Kaj otroke v izraelskih šolah učijo o Palestincih?

Okrogla miza, intervju ali pogovor
27. 7. 2014 - 17.00

Vas je presunilo sadistično uživanje Izraelcev, ki so z razgledne točke blizu Gaze ob pivu navijali ob spremljanju izraelskega uničevanja tega palestinskega območja v HD ločljivosti? Vas čudijo odkrito rasistične izjave najvišjih izraelskih političnih voditeljev glede Palestincev? Če je španski filozof José Ortega y Gasset dejal "jaz sem jaz in moje okoliščine", je okoliščina, ki omogoča in spodbuja prej omenjena ravnanja Izraelcev, izraelsko šolstvo.

V tokratnem intervjuju aktualno-politične redakcije RŠ prisluhnite pogovoru z izraelsko profesorico in pisateljico Nurit Peled-Elhanan, avtorico "zloglasne" knjige Palestina v izraelskih učbenikih s podnaslovom Ideologija in propaganda v izobraževanju. Peled-Elhanan je opravila raziskavo o tem, kako se v učbenikih za osnovne in srednje šole prikazuje Palestince, tako tiste, ki živijo na okupiranih ozemljih, kot so Zahodni breg, Gaza in Vzhodni Jeruzalem, kot tiste, ki so državljani Izraela. Njena analiza 16 različnih učbenikov je pokazala izjemno razširjen in vsepovsod prisoten rasističen diskurz, otroke pa se na t.i. "arabsko nevarnost" opozarja že v vrtcih. Morda ni odveč podatek iz njenega osebnega življenja. Leta 1997 je namreč v palestinskem samomorilskem napadu v Jeruzalemu umrla njena hčerka.

Izraelski šolski sistem, opozarja Peled-Elhanan, Palestince najraje ignorira, kot da jih ni, kar je povsem v skladu s sionističnim sloganom o Palestini kot o "zemlji brez ljudstva za ljudstvo brez zemlje". Ko se jih omenja, pa so predstavljeni bodisi kot teroristi, nevarnost ali zaostali kmetje, ki se ne želijo modernizirati, ne plačujejo davkov in niso civilizirani. Izobraževanje/indoktrinacija je izjemno koristno tudi v luči priprav otrok na služenje vojaškega roka. V šoli jih namreč učijo, da so Arabci nevarnost, nato pa jim za nekaj let v roke potisnejo avtomatske puške ter jih pošljejo na palestinska ozemlja.

Izrael nima jasno določenih meja. Tako je vse Izrael, vključno z Gazo, Zahodnim bregom in Vzhodnim Jeruzalemom (ter Golansko planoto). Zemljevidi v učbenikih prikazujejo tudi najmanjšo (sicer nezakonito) judovsko naselbino na Zahodnem bregu, palestinskih mest pa ne. Izraelski učbeniki so torej polni rasističnega diskurza, izraelska družba pa ni rasistična le do Arabcev, opozarja Peled-Elhanan, temveč tudi do Judov, predvsem etiopskih.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Super intervju. Zelo zanimivo.

Odlicno, hvala

Vsak objavljen stolpec, vsaka vrstica resnice je sončni žarek v ta klinčev predstavniško demokratski armagedon.

Tenks!

ne bi bilo slabo objavit kaj poučujejo palestinci svoje otroke, če želimo biti kritični bodimo do vseh.

a dj Riki, kritični do vseh, pravični do vseh, objektivni, mlačni in brezbarvni - a res to hočmo? Najbrž ne!!!

Ej Riki, kako bi ti poučeval svoje otroke, če bi te bombardirali, prepovedovali kmetovati in loviti ribe, hermetično zaprli tvoje mesto pred zunanjim svetom...?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.