi partnerji ali najemanje posojila ogrozilo naše osnovno poslanstvo.« Dodaja tudi, da, citiramo: »Zato izvajamo skoraj izključno potovanja za zaključene skupine, kjer ni stroškov reklame in posebnih tveganj.« Jurišič ob tem še dodaja, da se z organizacijo potovanj ne zažirajo v sredstva ŠOUM, saj ta naj ne bi bila namenjena financiranju te dejavnosti.

Glede na epidemiološko situacijo, ki onemogoča potovanja, dejstvo, da ima Zavod le eno zaposleno osebo, in zagotovila, da naj ŠOUM ne bi financiral samostojnih potovanj Fairtravel, se zastavlja vprašanje, za kakšne dejavnosti ZMP sploh prejema sredstva. Na vprašanje, katere projekte so z ZMP izvedli po letu 2019, ŠOUM odgovarja, citiramo: »Zaradi vsem znane epidemiološke situacije ŠOUM v omenjenih letih ni izvajala aktivnosti oziroma projektov mednarodne mobilnosti in tako do neposrednega sodelovanja na tem področju ni prišlo.« Na isto vprašanje je Jurišič odgovoril z nizom aktivnosti, ki naj bi poleg rednih dejavnosti zajemale tudi, citiramo »izredno aktivnost Ne čakaj pomladi – počakaj na Maj, v okviru katere [so] od začetka epidemije pa do preklica omogočali virtualna potovanja mladih s pomočjo bogate zgodovine potopisnih člankov v spletni reviji«. Medtem ko so večino aktivnosti izvajali spletno, pa naj bi ZMP izvajal tudi individualna svetovanja mladim, ki so se, citiramo: »v času epidemije 'zataknili’ v tujini in ki smo jim s pomočjo partnerskih organizacij mreže Hostelling International pomagali v praktičnem smislu«. 

Na ŠOUM so nam na vprašanje o rednih dejavnostih, ki jih ZMP izvaja v sodelovanju s ŠOUM, odgovorili, da ZMP med drugim spodbuja mobilnosti mladih, ozavešča o pomenu vključevanja v mednarodne izobraževalne aktivnosti, spoznavanju različnih kultur in nudi ugodnejše nastanitvene priložnosti za študente. Prav tako za ŠOUM organizira vse strokovne ekskurzije. V tesnem sodelovanju s ŠOUM ZMP izvaja programe S spleta v svet, Interaktivna učna ura mobilnosti, Postani prostovoljec, Spletna revija Globetrotter in nudi individualna svetovanja mladim, ki so v času epidemije potrebovali pomoč iz tujine.

Podobno kot v opisu na spletni strani ŠOUM lahko v odgovorih ponovno opazimo nejasne meje med dejavnostmi, ki jih pripisujejo Jurišičevemu Popotniškemu združenju Slovenije, in dejavnostmi, ki naj bi jih izvajal ZMP, prav tako njegov zavod, pod okriljem ŠOUM. Projekta z imenom S spleta v svet na spletu in Facebook strani ŠOUM sicer nismo zasledili. Po pojasnilu Jurišiča ta projekt, citiramo, »pomeni vrsto aktivnosti, s katerimi mlade, predvsem študente spodbujamo k mobilnosti, drži pa, da ga pod tem imenom v objavah na spletu in družbenih omrežjih redko omenjamo«.

Preostale tri projekte, ki sta jih kot del dejavnosti ZMP navedla tako Jurišič kot ŠOUM, pa uradno izvaja PZS. Prav tako je večino spletnih dogodkov ŠOUM, vezanih na potovanja, mednarodno mobilnost in potopisne predstavitve, v času epidemije organiziral Študentski mednarodni informacijski center, ki sodi pod Oddelek za mednarodno sodelovanje ŠOUM in katerega cilji in področja delovanja se znatno prekrivajo s poslanstvom ZMP. 

Omeniti velja tudi, da ima resor za mednarodno sodelovanje – sodeč po zapisniku prve redne seje predsedstva 2021 – štiri redne sodelavke in podsekretarko, ekipi pa se lahko pridružijo tudi drugi študenti. Sodeč po objavah na spletu je resor zelo aktiven, njegovi dogodki dobro obiskani, njegove dejavnosti pa so za razliko od tistih od ZMP lahko dostopne širši študentski javnosti. 

​​

Koliko mariborskih študentov je glasovalo na volitvah? Kako kontaktirati poslance? Kdo nadzoruje volitve?
 / 12. 11. 2021
Primer Zavoda za mladinsko popotništvo je le še en primer nemalokrat videnega poslovnega sodelovanja med študentsko organizacijo in zavodom bivšega funkcionarja, ki za podvajanje (komercialnih) dejavnosti in uresničevanje osebnih projektov prejemajo nenavadno veliko javnih sredstev. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Celoten odgovor Igora Jurišiča:  vprasanja-in-odgovor.pdf

Članki starejšega datuma: 

vecer-24.5.2000._clanek.pdf

vecer-28.3.2000-dokapitalizacija_mariborskega_gaudeamusa.pdf

vecer-18.12.2000-so_v_stranki_mladih_slovenije_izumili_nov_tip_poslanca.pdf

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

🎡

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness