Stranka interneta, stranka 21. stoletja

Okrogla miza, intervju ali pogovor
23. 5. 2014 - 18.00

Z Rokom Andree-jem, sekretarjem Piratske stranke Slovenija, o njihovih procesih odločanja, o tem koga zastopajo in pod kakšnimi pogoji so pripravljeni sodelovati z drugimi strankami. Pogovarjali smo se o ujetosti v ideološke kategorije, ki po njegovem mnenju vplivajo na odločitve, do katerih bi lahko prišli povsem znanstveno. Problematiziralo pa se je tudi prehod produkcije v intelektualno sfero, kjer se jo omejuje z obstoječim patentnim pravom.

Prisluhnite.

 

Projekt podpira Evropski parlament

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Zanimiv interview in zelo všečna predstavitev. Edino s totim stališčem glede problematike izginjanja delovnih mest zaradi napredka znanosti in tehnologije se nebi strinjal, ali pa sem le narobe razumel Roka. Res je da napredek prinese tudi neka nova delovna mesta ampak se mi zdi da je izginjanje potreb po delu precej hitrejše kot pa ustvarjanje novih delovnih mest. Pa tudi ni treba da povsem izginejo delovna mesta, da to rata problem. Že sedajšnje stanje je tako, da je to problem. Tudi če 10 % ljudi ne potrebujemo za delo je to problem. Pa smo verjetno že kar krepko prek to mejo bi rekel. Še posebno če upoštevamo, da je danes veliko potreb umetnih in ustvarjenih skozi promovijo in propagando in podobnim prepričevanjem da nekaj potrebujemo , kar v bistvu sploh ne. Tako da nič ne bo treba čakat na še večji razvoj avtomatike, robotike in umetne inteligence, da bi to postal problem. Problem je že tu in trend je jasen. Delo izginja. Po mojem mnenju bi potemtakem neka politika, ki bi res bila revolucionarna, prenehala z bojem z mlini na veter in sprejela dejstvo da bo dela vedno manja in bi se fokusirala na iskanje rešitev kaj narediti, da bi kljub temu vsak človek, pa četudi nič ne dela, imel osnovno za dostojno življenje. In tu se i zdi da ima Piratska stranka velik potencial, ker gledajo na preprostost in cenenost kopiranja informacij in kasneje fizičnih stvari kot na nekaj dobrega za človeštvo. Poleg spodbujanja kopiranja pase verjetno tudi UTD ne bomo mogli izogniti.

zelo simpatičen, mestoma vendarle naiven nastop ... strinjam se z Andrejevim zgornjim komentarjem, problematičen se mi zdi tudi odnos/obravnava znanosti - 99 % znanosti je danes v popolni odvisnosti od kapitala. Piratom v branje najtopleje priporočim nedavno prevedeni prvenec Kurta Vonneguta - Klavirski avtomat. http://www.sanje.si/knjigarna/klavirski-avtomat.html

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness