Prišepetovalci. Tridesetič.

Oddaja

UVODNIK

Volitve, ki bodo v nedeljo, in kampanja, ki poteka, so skrajno zmedene in skrajno kaotične. A ne gre za klasičen kaos, temveč za kaos, ki se sijajno prilega počitniškemu času: če odmislimo aktivnosti SDS in njihovega odbora, to ni neobvladljivi histerični kaos, ni kaos presežka informacij, presežka vprašanj in presežka nalog, temveč kaos pretirane mirnosti. Medtem ko SDS onkraj obrambe političnega zapornika, torej na, recimo temu, programski ravni, na počitniško atmosfero odgovarja z obljubami o 50 evrov višjih plačah, znižanju RTV naročnine in tablicah, s čimer lovi tiste, ki si dopusta ne morejo privoščiti, pa imajo tisti, ki bodo na dopust fizično ali vsaj psihično odšli, drugega kandidata.

Tudi Miro Cerar je dopustniška politična opcija, idealna za tiste, ki na anketah ponavadi odgovarjajo z »ne vem«. Odločiti se zanj je odločitev, ki ne zahteva odločitve, je odločitev kot čisti simulaker odločitve – in prav zato dejansko, kot boste danes še slišali, ni čisto gotovo, da bo Cerar na volitvah tudi zares zmagal. Odločitev za Stranko Mira Cerarja je za večino odločitev, ki je popolnoma nezavezujoča, in prav lahko se zgodi, da bodo ljudje zanj glasovali samo v mislih. A kakorkoli, najbrž je vse skupaj vseeno. Četudi zmagajo, ni prav nobene garancije, da bodo spoštovali kakšno konkretno zavezo – konec koncev je tudi niso izrekli.

In kaj preostane tistim, ki si na teh volitvah želijo kaj konkretnega? Bodo tisti, recimo, ki bodo glasovali za Združeno levico, glasovali za margino, pa če se ta margina uvrsti ali ne uvrsti v parlament? Ne nujno. In če želite (vsaj metaforični) dokaz, si na strani poslušajte morda najboljše predvolilno soočenje, kar smo jih slišali, soočenje na Radiu Ognjišče, kjer je v družbi večine pomembnih strank gostovala tudi Violeta Tomič.

Začela je ostro. Ob vprašanju splava, denimo, je neposredno demonstrirala etiko ateizma – potem ko je poudarila, da splav nikakor ni prva izbira, da je izbira, za katero se vsaka ženska zelo težko odloči, si je v zmajevem gnezdu vendarle drznila dodati: »Tako kot nihče ne sili katolike, da delajo splav, tako tudi katoliki ne smejo drugim prepovedovati njihovih svoboščin, ki so zagotovljene z Ustavo.« Kaj mislite, je preživela? So jo vrgli iz studia? Prav nasprotno. Sčasoma jim je postajala vse bolj simpatična. In ko je voditelj soočenja proti koncu oddaje, ko so testirali poznavanje domovine, najprej previdno popravil Zvoneta Černača, ki v več poskusih ni uspel navesti pravega datuma razglasitve samostojnosti, nato pa Violeti Tomič, ki je izstrelila do kvadratnega kilometra natančno površino Slovenije, izrekel navdušeni »bravo«, je postalo jasno, da obstaja tudi alternativni način gradnje mostov in da so morda, čisto morda, nadležnega in vedno istega diskurza siti tudi tisti, ki ga poganjajo.

T. T.

DIALOG: Tanja Lesničar Pučko, Grega Repovž.

Glasba: Jamie Lidell - Coma chameleon

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Pučko in Repovž o tem, Pučko in Repovž o onem, pa še malo Pučko in Repovž, pa Pučko o tem in tem, in ja, tudi Repovž o še čem...

Očitno je to postala res kar oddaja teh dveh likov, glede na to, da se pojavljata v točno 40 % oddaj. Hvala ti, sovražni govor, za to intuitivno misel. In btw, jima kaj plačate za to? LP

Težko razumem zakaj neodvisni RŠ podpira reproduciranje tega oguljenega medijskega modrovanja nezmotljivih VIP foteljskih komformistov, ki zase mislijo da so levičarji.
Upam da bo sovražnega medijskega prevzema s strani Dnevnika in Mladine konec najkasneje, ko bo še druga avtorska polovica dobila svoj kos tortice - s kolumno v Mladini bi bil krog sklenjen.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness