Marija supa dalje

Kulturna ali glasbena novica
19. 8. 2022 - 15.10

V ponedeljek smo bili zavoljo praznika Marijinega vnebovzetja oproščeni dela. Za Rimskokatoliško cerkev pomemben praznik je prav kot v Sloveniji deležen velike medijske pozornosti tudi v sosednji Hrvaški. Tudi če se 15. avgusta niste odpravili pod hladne oboke cerkva, ste se Marijinemu prazniku težko izognili. Tako se je na ta dan na priljubljeni plaži na reški Kantridi pojavil velik rožni venec, hrvaško krunica. Pravzaprav je rožni venec plaval v morju. Mnogo kopalcev se zanj ni zmenilo ‒ nemara ga sploh niso opazili ‒ drugi pa so se mu previdno približevali, zaplavali okoli njega ali pod njim, se tudi pokrižali in ga fotografirali.

Plavajoči rožni venec ima štiriletno zgodovino. Leta 2019 je namreč mimo plaže na supu priveslala sama devica Marija. Dogodek opiše Tajči Čekada, performativna umetnica, ki je del organizacijske ekipe obeleževanja videnja. Marijino supanje in pozdravljanje vernikov je pred tremi leti na plaži povzročilo precej veselja, dogodek pa je sprožil tudi manj odobravajoče odzive.

izjava

Mnoga današnja svetišča, ki so posvečena Materi Božji, med njimi tudi svetišče na Trsatu nad Reko, izvirajo iz tradicije domnevnih čudežev in videnj. A verniki nove čudeže očitno težje sprejmejo. V prikazovanje Marije na supu se je na poziv reške škofije vmešal celo policist, ki se je odpravil k umetnici, da bi dobil pojasnilo. Zmedenemu policistu je umetnica razložila, na katere zakonske člene o blasfemiji naj se sklicuje.

izjava

Po prikazovanju Marije so organizatorji ustvarili Facebook profil in spletno stran, na katerih so poleg informacij in dokumentacije dogodka za male pare na voljo tudi spominki. Leta 2020 so na plaži obeležili tudi prvo obletnico dogodka, ko so se verniki in naključni mimoidoči oziroma plavajoči lahko poklonili spominu na videnje.

izjava

Lani pa je obeleževanje dobilo nove razsežnosti. Zaradi ukrepov zoper pandemijo so mnoga svetišča podlegla prepovedi zbiranja velikih skupin ljudi ter prodajanja spominkov in sveč. Za razliko od priznanega in vsako leto obleganega svetišča na Trsatu svetišče na Kantridi ni priznano, zato se je izognilo prepovedim. Čekada je s svojo ekipo popolnoma legalno postavila stojnico in prodajala vžigalnike, koledarje, svečke in podobno z Marijino podobo. Spremljal jo je tudi angel, ki je kopalce ozaveščal o videnju.

Letos, tretjič zapovrstjo, pa je bilo obeleževanje še posebej osvežujoče. Verniki so bili povabljeni k molitvi ob plavajočem rožnem vencu. Dogodek je bil tudi bolj medijsko pokrit kot prejšnja leta. Napoved slavljenja je bila v časopisu Novi list objavljena skupaj z napovedjo čaščenja na Trsatu. Kar nekaj regionalnih medijev pa je o plavajočem rožnem vencu poročalo tudi na sam 15. avgust.

izjava

Organizatorji so v vabilu na dogodek med drugim napisali, da bi lahko Kantrida postala novo središče verskega turizma. Čeprav je daleč največ pozornosti poželo videnje Marije, se po Čekadinih besedah zdi, da je vernikov vsako leto več, hkrati pa narašča tudi medijska pozornost.

izjava

Dotična plaža ima gotovo potencial, da se razvije v versko središče. Verskim občutkom se lahko predajaš v objemu morja in sonca, poleg tega pa se je tu dogodilo videnje, ki ne sloni zgolj na govoricah, temveč trdnih dokazih. Če ste letošnjo obletnico prikazanja Gospe od supa zamudili ali pa morda niste niti vedeli, da ste od svetišča na reški plaži v Ljubljani oddaljeni le dve uri vožnje, si lahko nekaj verskega turizma privoščite tudi prihodnje in vsa nadaljnja leta. Marija ne gre nikamor.

izjava

Kulturne novice je pripravila Iva.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Odličen prispevek, hvala za nekaj najbolj zabavnega v tem poletju!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness