Povzetek 2. redne seje študentskega zbora ŠOU v Ljubljani

Oddaja

Seja študentskega zbora ŠOU LJ
 / 22. 2. 2023
V sredo, 22. februarja, je ob 19. uri v prostorih Ekonomske fakultete potekala druga redna seja Študentskega zbora Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, krajše ŠOU v Ljubljani. Na seji so se poslanci seznanili s spremembami v sedmih aktih ŠOU ter imenovali člane pritožbene komisije in člana razsodišča Študentske organizacije Slovenije. 

Poslanca Medicinske in Filozofske fakultete, Tadej Rajgelj in Domen Vrhovnik, sta takoj po začetku seje opozorila, da so poslanci gradiva za sejo prejeli le slabe tri ure pred pričetkom seje. Rajgelj je zato predlagal umik seznanitve s predlaganimi spremembami aktov z dnevnega reda, Vrhovnik pa je ob tem izpostavil 6. člen Poslovnika študentskega zbora, ki določa, da morajo poslanci in poslanke gradiva za sejo prejeti vsaj tri delovne dni pred sejo, razen če to zaradi objektivnih razlogov ni mogoče. Predsednik študentskega zbora, Matej Igličar, je pojasnjevanje razlogov za zapoznelo pošiljanje gradiv prepustil predlagatelju sprememb pravilnikov in drugih aktov, predsedniku ljubljanske študentske organizacije, Klemnu Petku. Ta je izpostavil, da imajo »v hiši računsko sodišče«.

Izjava

Kontaktirali smo računsko sodišče, ki izvaja revizijo učinkovitosti ŠOU v Ljubljani pri zastopanju interesov in pravic študentov med 1. januarjem 2020 in 30. junijem 2022. Pisno so nam sporočili, da Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani še niso poslali osnutka revizijskega poročila, niti jim niso poslali nikakršnih formalnih zahtev. Tako ŠOU v Ljubljani formalne zahteve ali roki računskega sodišča ne zavezujejo k spremembam aktov v tako kratkem času. 

Čeprav so poslanke in poslanci gradiva s spremembami aktov ŠOU prejeli prepozno, da bi jih dobro preučili, se dnevni red seje ni spreminjal. Po mnenju predsednika ŠOU v Ljubljani, Klemna Petka, to ni problematično, saj se spremembe vseh aktov sprejemajo po dvofaznem postopku in se bo Študentski zbor na tokratni seji s predlaganimi spremembami zgolj seznanil. 

Med najpomembnejšimi predlaganimi spremembami je sprememba Pravilnika o finančnem načrtu. Če bo ta sprejeta, bo ŠOU po novem sprejemal dvoletne finančne načrte. Po besedah Petka je odločitev za prehod na sistem dvoletnih finančnih načrtov skladna s smernicami računskega sodišča in Finančno-računovodske službe ŠOU oziroma FRS. Predlagane so tudi spremembe v Pravilniku o finančnem poslovanju. Zvišala se bo osnova za izračun honorarjev, sejnin in nadomestil. Z večjo osnovo se bo poslancem sejnina zvišala za približno 10 evrov, enkrat letno pa bo na predlog predsedstva ŠOU mogoča uskladitev višine honorarjev, sejnin in nadomestil z inflacijo cen osnovnih življenjskih potrebščin. 

O praznjenju proračunske rezerve ŠOU v Ljubljani
 / 31. 1. 2023
Spremenil naj bi se tudi Pravilnik o volilnih kampanjah, ki je po besedah Petka do zdaj onemogočal učinkovito sankcioniranje prekrškov, saj je kot ukrepa ob kršitvi dopuščal le opomin kršiteljem ali razveljavitev volitev. Dopolnjen pravilnik definira lažje in hujše kršitve pravil izvajanja volilne kampanje ter določa med 400 in 4 tisoč evrov denarne globe za kršitelje. Iz pravilnika o volilnih kampanjah je predvideno tudi črtanje člena, ki je do zdaj prepovedoval izvajanje kampanj v prostorih Študentskega kampusa. Petek utemeljuje, da je to potrebno, saj se, citiramo: »nekatere zadeve odvijejo v predvolilnem času tudi tam«.

V Statutu ŠOU se načrtuje zmanjšanje števila študentskih poslancev v Študentskem zboru iz 43 na 42, saj si želi Fakulteta za državne in evropske študije Nove univerze izstopiti iz ŠOU. Statut predvideva tudi ukinitev resorja za ŠOVZ in ustanovitev novega Resorja za informiranje in razvoj. Nov Pravilnik o delovanju in financiranju ŠOVZ predvideva, da bo finančni nadzor nad ŠOVZ-ji vršila Finančno-računovodska služba ŠOU v Ljubljani. Ta bi ob ugotovljenih nepravilnostih posamezni fakultetni študentski organizaciji financiranje lahko tudi zamrznila. 

Funkcija podpredsednika Študentskega zbora bo po novem voljena. Izvoljen podpredsednik bo dobil več pristojnosti, saj bo lahko v primeru odsotnosti predsednika sam skliceval redne ali izredne seje Študentskega zbora. Kot pojasnilo Petek navaja, da v preteklih mandatih zaradi različnih razlogov predsednik Študentskega zbora seje daljše obdobje ni sklical. Razširitev pristojnosti sklicevanja na podpredsednika Študentskega zbora tako predstavlja varovalo v primeru daljše neaktivnosti predsednika.

Na dnevnem redu je sledilo imenovanje članov pritožbene komisije. Kot prvi kandidat se je predstavil podpredsednik Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani, Luka Mihalič, ki je v Študentski zbor kandidiral na listi FUL Povezani. Predsednik Študentskega zbora, Igličar, je poleg podpredsednika zbora v pritožbeno komisijo predlagal še Oskarja Škulja, člana modrih Pand Pravne fakultete, Fazlija Gashija, iz vrst povezanih Pacientov Zdravstvene fakultete, in Simona Škabarja, ki sicer ni poslanec v Študentskem zboru, a prihaja iz krogov modrih Pand. Po kratki razpravi je Študentski zbor potrdil vse štiri predlagane kandidate za člane pritožbene komisije. V pritožbeni komisiji bosta poleg njih zasedala še dva predstavnika strokovnih služb ŠOU v Ljubljani. 

Še pred glasovanjem je predsednik Študentskega zbora Igličar pojasnil, zakaj je kandidate za člane pritožbene komisije predlagal sam. 

Izjava

Pogovor s Tadejem Rajgljem in Davidom Vidmarjem
 / 23. 2. 2023
Poslanski klubi še niso oblikovani, saj poslanci in poslanke – razen Poslanskega kluba Glas – predsedniku zbora še niso predložili obrazcev za ustanovitev poslanskega kluba. Poslanski klub Glas je za zdaj torej prvi in edini uradno formiran klub poslancev v Študentskem zboru ŠOU v Ljubljani. Vanj se združuje šest poslank in poslancev. Oba poslanca Medicinske fakultete, Rajgelj in Vidmar, oba poslanca Fakultete za kemijo, Pal in Velkova, poslanec AGRFT, Marn, in poslanec Filozofske fakultete, Vrhovnik. Klub bo vodil poslanec Medicinske fakultete, Tadej Rajgelj.

Sledilo je imenovanje članov Razsodišča Študentske organizacije Slovenije, krajše ŠOS, v katerega vsaka lokalna študentska organizacija imenuje po dva člana. Kot kandidata sta se predstavila Matevž Kopač iz krogov Povezanih in Lara Buzina. Oba kandidata je Študentski zbor potrdil za predstavnika ljubljanske študentske organizacije v Razsodišču ŠOS-a. Kopač je svoje kompetence za opravljanje funkcije strnil takole.

Izjava

Sledila je še točka razno, pod katero je Rajgelj Petku zastavil vprašanje o decembrskem nakazilu ŠOU v Ljubljani policiji.

Izjava

Izjava

Vprašanje o namenu decembrskega nakazila 41 evrov in 73 centov policiji smo na ŠOU v Ljubljani naslovili tudi sami. Do zaključka redakcije odgovora nismo prejeli.

 

Priloge:

Poslovnik študentskega zbora_spremembe

Pravilnik o finančnem načrtu_spremembe

Pravilnik o finančnem poslovanju_spremembe

Pravilnik o volilni kampanji_spremembe

Pravilnik o delovanju in financiranju ŠOVZ_spremembe

Statut ŠOU_spremembe

Volilni pravilnik_spremembe

 

 

 

Foto: ŠOU

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

📑

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness