ROMUNSKA INVAZIJA V VELIKO BRITANIJO, KI JE NI BILO

Aktualno-politična novica
30. 7. 2014 - 12.00

Da kolektivne entitete, kot so država ali naddržavne tvorbe, v času gospodarske krize iščejo sovražnika pri tistih, ki ne predstavljajo del tako imenovanega večinskega prebivalstva, ni nič novega. Marginalizirane skupine ljudi so najhitreje žrtve zmanipuliranega ksenofobnega političnega diskurza, ki ga najbolj eksplicitno proizvajajo konservativne politične stranke. V današnjem balkan ekspresu se bomo ukvarjali z emigracijo romunskih delavk in delavcev v Veliko Britanijo, kar so britanske konservativne politične stranke v svojih predvolilnih programih v času evropskih parlamentarnih volitev razglašale za nevarnost romunske invazije. Še dobro leto prej pa so razna desničarska trobila in tabloidi burili domišljijo, da se bo s 1. januarjem 2014 napovedan dvig omejitve zaposlovanja in gibanja prebivalcev Romunije in Bolgarije znotraj omenjene otoške države, prelevil v invazijo migrantov.

Pogovarjali smo se s Carlosom Vargasom Silvo, raziskovalcem oksfordskega migrantskega observatorija, Ruksandro Trandafoiu, izredno profesorico komunikologije na univerzi Edge Hill, Vintilo Mihaileskum, profesorjem antropologije na romunski univerzi in Ionom Holbanom, romunskim aktivistom, ki več let živi v Londonu.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

O zgornjem besedilu: 1. Država ni kakršnakoli "kolektivna entiteta". Bilo bi dobro, če bi v prihodnje opredelili, kaj naj bi to bila država, da je ne boste vnovič tako po nemarnem omenjali. Če pa vas država kot taka "moti", kot to denimo velja za večji del anarhistične misli, oz. kaj podobnega, bi bilo dobro, da to tudi predstavite, da bomo vedeli, kam kuža taco moli. 2. Da "države iščejo sovražnike" je sila nenavadna trditev, ki bi jo bilo potrebno dokazati, jo vsaj prepričljivo pojasniti. To, da nekdo morda v imenu neke države nekaj "išče" namreč niti slučajno še ne pomeni, da je to možno pripisati kar sami državi. Država ni neka oseba, ki nekaj počne ali išče..več pa si poiščite v kaki resni literaturi o državi, da je ne boste več...kot že zgoraj. 3. Morda (neo)konzervativci dejansko proizvajajo bolj neposredno dizkurzivno obmetavanje marginaliziranih od koga drugega toda, tudi diskurzivno obmetavanje marginaliziranih še kako proizvajajo tudi kaki laburisti in nadvse vsakovrstni salonski "levičarji", tudi v državi slovenski (poiščite kako spodobno študijo o diskurzih britanskih političnih strank v zadnjih 30 letih, preden vnovič potegnete na plan zgolj konzerve ) 4. Diskurz, ki ga opremite s pridevnikom "politični" leti na izjave recimo temu, političnih strank, oz. njihovih PR mašinerij. Toda, če boste opazili, da politične stranke s politiko nimajo, razen tega pridevnika, popolnoma nič skupnega, boste nemara namesto "politični" končno pričeli uporabljati denimo pridevnik "političnostrankarski"...ipd. Verjemite, razlika je naravnost nepojmljiva. Torej, če že omenjate državo in politiko, pred tem vsaj malce premislite, s čim za vraga imate sploh za opraviti. Pa brez zamere, je zgolj dobronamerno, da vsaj RŠ ne bi tako zelo poneumljal svojih občinstev, kot to velja za druge slovenske "medije". lp. jc.

bi bilo preverjati Romunijo, ki je ena najrevnejših agrikulturnih evropskih držav, v katero smer se bo razvijalo njihovo kmetijstvo, katere tuje banke bodo po ključu instant uspeha nudile kredite za razvoj vzhodno evropskega ubobožanega kmetijskega sektorja. glede na to, da vzhodna evropa danes postaja poligon komolčkanja, bi verjetno bilo potrebno začeti preizpraševati kolektivni zgodovinski spomin celotnega vzhodno evropskega prostora.

Hvala za kritični komentar.
S tretjim komentarjem in četrtim komentarjem se strinjam. Kar sem hotel v tej oddaji izpostaviti je bilo dogajanje v zadnjih dveh letih, kjer so v ospredju bile predvsem konservativne stranke. Vsekakor kao levičarske stranke niso nedolžne.
Pisanje oddaje pa vendar ni enako teoretskemu premišljanju in razumevanju raznih konceptov. S čimer seveda nočem reči, da se strinjam z rabo "napačnih" in nekritično premišljenih terminov. Vsak ima svoje mnenje o državi kot instituciji.
Kakorkoli že, hvala, da ste si vzeli čas za komentar in nikakor ga ne jemljem kot slabonamernega.
Žiga

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.