Predvideno nepredviden dogodek

Oddaja

Med nestrpnim pričakovanjem druge redne seje Študentskega zbora Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, v nadaljevanju ŠOU, smo pod drobnogled vzele dogodek Vseštudentski žur: Pozdrav študentom na Kampusu, ki je potekal na prvi dan tekočega študijskega leta, 3. oktobra lani. Največjo študentsko zabavo v Sloveniji, organizirano deset dni pred volitvami, je torej še v stari zasedbi predsedstva ŠOU financiral kar iz proračunske rezerve

Vstop na dogodek, na katerem so nastopili Mrfy, Matter, Kokosy in srbski turbofolk pjevač MC Stojan, je bil za študente prost. Kot je razvidno iz Erarja, je ŠOU agenciji za organizacijo dogodka Lime'n'Lemon v mesecu septembru nakazal nekaj več kot 34 tisoč evrov, v mesecu novembru pa še okoli 12 tisoč, skupaj dobrih 46 tisoč evrov.  Na ŠOU smo se obrnile z vprašanjem, iz katere postavke se je dogodek financiral. Pisno so nam pojasnili, da so sredstva črpali iz proračunske rezerve, postavke proračuna, ki je sicer namenjena nujnim, nepredvidenim aktivnosti izredne narave. 

Kaj so sredstva ŠOU in kaj je proračun ŠOU, od 2010 do 2021
 / 10. 2. 2021
Proračunska rezerva v letnem proračunu predstavlja med 3 in 5 odstotki predvidenih prihodkov. Ta del proračunskih sredstev se tako ne razporeja med posamezne postavke, pač pa se zadrži kot splošna proračunska rezerva. Leta 2022 je višina proračunske rezerve znašala 120 tisoč evrov. Nakazilo organizatorjem dogodka v višini dobrih 46 tisoč evrov tako predstavlja skoraj štirideset odstotkov sredstev proračunske rezerve za leto 2022.

ŠOU v vsebinski obrazložitvi finančnega načrta za leto 2022 navaja tri primere, v katerih se sredstva lahko črpajo iz proračunske rezerve. Prvi primer so nepredvidene naloge ali aktivnosti, za katere v proračunu ni načrtovanih sredstev in bi naj bile izredne narave. Sredstva iz proračunske rezerve se lahko nameni tudi za dejavnosti, za katere se tekom leta izkaže, da jim sredstva v proračunu niso zagotovljena v zadostnem obsegu. Tako se je na primer v preteklosti del proračunske rezerve zaradi večjega števila izvedenih sej namenil izplačilu sejnin. Prav tako pa je proračunska rezerva namenjena pokrivanju preteklih in tekočih izgub. O porabi sredstev iz postavke proračunske rezerve odloča predsedstvo s sklepom na predlog predsednika ŠOU v Ljubljani. Pri odločanju glede črpanja sredstev iz proračunske rezerve je tako izključen študentski zbor, ki sicer z dvotretjinsko večino odloča o razdelitvi sredstev v proračunu. 

Zapisnik seje predsedstva, na kateri je bil podan sklep o črpanju sredstev iz proračunske rezerve za dogodek Vseštudentski žur: Pozdrav študentom na Kampusu, smo neuspešno iskale na spletni strani ŠOU v Ljubljani. S prošnjo za podelitev dotičnega zapisnika smo se obrnile na ŠOU, od koder smo po večkrat prejetem odgovoru, v katerem so zatrjevali, da ne razumejo našega vprašanja, končno prejele zapisnik te skrivnostne seje. Po zapisniku sodeč je bila odločitev za odprtje projekta Koncert na študentskem kampusu sprejeta na 33. redni seji predsedstva 12. septembra lani. Predsedstvo ŠOU se je za izvedbo dogodka tako odločilo na seji, ki je potekala manj kot en mesec pred volitvami v študentski zbor v času volilne kampanje, ki se je začela 26. avgusta z razpisom volitev. Predlog za odprtje projekta je podal Luka Kopinšek, član predsedstva in takratni vodja Resorja za obštudijske dejavnosti. 

Vprašale smo se, zakaj kljub temu, da so različna brucovanja in množične študentske zabave v prvem tednu novega študijskega leta že dolgo ustaljena tradicija, ljubljanska študentska organizacija izvedbe brucovanja ni mogla predvideti ob sprejemanju finančnega načrta za leto 2022 in ga financirati iz proračunske postavke, namenjene financiranju obštudijskih dejavnosti. Prav tako je dogodek predlagal sam vodja resorja za obštudijske dejavnosti, ki mu je ŠOU v letnem proračunu za leto 2022 že namenil sredstva – 92 tisoč evrov. 

S ŠOU so nam odgovorili, da dogodka niso mogli predvideti zaradi epidemije covida-19. Ta se je sicer uradno zaključila že v sredini junija 2021, javna zborovanja in prireditve pa so lahko brez omejitev potekali od sredine februarja 2022. Finančni načrt za leto 2022, ki je prvo obravnavo dočakal konec maja lani, je bil sprejet junija, ko nas je Golob že osvobodil jarma covidnih ukrepov. Tako nič ni kazalo na to, da zaradi epidemioloških razmer dogodka oktobra ne bi uspeli izpeljati. 

Od ŠOU do konca redakcije nismo prejele odgovora o tem, kdaj in kako se je izvedel razpis za organizatorja dogodka, na katerem je bila izbrana agencija Lime'n'Lemon. Zatrdili so nam le, da se je zbiralo ponudbe in povpraševanja skladno z zakonom o javnem naročanju. Pravilnik o finančnem poslovanju ŠOU v Ljubljani določa, da mora ŠOU o javnih naročilih skladno z zakonom voditi evidenco o njihovi oddaji, ki zajema »navedbo predmeta, vrsto predmeta in vrednost javnega naročila«. Seznam vseh javnih naročil za preteklo leto mora biti, kot narekuje 14. člen pravilnika, objavljen na spletni strani ali na portalu javnih naročil do konca februarja.

Obudimo študentsko življenje in Stand-up
 / 12. 12. 2021
Praznjenje proračunske rezerve za izvedbo dogodkov, ki zabavajo študentko, pri ŠOU ni redkost. Kot smo poročale v prejšnjih oddajah, so v letu 2019 iz proračunske rezerve črpali sredstva za projekte, kot so na primer tečaj windsurfanja, posodobitev piknik prostorov na Študentskem kampusu in dijaški žur. V letu 2021 pa so iz postavke sredstva namenili tudi dodatnemu financiranju zavoda Študentska svetovalnica, saj naj bi tekom leta med študentsko populacijo naraslo povpraševanje po storitvah zavoda. 

Poleg tega so oktobra 2021 na 18. seji predsedstva sredstva iz proračunske rezerve namenili za izvedbo projektov Študentski tabori, Stand-up in Obudimo študentsko življenje. ŠOU smo prosile za posredovanje konkretne vsebine dogodkov ter za podatke o tem, kdaj in kje so bili ti izvedeni. Odgovorili so nam le, da so se odvili v letu 2021 in da za posamezen projekt niso porabili več kot 9 tisoč evrov. Na spletni strani in omrežjih ŠOU nismo našle vabil, poročil ali kakšnih drugih materialov, ki bi pričali o tem, da so se ti dogodki tudi dejansko izvedli. 

Na ŠOU smo naslovile tudi več vprašanj in podvprašanj o tem, kaj vse se je v letu 2022 poleg vseštudentskega žura še financiralo iz proračunske rezerve in ali se je proračunska rezerva v celoti porabila. O tem, koliko sredstev je bilo v prejšnjem letu izčrpanih iz proračunske rezerve, s ŠOU nismo dobile odgovora. Pojasnili so, da se projekti, za katere so sredstva v letu 2022 črpali iz postavke proračunske rezerve, še izvajajo, kar sicer ni razlog za prikrivanje vsebine projektov. Kot so nam sporočili s ŠOU, citiramo:  »Projekti še niso zaprti, tako da bodo predstavljeni poslankam in poslancem študentskega zbora ŠOU v Ljubljani v zaključnem poročilu, ki se bo potrjevalo na seji«. To pomeni, da člani in članice študentskega zbora, ki so glede na statut ŠOU predsedstvu nadrejen organ, do tega dne še nimajo uradne informacije o tem, za kaj se porabljajo preostala sredstva iz proračunske rezerve. Prav tako brez odgovora ostajamo na redakciji. Kdaj bo potekala seja, na kateri bodo v študentskem zboru dobili vpogled v zaključno sporočilo, zaenkrat ostaja neznano.   

 

Véliki žur sta zamudili Urška in Karin.  

 

Priloga: Zapisnik 33. redne seje

 

Naslovna fotografija je delo avtorice prispevka. Za osnovo je uporabljena fotografija iz prispevka Difficult Scriptures About Money

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

McStojan

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.