Novi obrazi, novi resorji

Aktualno-politična novica
12. 5. 2022 - 15.10
 / OFFsajd

Stranke Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica so zaključile z usklajevanjem programskega dela koalicijske pogodbe in predstavile večino ministrskih kandidatov. Ministrski prerez prinaša 19 ministrstev in eno brez resorja. Nova vlada pa bo ustanovila tudi tri nova ministrstva. Prenovljeni zakon o vladi bodo stranke nastajajoče vladne koalicije vložile v parlamentarni postopek po koncu petkove prve seje Državnega zbora. Srečanje, na katerem je beseda tekla o koalicijski pogodbi, je na novinarski konferenci povzel najverjetnejši bodoči mandatar Robert Golob.

Izjava 1

Kljub temu da so mnoga imena že znana, pa nekateri bodoči ministri še niso dorečeni. Stranka Gibanje Svoboda je imenovala deset ministrov in enega ministra brez listnice na Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, Mateja Arčona. SD je predložil svoje kandidatke in kandidate za tri ministrstva od štirih, Levica pa za eno od treh, ki jim pripadajo. Kandidate in kandidatke za ostala ministrska mesta so stranke koalicijskega trojčka medsebojno uskladile, usklajevanje pa bo nadalje potekalo znotraj posameznih strank. 

Izjava 2

Robert Golob pričakuje, da bodo vsa imena znana že čez vikend. Za imenovanje ministrskih imen ima koalicijski trojček časa le 14 dni, ob čemer je Golob izpostavil, da časovnica oblikovanja vlade ni ogrožena. Koalicijski trojček želi vlado sestaviti do 3. junija, koalicijsko pogodbo pa bi lahko parafirali do konca tega tedna.

Med pomembnejšimi imeni je kandidat za finančnega ministra Klemen Boštjančič iz stranke Gibanje Svoboda in kandidatka za pravosodno ministrico Dominika Švarc Pipan iz SD. Zlasti slednjo so obkrožale govorice, da se je za ministrski položaj z novim mandatarjem pogajala mimo vodstva stranke, kar je Švarc Pipan zanikala. Predsednica stranke SD Tanja Fajon bo vodila Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Ministrsko ekipo bo na posameznem resorju sestavljala po ena stranka, kar pomeni, da bodo tako minister kot državni sekretarji iz iste stranke. 

Pri snovanju ministrstev so bila, kot že omenjeno, dorečena tudi tri nova ministrstva. Ministrstvo za solidarno prihodnost, ki ga bo vodil Luka Mesec, Ministrstvo za podnebje in energijo, ki ga bo vodil Bojan Kumer, in Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ki bo pripadlo nekdanjemu rektorju ljubljanske univerze Igorju Papiču. Njihovo ustanovitev in delovanje opiše Robert Golob.

Izjava 3

Eno izmed novih ministrstev bo vodil koordinator stranke Levica Luka Mesec, ki bo kandidat za ministra za solidarno prihodnost. Ministrstvo bo domnevno skrbelo za stanovanjsko politiko in problematiko dolgotrajne oskrbe, več o pristojnostih samega ministrstva pa še ni znano. Vladi se bosta pridružila tudi predsednika strank koalicije KUL, ki sta ostali pred vrati parlamenta. Predsednik LMŠ Marjan Šarec bo postal minister za obrambo, medtem ko bo infrastrukturno ministrstvo pripadlo Alenki Bratušek. Oba sta svoje mesto našla v kvoti stranke Gibanje Svoboda. 

Luka Mesec je na novinarski konferenci izpostavil, da so stranke poiskale skupen jezik. Pomembna točka je bila zlasti nasprotovanje koalicijskih strank nakupu bojnih vozil Boxer, za katere naj bi Slovenija odštela 343 milijonov evrov. Trenutni obrambni minister Matej Tonin je včeraj že podpisal memorandum o nakupu vozil, ki Slovenijo zavezuje plačilu vsaj 7,5 milijona evrov stroškov razvoja.

Izjava 4
Po uskladitvi koalicijske pogodbe, morajo to sprejeti še organi posameznih koalicijskih strank. Izvršni odbor in svet stranke Gibanje Svoboda bosta na to temo zasedala danes, nato sledi Levica, ki se bo sestala v prihodnjih dneh. Socialni demokrati bodo o vstopu stranke v vlado odločali na konferenci 19. maja. Koalicijskemu trojčku bi na ta način uspelo slediti zarisani časovnici, ki novo vlado napoveduje v začetku meseca junija. Po zadnjih informacijah je soglasje h kandidaturi za generalnega sekretarja Državnega zbor umaknil Robert Pavšič, ki je domnevno zaposlen v kabinetu najverjetnejše predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič.

 

SEZNAM MINISTRSKIH KANDIDATOV

GIBANJE SVOBODA:

Ministrstvo za finance: Klemen Boštjančič

Ministrstvo za zdravje: Danijel Bešič Loredan (tudi podpredsednik vlade)

Ministrstvo za notranje zadeve: Tatjana Bobnar

Ministrstvo za javno upravo: Sanja Ajanović Hovnik

Ministrstvo za varstvo narave in prostor: Uroš Brežan

Ministrstvo za podnebje in energijo: Bojan Kumer

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije: Igor Papič

Ministrstvo za vzgojo in šolstvo: Amalija Žakelj

Ministrstvo za obrambo: Marjan Šarec

Ministrstvo za infrastrukturo: Alenka Bratušek

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu: Matej Arčon, minister brez listnice

SOCIALNI DEMOKRATI:

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve: Tanja Fajon

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport: Matjaž Han

Ministrstvo za pravosodje: Dominika Švarc Pipan

LEVICA:

Ministrstvo za solidarno prihodnost: Luka Mesec

 

Foto: https://www.dnevnik.si/1042988863/slovenija/video-izjava-o-oblikovanju-n...

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

sepravi Levica s priložnostjo furat tisto, za kar se jih voli.
Bodo solidarnostne ideje uspeli kako izvesti ob vladanju operativnega kapitalista..

Zrelostna preizkušnja za Mesca&Co - ali jim je poslednji mandat - ker njih dvomim, da bo kdo podobno reševal izpod praga, fingerscrossed

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.