Štart Klubskega maratona in novi Die Antwoord

Oddaja
21. 5. 2014 - 9.15

Tisti čas leta je, ko na Radiu Študent spet pozivamo in vabimo vse mlade, še neuveljavljene glasbenike in skupine, da se priključijo najdaljši in najglasnejši glasbeni karavani pri nas - Klubskemu maratonu 2014, ki bo letos jeseni ponovno gostoval v avtonomnih klubskih prostorih, ki tvorijo hrbtenico slovenskega klubskega podtalja. Na večtedenski turneji se bo predstavilo šest obetavnih glasbenikov ali skupin, ki jih bo izbrala komisija glasbene redakcije Radia Študent.

Poleg turneje, ki se bo odvijala vsak konec tedna od 20. septembra do 8. novembra s finalnim večerom v Ljubljani, bo Radio Študent izbranim klubskim maratoncem omogočil še izvedbo radijskega koncerta v živo, promocijo med maratonom in po njem ter studijsko snemanje skladb, ki bodo izdane na promocijski zgoščenki. Prijave na natečaj sprejemamo do 9. junija, vsebujejo pa naj vsaj tri avdio posnetke v mp3 formatu, naslove in besedila skladb, kratko predstavitev in kontaktne podatke. Prijave sprejemamo izključno prek elektronske pošte klubski.maraton@gmail.com. Izbrani ustvarjalci bodo jeseni skoraj vsak konec tedna stali na odru in postali del te glasbene karavane, več informacij o njej pa lahko najdete v besedilu razpisa na naši spletni strani.

To nedeljo, 25. maja, bo v Kinu Šiška potekal dobrodelni koncert Elvis Jackson, Repetitor in Damirja Avdića. Ves izkupiček od prodaje vstopnic, ki stanejo 10 evrov, bo namenjen prizadetim v poplavah na Balkanu.

Skupino Punčke so ravno v teh dneh, ko predstavljajo videospot za svojo skladbo Srce, Queens of the Stone Age izbrali za svojo predskupino. Omenjeni videospot je bil sicer posnet v Zagrebu pod taktirko režiserja Vanje Vascarca in ga je trio že je objavil na svojem Youtube kanalu. Med kupom koncertov, na katere se podajajo v prihodnjih mesecih, pa prav gotovo ne gre zamuditi ljubljanskega s Queens of the Stone Age, ki se bo, kot vam je gotovo že znano, odvil 9. junija v Križankah.

Julija bosta nov album z naslovom Hope's Beautiful Daughters izdala Katarina Juvančič in Dejan Lapanja. Album prinaša prvo sodelovanje škotskih in slovenskih glasbenikov in pripovedovalcev, na njem pa boste našli upesnjene inuitske legende, Rozo Luxemburg, Ireno Sendler, Frido Kahlo in druge. Med komadi najdemo tudi prvo škotsko-slovensko pesem, albumu pa se pridružujejo tudi glasbeniki, ki sooblikujejo folk sceno v Glasgowu. V pripovedih se pridružujejo trije svetovno znani škotski pripovedovalci, ki so jim soundtrack priskrbeli improvizatorji iz vrst Salamandra Salamandre. Domači glasbeniki, ki so s škotskimi kolegi soustvarili zvočno podobo plošče, so že stalni sodelavci Katarine & Dejana, vseh sodelujočih na albumu pa je 19. Album, ki izide pri Katarinini one-woman-band založbi StrayCat Tunes, bo septembra predstavljen tudi na turneji po Veliki Britaniji.

                                  Foto: Roman Šipič/Delo

Pod okriljem Slovenskega Punk rock portala je začela delovati Založba Punk portala. Njen namen je približati glasbo poslušalcem in jim ponuditi glasbo širokega spektra alternativnih smeri. Gre za neprofitno internetno založbo, ki se bo trudila izdati čim več stvaritev različnih izvajalcev in s tem povečati njihovo prepoznavnost, zato zainteresirane avtorje vabi v svoje vrste. Domuje tudi na >>Bandcampu, kjer sta trenutno že dve izdaji. Prva z naslovom Punk rock strela 2013 je izšla februarja letos in je kompilacijske narave. Pod drugo pa se je pravkar vpisal EP skupine Special Delivery. Ta nosi naslov Underground United, na njem pa je zbranih šest komadov, ki bodo izšli tudi na kaseti.

Južnoafriška senzacija Die Antwoord, ob kateri se boste lahko avgusta napasli na Schengenfestu, za 3. junij napoveduje nov album z naslovom Donker Mag, ki bo izšel pri Zef Recordz. Napoved albuma, na katerem bodo komadi z zgovornimi naslovi, kot sta Happy Go Sucky Fucky in Girl I Want 2 Eat U, je že pospremil videospot za komad Pitbull Terrier, ki je … No, pač tak, kot ga gre od brezkompromisne zasedbe tudi pričakovati, vsekakor pa ni za slabe želodce. Tem bolj priporočamo spot Pitbull zasedbe Emirja Kusturice & The No Smoking Orchestra. Oba lahko najdete in primerjate pod tem prispevkom.

O novem albumu Boris smo že poročali, japonski trio pa predstavlja tudi videospot za skladbo Vanilla, ki bo na njem. Noise, ki je njihov devetnajsti studijski album, izide 17. junija pri založbi Sargent House.

Brata Bird, znana kot Tweak Bird, sta dobra znanca domačih odrov in nikakor ne počivata. V začetku maja sta izdala nov album >>Any Ol’ Way, sedaj pa sta na nastopu moči združila s King Buzzom iz znamenitih Melvinsov. Rezultat njihove kolaboracije je tudi 7-inčna plošča, h kateri sta prispevala komad >>Upside Down Frankenstein.

Izhod:

Sreda

V Kinu Šiška se bo danes v okviru nanizanke Sonica Series mudil William Basinski, ameriški skladatelj sodobne elektronske glasbe, ki je s serijo Disintegration Loops dodal pomemben košček v mozaiku, sestavljenem iz elementov elektronske, klasične in ambientalne glasbe. V okviru dogodka bo nastopil tudi domači glasbenik, zvočni oblikovalec in multimedijski ustvarjalec Luka Prinčič. Če si vstopnice niste zagotovili v predprodaji, vas bo stala 10 evropskih.

V Klubu Gromka bo zvečer nastopila petčlanska zasedba Aritmija, ki na sodoben način preigrava tradicionalne balkanske ritme in melodije in jih lahko prisluhnete za 3 evre, v Baru Prulček pa je danes večer za jam session, na katerem se bo mudila zasedba Madžari.

Četrtek

Jutri bosta prav tako v Prulčku Therno Diallo in Marko Petrušič na jazz način preigravala Chopina, v Klubu Gromka pa se bodo mudile thrash, grindcore in crossover zasedbe Nadimač, PLF, Dead Instrument in Undead. Ne pozabite, da se v Cerknem jutri začenja letošnji jazz festival, ki ga bodo odprli tako Žan Tetičkovič in Big Band RTV Slovenija Oasis, Peeping Tom in Žoambo Žoet Workestrao.

---

Punčke - Srce
Die Antwoord - Pitbull Terrier
The No Smoking Orchestra - Pitbull
Boris - Vanilla

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Nina: ne vem točno kje si, na kateri polobli ... ampak kolikor se spomnim druženja iz pred malo več kot X let ... lej: Prodam aranzma(karta+bus) za Pearl Jame, 22.6. v Trstu. Cena aranzmaja je 100€, odhod je izpred Koloseja(Ljubljana) ob 15.30. Prosim za RT.

VIR: https://twitter.com/LaraUlaVidrih/status/469391581737656320

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.