God save the UCU

Oddaja
26. 3. 2023 - 16.00

Združeno kraljestvo ponovno v valu stavk visokošolskih predavateljev
 / 10. 12. 2021
Vir slike: UCU

Lepo pozdravljene v prvi pomladni Kaj pa univerzi. Tokrat bomo govorile o dogajanju v sindikatu univerz in kolidžev v Združenem kraljestvu – University and College Union, krajše UCU. Leta 2018 smo poročale, da so zaposlene in zaposleni zaradi nevzdržne pokojninske sheme s študenti in študentkami izvedli najdaljšo in najintenzivnejšo stavko v zgodovini tamkajšnjega visokošolskega sistema. Nazadnje pa smo konec leta 2021 pripravile daljšo oddajo o stavki, na kateri so zaposleni in zaposlene nadaljevali z odporom proti neoliberalnim politikam države in univerzitetnih elit v visokem šolstvu ter opozarjali na slabšanje delovnih razmer, prenizke plače in pokojnine. Za današnjo oddajo smo se o stavki, ki se je začela februarja 2023, pogovarjale z raziskovalko in predavateljico na Univerzi v Leedsu Jano Javornik.

Za začetek prisluhnimo trenutnim zahtevam stavkajočih. 

IZJAVA

Letošnja stavka UCU Rising, v kateri stavka 70 tisoč akademičark in akademikov, se pridružuje drugim skupinam delavcev in delavk. 

IZJAVA

Stavkajoči univerzitetni delavci in delavke se za razliko od slovenskega prostora in prej omenjenih poklicnih skupin ne pogajajo z vlado. Čeprav gre za javne univerze, se zaposleni pogajajo s predstavniki delodajalcev: UCEA – Universities and Colleges Employers Association in Universities UK. Stavkajoči so dosegli velik napredek na področju rezov v pokojnine, a aktualna ponudba ni dovolj. 

O tem, zakaj šolniki v Veliki Britaniji letos ne bodo stavkali, čeprav želijo.
 / 9. 11. 2018
IZJAVA

Je pa v tokratni stavki prišlo do prehitro sprejetih kompromisov, kar je pripeljalo do nestrinjanj med vodstvom in članstvom sindikata ter očitkov o nedemokratičnosti. 

IZJAVA

Člani in članice visokošolskega odbora sindikata odgovarjajo, da se zaradi statuta niso mogli opredeliti do posameznih sporov. 

IZJAVA

Kljub zaostreni stavkovni zakonodaji je stavka potekala vse do petka. Predavanj v tem času ni bilo, potekala pa je drugačna oblika pedagoške aktivnosti – teaching out. 

Zasedba univerz Združenega kraljestva in upor proti marketizaciji izobraževanja
 / 28. 5. 2021
IZJAVA

Zanimalo nas je, ali so tudi to stavko podprli študentje in študentke, ki so se v preteklosti že udeleževali demonstracij sindikata. In obratno: sindikat je leta 2021 podprl študentski upor proti plačilu stanovanjskih najemnin, ki so ga študentje in študentke izrazili z zasedbo več fakultet.

IZJAVA

Stavko podpira tudi študentski sindikat – Student Union, ki se je formalno priključil stavkovnemu valu UCU-ja. 

IZJAVA

Poročale smo že, da se na posameznih fakultetah dogaja več kršitev, ki so posledica sledenja interesom trga. Tako smo samo lani poleti poročale o tem, da je Univerzi v Huddersfieldu grozila ukinitev številnih programov s področja humanistike in umetnosti, Univerza v Roehamptonu in Univerza De Montfort sta bili pod pritiskom k odpuščanju zaposlenih, Univerza v Wolverhamptonu pa pod pritiskom k ukinitvi okoli 150 predmetov. Javornik pojasni, da so zaradi obsežnosti stavke v ospredju glavne – skupne zahteve. Predstavniki delodajalcev pa se na zahteve odzivajo z grozečimi napovedmi o prihodnosti zaposlitev na univerzah. 

IZJAVA

O podaljšanju stavke so člani in članice sindikata glasovali do danes, odločitev pa še ni znana. Javornik zaključi, da si meddelavske solidarnosti, ki se odraža v sindikalnem združevanju, želi tudi v Sloveniji. 

IZJAVA

Kljub sporom stavkajoči visokošolski delavci in delavke v Združenem kraljestvu ostajajo zgled. Četudi se slovenskim rednim profesorjem in profesoricam ni treba boriti za dostojno plačilo in pokojnino, pa se je za boljše delovne pogoje treba boriti za vse ostale zaposlene mlade raziskovalke, asistente, lektorice in druge. Prostora za izboljšave v našem prostoru je tako še veliko, a o tem kdaj drugič. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

GOD SAVE LUCU

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness