Privatni vrtec v prostorih ŠOU

Oddaja
7. 5. 2022 - 16.00

*Foto: Radio Študent

 

Kaj imata skupnega waldorfski vrtec in ŠOUL?
 / 2. 4. 2021

Pred nekaj več kot letom dni smo na univerzitetni redakciji poročali o nenavadni preobrazbi kletnih prostorov na Vojkovi 63, ki je v večinski lasti ŠOU, v zasebni waldorfski vrtec. Kot se spomnimo, je septembra 2018 predsedstvo ŠOU na pobudo Andreja Klasinca sklenilo najemno pogodbo z Zavodom za vzgojo in izobraževanje Sonce, čeprav kletni prostori Vojkove 63 za omenjeno dejavnost niso bili urejeni. V letu 2019 je bil Zavod Sonce od svojega najemodajalca ŠOU deležen nenavadne dobrosrčnosti. ŠOU je v namen ureditve kletnih prostorov in okolice za potrebe vrtca na štirih različnih sejah predsedstva Klasinca pooblastil s skupno 100.000 evri za ureditev kletnih prostorov in okolice stavbe za potrebe vrtca. 

Današnjih 5 minut za boljši ŠOU posvečamo pregledu najemnih in poslovnih pogodb, ki smo jih na Radiu Študent s pomočjo informacijske pooblaščenke po več kot enem letu dobili od ŠOU. 

Odprodaje in naložbe
 / 19. 6. 2021
ŠOU je najemno pogodbo z Zavodom Sonce sklenil na 47. redni seji predsedstva leta 2018, v kateri je zavodu oddal 215 kvadratnih metrov kletnih prostorov po ceni 8 evrov na kvadratni meter in zelenico skupne površine 330 kvadratnih metrov za 70 centov na kvadratni meter. Celotna mesečna najemnina bi po prvotni pogodbi nanesla slabih 2000 evrov neto, pri čemer so tekoči stroški, kot so elektrika, komunalne storitve, varovanje in podobno, vključeni v najemnino. A zgolj pet sej kasneje je ŠOU k najemni pogodbi sprejel aneks, v katerem je ceno najema spustil na 1500 evrov neto mesečno. ŠOU je omenjeno pogodbo sicer sklenil za določeno obdobje od 1. novembra 2018 za obdobje desetih let. 

Kot smo omenili v začetku, prostori na Vojkovi 63 niso bili primerni za dejavnost vrtca, a za waldorfski vrtec to ni bil problem, saj se je ŠOU kot najemodajalec v pogodbi zavezal k ureditvi notranjih prostorov na lastne stroške. Citiramo tretji odstavek sedmega člena pogodbe: »Najemodajalec se zavezuje, da bo najkasneje do 01. 11. 2019 uredil in izvedel obnovo oken in prostorov z namenom, da bodo prostori prilagojeni dejavnosti najemnika.«

Čeprav se je ŠOU zavezal k ureditvi notranjih prostorov, pa je  v pogodbi soglašal s tem, da, citiramo: »najemnik v svojem imenu in za svoj račun na teh površinah uredi igrišče za predšolske otroke«. Konec citata. Preprosto rečeno, stroške ureditve notranjih prostorov naj bi kril ŠOU, medtem ko bi vrtec na lastne stroške uredil zunanje igrišče. Kljub zapisu v pogodbi pa je ŠOU vrtcu velikodušno uredil še zunanje prostore. En primer vlaganja v okolico je razviden v zapisniku 12. redne seje predsedstva, na kateri je ŠOU za, citiramo, »nakup in montažo ograje ob vrtcu« podjetju Etekta nakazal slabih 6000 evrov.

Kot smo poročali že lani, je možen razlog za radodarnost ŠOU ta, da so gradbena dela izvajala podjetja, povezana z vodstvom študentske organizacije. Podjetje Etekta d.o.o., ki mu je ŠOU za gradnjo vrtca nakazal največ sredstev, je izvorno ustanovil bivši svetovalec predsednika ŠOU, Jernej Neubauer, in je bilo v času gradnje registrirano kar v nepremičnini ŠOU na Vojkovi 63. V času gradnje pa je podjetje prešlo v roke bratov Milana in Roka Capla; slednji je na preteklih državnozborskih volitvah kandidiral za stranko Konkretno oziroma na poslanski listi Povežimo Slovenijo. 

Zanimivo je, da je pri vseh oddajah ponudb podjetje Etekta najugodnejši ponudnik. V nekaterih primerih je ta cena tudi bistveno nižja od podjetij, ki niso povezana s ŠOU. Za dobavo in montažo oken je tako Etekta z zneskom okoli 5500 evrov ponudila približno 4000 evrov nižjo ponudbo v primerjavi s konkurenčnimi podjetji; res pa je, da strošek Etekte zajema osem kosov oken, medtem ko drugi podjetji predvidevata montažo dvanajstih kosov. 

Podoben vzorec oddajanja najcenejših ponudb od povezanih podjetij zasledimo tudi v drugih primerih, povezanih z gradnjo vrtca. Pri znesku 3300 evrov je na primer za 50 evrov nižjo ceno od nepovezanega podjetja za nabavo in izdelavo ograj in vrat ponudilo podjetje Nano plus d.o.o., katerega zastopnik je bil takratni direktor Študentske svetovalnice Matjaž Štolfa. Tisoč evrov cenejši od nepovezanega podjetja je bil tudi 3D render za potrebe MIZŠ za vpis prostorov v razvid, ki ga je pripravila Skupina Tojeto, katere direktor je bivši predsednik ŠOUM in trenutni direktor Etekte Davor Račič. Omenimo, da gre za podjetje z dvanajstimi lastniki, med katere spadata tudi direktorica Študentskih domov Maribor Maja Krajnc Ružič in bivša poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik.

O amortizaciji in investicijah v sredstva ŠOU
 / 1. 4. 2021
Še zadnji primer nižje ponudbe od nepovezanega podjetja pa zasledimo pri podjetju Sinvest d.o.o., registriranem na Vojkovi 63. Gre za podjetje Mitje Kosca, sicer tudi direktorja podjetja Mind inženiring d.o.o., ki je želelo postati supernadzornik projekta drugi tir in s katerim ŠOU prav tako poslovno sodeluje. Kot je razvidno iz dokumentacije, je podjetje Sinvest pri znesku 4890 evrov neto ponudilo 60 evrov manj od nepovezanega podjetja za pripravo projektne dokumentacije. 

Iz pridobljene dokumentacije lahko sklepamo, da so s študentskim organiziranjem povezani lastniki podjetij v določenih primerih zelo verjetno prejemali informacije od ŠOU o ceni drugih ponudnikov in jim za las zbijali ceno. V primerih, ko je bila cena bistveno nižja od cen na trgu uveljavljenih podjetij, pa se zastavlja vprašanje o primerljivosti kakovosti storitev in nadzoru nad opravljenim delom. 

Poročila predsedstva, ŠOVZ-jev in Balkan Party
 / 26. 3. 2022
ŠOU je tako na koncu privatnemu waldorfskemu vrtcu leta 2019 uredil tako zunanje kot notranje prostore. A to morda še ni konec zgodbe. Kot kaže zapisnik 19. redne seje predsedstva iz novembra lani, je ŠOU ponovno odprl 30.000 evrov težko investicijo v prostore in okolico na Vojkovi 63. Kaj sledi v novi gradbeni epizodi Študentske organizacije Univerze v Ljubljani? Bo vrtec še dodatno popestril svoje igrišče? O tem in še čem v prihodnosti samo na 89,3 MHz. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

To je ta ŠOU podjetnost, transparentnost, brezbrižnost! KARIKATURE ŠOU DIKTATURE! Brez skrbi, brez nadzora, objestno. Zdaj še najmlajše otroke blatite s svojim drekom, na račun študentskega denarja. Pa vi niste normalni! In nihče nikoli nič, noben organ ali komisija, nobena političarka ali politik; le RŠ in njegove detektivke in detektivi!!!!!!!!! Poklon vsem "raziskovalcem"! ŠOU, to ni več zabava, še manj pa "gledljiv" in "sprejemljiv" show. Naj vas, če že drugi ne zmorejo, Svoboda dokončno osvobodi vaše enoumne poslovne svobode, ki gre v škodo vsem svobodnim! In predno boste odšli na smetišče smetišč, dokončajte vsaj 11. redno sejo, če si upate. Ne upate, ker ste navadne Reve in Reveži! Pejte na trg dela, če sploh veste kaj delo je, ker trg najbrž kar hlepi po vaših nezmotljivih in nezamenljivih kadrih. Vsaj naredite si uslugo in Spizdite, dokler še lahko!!! Vi ste same projektne gnile zgage, RŠ pa ima 53 let podlage za nove zmage! RŠ = ZAKON!

Predstavljajte si: da so očkove direktorsko-politične vezi še vedno več kot dovolj trdne, da kot sinček lokalnega vplivneža dobite posebej za vas nastalo direktorsko službo v enem od državnih gospodarskih kolhozov. Ker imate v novonastalem podjetju na trgu privilegiran položaj, praktično zagotovljen monopol, se v vaše podjetje začnejo stekati veliki dobički ... ki pa jih v izogib poštenemu plačevanju davkov ne želite kaj dosti prikazovati, zato se kot od moči opiti direktor odločite, da boste spletli zapleteno mrežo obvodnih podjetij v tujini, kamor boste presežni denar sproti prenakazovali, preostanek pa boste raje potrošili, khm, investirali, kot pa da bi preko davčne mase od "vašega" državnega podjetja kaj imela tudi država in njeni prebivalci.

In predstavljajte si: da se sčasoma na seznamu "investicij" znajde tudi nova, predimenzionirana poslovna stavba podjetja, v kateri si nato omislite odprtje privatnega Montessori vrtca za vaše otroke, khm, za otroke zaposlenih ... na direktorsko funkcijo tega privatnega vrtca, nastalega z državnim, torej mojim in vašim denarjem, pa imenujete nikogar drugega kot svojo takratno ženo.

In prestavljajte si še: da dobro desetletje po tem uspete, sicer z orkestrirano pomočjo podkupljenih dominantnih medijev, prepričati veliko večino sicer socio-politično očitno neinformiranih in zaskrbljujoče zabitih Slovencev (tudi bukov komentator TOJETO ni izjema), da ste pravzaprav predstavnik leve (!) politične opcije ... in da prihajate v imenu Svobode!

http://www.primorske.si/2011/07/19/zaposleni-v-gen-i-in-vrtec-v-eni-stavbi

Skratka, vsi slepci naše socio-politične vukojebine, zdaj pa konec predstavljanja: to, kar opisuje zgornji članek, ni posebnost ali anomalija v naši sicer zgledno urejeni demokraciji™ (seveda samo, ko/če je ne vodi Janša), ampak več desetletni način delovanja tranzicijske, zlasti leve™ politike, ki z nedavnimi političnimi "spremembami" zgolj dobiva z mandatom naroda podprto uradno potrditev in dokončno odobritev.

Dragi sodržavljani, namesto, da se čudite takim zgodbam misleč, da je nekdo odkril toplo vodo, se raje primite za denarnice, da vam med plesom ne popadajo iz žepov. ;)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness